clear

zoeken

search

Wortels en vruchten

14 januari 2011

Iedere strijder van het licht heeft zijn moeder wel eens horen beweren: ‘Dit moet hij in een vlaag van verstandsverbijstering hebben gedaan, dat kan niet anders. Want eigenlijk is het een hele goede jongen.’
Met alle respect voor zijn moeder, een strijder van het licht weet dat het niet zo is. Hij is niet van zins zich voortdurend schuldig te voelen over de ondoordachte dingen die hij heeft gedaan en evenmin zich steeds te excuseren voor de fouten die hij maakt. Op die manier zou hij er nooit aan toekomen zichzelf te corrigeren.
Hij gebruikt zijn gezonde verstand en beoordeelt zijn daden naar het resultaat ervan en niet naar de intenties die eraan ten grondslag lagen. Hij neemt de verantwoordelijkheid voor alles wat hij doet, ook al moet hij een hoge prijs betalen voor zijn fouten.
Een oude Arabische zegswijze luidt: ‘God beoordeelt de boom niet naar zijn wortels maar naar zijn vruchten.’

Uit:  De Strijders van het licht, van Paulo Coelho, liefhebber van het nieuwe web.

2 Reacties

  1. Albert schreef:

    Dat klinkt bijna bijbels!
    "Wanneer een boom goed is, dan zijn ook zijn vruchten goed. Is een boom daarentegen slecht, dan zijn ook zijn vruchten slecht. Want aan de vruchten herkent men de boom" (Mattheus 12:33)

  2. Ha, dat citaat kende ik niet, maar oom Paulo neigt heel vaak naar dat religieuze inderdaad. Het is denk ik daarom dat ik 'm wel graag lees, maar ook altijd weer snel beu ben. Net iets te belerend en moralistisch. Dat moet je ook weer niet al te vaak horen he… Maar er zitten wel veel wijsheden in, dat doet 'ie goed.

Reageer