clear

zoeken

search

Over tijdschriften op de iPad en feestdagen die voorbij zijn

03 januari 2011

Het is lastig, om ontwikkelingen te duiden op basis van je eigen gedrag. Nog even over de iPad: ik schreef in juni vorig jaar dat ik zwaar onder de indruk was van het apparaat, maar dat ik ‘m voorlopig niet zou kopen. In december kocht ik ‘m toch. Voor m’n vriendin. Ik kreeg van verschillende kanten te horen dat dat gewoon een smoesje was om er lekker zelf mee te kunnen spelen, maar de waarheid is dat ik er sinds hij in huis is nog geen uur mee heb gespeeld.

Met desinteresse heeft dat niets te maken. Het is ook niet zo dat Marleen niet bereid is ‘m uit handen te geven. In mijn geval heeft het alles te maken met het feit dat ik het al druk genoeg heb met de laptop en de iPhone. Er zijn dagen dat ik meer schrijf dan lees. Als ik dan klaar ben met het lezen van nieuwsfeeds en tweets, het beantwoorden van de mail en het bijhouden van verschillende websites mag ik graag een uur of tig in de kroeg zitten, met mijn meisje een filmpje loeren, af en toe een game spelen of lezen… van papier. Dat lezen van papier beperkt zich al wekenlang tot tijdschriften en kranten en zo nu en dan een hoofdstuk uit een van de 12 boeken uit de stapel ‘ongelezen’.

En dan is mijn tijd op. Of wil ik dat ‘ie op is, weet ik veel. Feit is dat ik niet ook nog eens tijdschriften ga kopen voor op de iPad. Misschien dat ik overstag zou gaan als ik het een paar keer zou proberen, maar ik denk eerder dat het bij een kort experiment zou blijven en dat ik niet snel uit mijn zo vertrouwde modus zal schieten. Daar heb ik op dit moment gewoon nog geen zin in. De toegevoegde waarde is nu vooral nog een gimmick. En die ene keer dat ik echt heel graag een bepaald tijdschrift wil inzien? Dan koop ik het in de winkel of ik trek het digitaal binnen van een of ander p2p-netwerk. Want of je nu de laatste Playboy uit Hongarije wil, of het voorlaatste nummer van the Economist: in de achterbuurten van het web is het verkrijgbaar, tegen het zeer schappelijke tarief van nul florijnen.

Maar dan: op basis van al dat gewauwel kan ik toch niet zeggen dat het heel verklaarbaar is, dat de verkoop van tijdschriften op de iPad keldert? Of wel? Of niet?

Tijd voor een biertje me dunkt. Iedereen is weer aan het werk. Happy days are here again.

@

2 Reacties

  1. zomer65 schreef:

    grappig, heb IPad juist gekocht om niet helemaal mijn laptop elke keer voor 'kleine' dingen te moeten uitpakken. Nog wat spastisch met opbergen van laptops na inbraak, gedoe dus. En IPad is handzaam voor juist checken mail en twitteren (dat is bij mij gedoe op Nokia telefoon).
    Heb overigens ook grote voorkeur van lezen van papier na het lezen van de (nu nog) papieren kranten en mails en tweets. Ook zo'n stapel nog te lezen naast t bed en in de kast en naast de bank ;-(

  2. @Erna: daar kan ik me dan ook wel weer iets bij voorstellen, dan wordt de verleiding om voor het tablet te gaan meteen een stuk groter.

    Jij houdt de bibliotheek gewoon thuis in leven 🙂

Reageer