clear

zoeken

search

Mooi interactief: de wereldverhoudingen in cartogrammen

10 januari 2011FlowingData attendeert ons vandaag op een prachtige applicatie van koeriersbedrijf FedEx. De gegevens die jij als gebruiker selecteert worden weergegeven in een cartogram (een kaart die vervormt op basis van de gegevens). Je kunt kiezen uit 20 hoofd- en 60 subcategorieƫn. Welvaart, investering in onderzoek, vliegverkeer, hergebruik van oud papier: het zit er allemaal in. Het is een mooie aanvulling op de populaire video van National Geographic, 7 Billion.

Op het bovenstaande kaartje zie je overigens het kaartbeeld bij aangevraagde patenten. Japan domineert. Dat herinnert me dan weer aan Google Patents. Het is jaren geleden dat ik die zoekmachine gebruikte.

@

4 Reacties

 1. Jeroen Bosman schreef:

  Deze zijn altijd weer mooi. Maar het zijn cartografische anamorfoses, een van de vele vormen van cartogrammen. Veel vaker gebruikte cartogrammen zijn bijvoorbeeld de choropleth en de stippenkaart. (Sorry, er was nog wat kennis blijven hangen van mijn bijvak cartografie, moest er even uit.)

 2. Haha, bedankt voor de aanvullingen. Ik vond het lemma op Wikipedia al wat warrig, daar kun je vast ook nog wel iets mee…

 3. Christian schreef:

  Mooi! En dan word het ook ineens een stuk makkelijker om Nederland terug te vinden op de wereldkaart: we zijn immers rijk, productief, gelukkig enzovoort.

  Doet me ook denken aan een kaart die ik eens in een video zag, waarop de wereldkaart was afgebeeld naar gelang de gemiddelde Amerikaans nieuws consumeerde aangaande andere landen. Dat wil zeggen: Amerika was een heel groot land, Rusland, Irak en zo waren ook nog zichtbaar (als het maar vijanden waren of landen waar veel Amerikaanse soldaten waren gelegerd). En voor de rest was de wereld een streepje.

 4. @Christian: andere werkelijkheden!

  Altijd leuk šŸ™‚

Reageer