clear

zoeken

search

Mogen Nederlandse internetproviders gebruikersdata versleutelen?

27 januari 2011

Ik heb het ooit eens nagevraagd, bij mijn provider Zeelandnet, of zij verplicht zijn de gegevens achter een ip-adres door te geven aan de politie, als daar om wordt gevraagd. Ik kreeg een bevestigend antwoord.

Op Security.nl lees ik nu dat het opvragen van die gebruikersgegevens inmiddels schering en inslag is (er wordt verwezen naar een onderzoek (PDF) van EDRI).

Dat roept mij dan weer de vraag op of Nederlandse providers juridisch gezien hetzelfde kunnen doen als de Zweedse provider Bahnhof, die alle gebruikersgegevens versleutelt, waardoor het bedrijf ook niets kan vastleggen in logboeken, en dus ook niets kan overdragen aan justitie.

Als onze providers het kunnen, zouden ze het moeten doen, vind ik. Of zie ik met die stelling belangrijke tegenargumenten over het hoofd?

@

Reageer