clear

zoeken

search

Piraterij: als wij fout zijn, zijn zij het ook

13 januari 2011

Stel, je bent eigenaar van een website waar gebruikers bestanden kunnen uitwisselen. Dan kun je er op wachten dat er ook illegale content wordt uitgewisseld, ondanks je inspanningen om dat te voorkomen. Hoe pareer je dan de kritiek? Welnu:

They all have to deal with the challenge of online piracy, just like us. Google probably hosts the world’s largest index of pirated content. What makes them non-rogue? Why not sue the manufacturers of external USB hard drives or burnable DVDs? They can be used for illegal purposes, too. Microsoft’s Windows operating system is the worlds largest enabler of piracy. Windows is used to transfer and consume pirated content on a massive scale every day. Why is Microsoft not rogue?

Zo had ik het nog niet bekeken. Het zijn interessante vragen, die hier worden gesteld.

@

Bron: ZeroPaid
Afbeelding

15 Reacties

  1. Hans Pinckaers schreef:

    Ik weet het niet hoor, ben altijd erg radicaal op dit punt. Vind het altijd een beetje zielig deze vragen. Als je een website maakt waar je bestanden kan delen datnweet je gewoon, zelfs terwijl je hem aan het maken bent, dat hij gebruikt zal worden voor piraterij.

    Ik zie het zo:
    Iedereen die over illegale content beschikt is strafbaar, dus ook als het op jouw server staat. Ook al heb jij het daar niet opgezet.

    Jammer dat mensen excuses zoeken om te stelen.

  2. Respect voor je mening Hans (ondanks het feit dat ik piraterij als in vs de copyrightindustrie niet afkeur: vraag redelijke prijzen voor producten, denk ik dan) maar afgezien van goed of fout wordt er natuurlijk wel een interessant punt aangesneden: waarom zijn de andere spelers dan niet fout? Er wordt met verschillende maten gemeten.

  3. Astrid schreef:

    Bij elk leeg cassettebandje dat ik vroeger ooit kocht dacht ik al "maar hier kan ik toch gewoon een LP op kopiëren (en verspreiden), daar is hij toch ook voor bedoeld, maar dat mag toch eigenlijk niet?"

    Hans heeft gelijk: stelen=stelen. Maar ergens voelt het ook wel raar alle middelen óm te stelen zo vrij verkrijgbaar zijn…

  4. Dat is het gekke he. Maar ja: ik lees hier ook allemaal boeken van m'n vriendin. Maar die heb ik helemaal niet zelf gekocht. Steel ik dan, of is dat fair use? En waar houdt fair use dan weer op in de digitale wereld?

    Copyright, piraterij en digitale distributie: ik blijf het een razend interessant onderwerp vinden…

  5. Ton de Kruyff schreef:

    De geciteerde argumenten vind ik toch wat lijken op de reactie van een automobilist die met 180 over een afgesloten spitsstrook scheurt, "Het asfalt lag er nu eenmaal en mijn auto kan veel harder dan 120". Iets doen omdat het kan is nu eenmaal niet hetzelfde als iets doen omdat het is toegestaan.

  6. David schreef:

    Ter aanvulling: Als je vroeger een bandje kocht, ging een deel van je aankoopbedrag naar Buma/Stemra, dus naar de artiesten. Zo werd dat toentertijd ondervangen. Er gaan ook stemmen op om een dergelijke heffing op USB-sticks/burnable DVD's te zetten.

    Over het onderwerp; klassieke waarheid-ligt-ergens-in-het-midden. Maar zoals de initiator denk ik terecht aangeeft, wordt het heel moeilijk om niet met twee maten te meten, als een en ander straks in wetten/met jurisprudentie is vastgelegd.

  7. @Ton: dat is ook een goed punt. Toch heb ik het ook altijd vreemd gevonden dat er auto's en motoren zijn die tussen de 250 en 300 km per uur kunnen. Dat mag nergens. Waarom mag dat dan? Ook omdat het kan? Het gekke van beleid en regels zit'm altijd in de grenzen en beperkingen. Consequent wordt het maar zelden.

    @David: benieuwd of men uiteindelijk een goede oplossing vindt voor het digitale tijdperk. Internet is nog eens extra lastig vanwege het grensoverschreidende karakter. Ik zie zelf toch het meest in een soort mediabelasting. Een vast bedrag per jaar, en consumeren maar, die mediastreams.

  8. Ton de Kruyff schreef:

    @Edwin, nee dat van die snelheid van die auto's snap ik ook niet. Maar ik heb dan ook niet eens een rijbewijs. En "illegaal" downloaden, dat vind ik eigenlijk niet kunnen. Toch slurp ik in het weekend waarschijnlijk wel weer een obscure cd of 2 naar de harde schijf.
    Dus, inderdaad, "Consequent wordt het maar zelden". Misschien een zin om in het latijn over te zetten, logo eronder en er is een nieuw wapen voor de moderne mens ontstaan 🙂

  9. Ha, die leggen we even in de week bij Festina Lente 🙂

  10. Astrid schreef:

    Ja geweldig, auto's die 200+ per uur kunnen. Ook zo'n mooie. Waarom in vredes naam?! Bijzondere wereld 😉

  11. En dat is het! Laten we er maar gewoon een beetje om lachen, dat is het beste…

  12. Robert de Jong schreef:

    Google doet trouwens ook sinds kort het nodige om nu alle torrents van de eerste pagina af te krijgen, maar ja die worden dan weer vervangen door spamblogs 😉

  13. Is dat zo ja? In de vorm van penalties, of andere algoritmen? Op deze term waren zelfs de eerste tien pagina's bezaaid. Ben benieuwd.

  14. Robert de Jong schreef:

    ze zijn begonnen met het stoppen met de suggestie torrent te geven op de VS google. verder heb ik nog niets gemerkt, maar ze willen koste wat het kost die muziekdienst van de grond krijgen en daarvoor zijn ze bereid ver te gaan.

  15. Ook weer een interessante! Iets zegt me dat ik nog eens ga terugdenken aan deze uitspraak van jou.

    Thx

Reageer