clear

zoeken

search

Over die 1200 illegale e-boeken

16 januari 2011

In de discussies rondom aanbod en vraag van e-boeken duikt regelmatig de opmerking op dat er op P2P-netwerken een bestand circuleert met daarin 1200 Nederlandstalige e-boeken in ePub-formaat. Ik wilde er nu toch wel eens meer over weten.

Een zoekactie in Google levert verwijzingen op naar tientallen torrentsites. Een experiment met de eerste de beste aanbieder leerde me dat het je, met een normale breedbandverbinding, ongeveer tien minuten kost om het bestand te downloaden. Een verkenning van het bestand leerde me vervolgens dat het aanbod bestaat uit een mix van klassieke Nederlandse literatuur, vertaalde Engelse thrillers en een selectie uit het moderne Nederlandse literaire aanbod. Vijf boeken van Joost Zwagerman bijvoorbeeld en vijf van Koch. Vier titels van Saskia Noort, vijf van Midas Dekkers en twee van Grunberg.

Ik begrijp nu waarom veel mensen hun schouders ophalen, als het gaat om het beperkte Nederlandstalige aanbod van e-boeken: de ‘gemiddelde lezer’ kan hier echt wel even mee vooruit.

Voor de duidelijkheid: ik flikker het bestandje weer meteen weg. Met moralisme heeft dat niets van doen. Ik kom al tijden niet toe aan literatuur, laat staan aan 1200 digitale aanwinsten. Ik heb er gewoon geen belangstelling voor, nu. Feit is dat er heel veel te downloaden valt en dat veel mensen dat ook doen. Afgelopen vrijdag kletste een kapster mij de oren en haren van mijn hoofd. Ze legde uit dat ze geen reet snapt van computers en smartphones, terwijl ze hooguit dertig is. Een ding zei ze wel te snappen: het downloaden van films en muziek. Toen ik informeerde of ze het dan alleen had over het illegale aanbod knikte ze bevestigend.

Beveiligingen worden publiekelijk gekraakt en mainstream tijdschriften wijden coverartikelen aan workshops downloaden uit nieuwsgroepen.

Dit is de status quo, of je het nu leuk vindt of niet. Er is geen houden meer aan. Je kunt dreigen en sluiten uiteraard, maar in het gekste geval gaan mensen dan offline bestanden uitwisselen, via muren desnoods.

Gerelateerd:
Gelezen: Remix, of: copyright als achterhaald concept
De woelige wereld van Torrentsites en het Bittorrent Netvibes Universe
De strijd van stichting Brein, de oscars van the Pirate Bay en het boek van John Logie
Hadopi, ebooks en piraterij
De achterbuurten van het web
Ondoorgrondelijk ondergronds: private P2P gemeenschappen

@

3 Reacties

 1. Robert de Jong schreef:

  p'cies, downloaden is het status quo, dus stukjes zoals hier:

  //anywherebeyond.livejournal.com/342581.html

  met de eind quote:
  "Because that’s what it boils down to is convenience. People who illegally download books are more interested in their convenience than in supporting the authors they want to read. It’s not hard to go to the library, it just takes time. It’s not hard to buy a physical copy and convert it to a personal digital copy if you’re willing to make the time and effort. It’s not hard to buy a legal digital copy and convert it to the format you want. Dear Author has tutorials. It’s not hard to ask someone in the $region to post you a copy."

  snappen het niet, als je het gemak van piraterij als bron ziet, waarom niet inzetten op beter gemak voor legaal? Suggereren dat we zelf boeken gaan inscannen? what the christ?

 2. Ik vind het wel een mooi stukje van die Saundra, ze durft eerlijk te zijn over haar inkomsten en het probleem. Maar inderdaad: een oproep om niet te downloaden haalt niet zo gek veel uit. Als mensen inderdaad makkelijk kunnen downloaden, tegen een zeer schappelijk tarief, zullen ze het en masse doen. Op dat moment zou zij in mum van tijd dat voorschot van 15 mille terughebben, daar ben ik van overtuigd.

 3. Robert de Jong schreef:

  ik heb ook weinig aan te merken op de rest van het stukje, ik vind alleen de eindquote met de nadruk op de geest terug in de fles stoppen een beetje achter de feiten aanlopen.

  je moet anders reageren.

Reageer