clear

zoeken

search

Mijn favoriete iPhone Apps

02 januari 2011

Ik heb de iPhone nu bijna een jaar en zie dat ik in 12 maanden zo’n 160 apps heb gedownload, de meeste gratis en alleen om ‘even uit te proberen’. Als je bedenkt dat er zo’n 300.000 apps beschikbaar zijn in de Appstore moet je eigenlijk constateren dat ik een vrij behoudende en passieve gebruiker ben. Ik ben weliswaar vaak in de weer met m’n mobiel, maar het draait toch vooral om mail, Twitter en nog een paar toepassingen. Als ik door de mappen blader kom ik uit op zo’n 20 apps die ik regelmatig of dagelijks gebruik. In willekeurige volgorde:

  1. Notities. Staat standaard op de telefoon. Ik gebruik ‘m voor al mijn aantekeningen, tijdens de vakantie was het zelfs mijn papiervervanger voor het schrijven van boekrecensies. Een eenvoudige maar zeer doeltreffende toepassing
  2. Agenda. Ook standaard geïnstalleerd. Ook eenvoudig en doeltreffend. Als ik iets moet plannen doe ik het daar.
  3. Twitter voor iPhone. De door Twitter opgekochte app die voorheen Tweetie heette. Er zijn betere alternatieven, maar ik pak toch steeds terug naar deze app. Daar heb ik vast en zeker een reden voor.
  4. Saldo, van ABN/AMRO. Even kijken hoeveel je kunt verbrassen en wat er zoal is gestort: altijd handig. Zo’n app waarvan je zou willen dat hij snel doorontwikkeld wordt. Ik wil betalen met mijn telefoon, nou en of!
  5. De standaard mail-app. Altijd kunnen zien wat er in de vier belangrijkste mailboxen zit. Voor de een is dat de hel, voor de ander een zegen. Ik reken mezelf tot de laatste categorie.
  6. Hipstamatic. Ik betaalde er een paar euro voor en heb daar nog geen moment spijt van gehad. Foto’s lijken meteen een beetje professioneler. Ideaal voor een prutser als ik.
  7. Posterous. Ik maak er maar zelden gebruik van, maar ben onder de indruk van de gebruiksvriendelijkheid. Dit is laagdrempelig bloggen! Voor ooit, als ik vaak van huis ben. Ofzo.
  8. BuitenBeter. Ik ben niet zo’n klager maar deze app geeft je het gevoel dat de overheid straks ook gewoon in je broekzak zit, en opgeroepen kan worden wanneer dat nodig is. Dat is cool.
  9. Spinoza. Het lokale verleden geprojecteerd op het heden. Dat vinden ook plaatsgenoten mooi.
  10. Genius Scan. De kleine documentenbevrijder. Je maakt een foto van de tekst en je genereert meteen een PDF die je per mail kunt verzenden. Daar maak ik graag en vaak gebruik van, vorige week nog in het Zeeuws Archief.
  11. SoundHound. Een ijzersterk alternatief voor Shazam. “Hoe heet dat nummer ook alweer?” Discussie gesloten.
  12. Grand Theft Auto: China Town Wars; de enige app waar ik meer dan 5 euro voor neer wilde leggen, is een videogame. Ik heb niet eens geprobeerd veel verder te komen maar ben onder de indruk van de mogelijkheden. The sky is the limit.
  13. iBomber 2: nog een game. Deze heb ik wel uitgespeeld. Het is leuk, vliegen en bombarderen.
  14. Appie. Ik doe er zelf niets mee, maar laat de app altijd even zien aan mensen die niet bekend zijn met de iPhone. Dit is een waardevolle en slimme toepassing. Voor de liefhebbers. Dat dan weer wel.
  15. Layar. Kom ik maar zelden aan toe, maar iets zegt me dat we hier nog veel van gaan horen. Moet ik weer eens een middagje mee spelen.
  16. iBooks. Ik weet niet waarom, maar ik open documenten en e-boeken toch het liefst in deze app, in plaats van in Stanza c.s. Tik me gerust op de vingers, als dat een luie fout is.
  17. Bieb. Ik leen zelf niet zo vaak boeken van bibliotheken maar vind het geweldig dat een jonge student dit gewoon heeft gebouwd.
  18. DropBox. Sinds ik eerder dit jaar per ongeluk een hele verzameling persoonlijke bestanden deelde met Jeroen, heb ik de app niet meer gebruikt. Met de app zelf heeft dat niets te maken. Altijd bij al je bestanden kunnen. Dat maakt hard korte metten met werkgevers die toegang op afstand niet toestaan of faciliteren.
  19. Ocarina. Ik en mijn fluit, daar moet je niet te vaak op terugkomen
  20. Google. Maps. Earth, Zoeken. De app van Google is goed en behoorlijk compleet. Ik gebruik zelf vooral Google Reader. Op de laptop kan ik maar geen afscheid nemen van Netvibes, maar op de telefoon is het kwaliteitsverschil simpelweg te groot.
Zijn er nu essentiële apps die ik mis? Van die toepassingen die ik nodig heb zonder het te weten? Ik houd me aanbevolen voor tips.
@

9 Reacties

  1. Annie Maessen schreef:

    Mis ik nou de krant(en)?

  2. Remco schreef:

    Resultaat van een weekje Android:

    Xmarks, altijd je bookmarks bij je

    Angry birds, simpel en verslavend

    Dropbox, ideaal om altijd bij je bestanden te komen

    Google, Gmail, agenda, adresboek, earth de hele rataplan, cross platform

    Whatsapp, Chatclient, cross platform

    Radio Veronica, Appie, NS reisplanner, frostwire en nog veel meer.

    gewoon omdat het kan 🙂

  3. @annie: die heb ik wel maar gebruik ik nooit, daar gebruik ik netvibes op de laptop te vaak voor. Op tel kies ik voor Twitter, voor het nieuws.

    @Remco: je ligt goed op schema! Die birds vond ik ook grappig trouwens …

  4. Arend schreef:

    tx! voor m;n werk gebruik ik vaak Camcard, fotootje maken van visitekaartjes en hij gooit ze zo in je contactenlijst…superhandig, scheelt heel veel tikken op je schermpje!

  5. Joost schreef:

    Een kleine correctie: Tweetie is niet door Apple gekocht maar door Twitter zelf, en sindsdien hernoemd naar Twitter for iPhone.

  6. Joost schreef:

    En natuurlijk wat tips:
    * Echofon – Vooral vanwege de sync tussen de iPhone-app onderweg, de Mac app thuis en de FireFox-extensie op werk.
    * Facebook – Dat gaat nog eens heel groot worden
    *Navigon – Gratis navigatie-app als je bij T-Mobile zit. Anders is Waze een (Social) alternatief
    *Instagram – Foto-app (met filters die op Hipstamatic lijken) geïntegreerd met sociale netwerken
    *Trein – Delftse student was de NS twee jaar (!) voor
    *Rimshot – Om achter iemands flauwe grap een *badumtsch* of een treurige trombone te plaatsen
    *UPC – TV gids waarmee ik overal mijn DVR kan instellen
    *Wikipanion – Wikipedia

  7. Jullie ook bedankt; er zitten inderdaad altijd weer dingen tussen die je niet kent 🙂

    @Joost: dat heb ik inderdaad verkeerd opgeschreven, gek foutje, pas ik aan. Thx!

  8. tiroka schreef:

    Sinds dit weekend heb ik een android en vind het helemaal geweldig wat er allemaal mee kan. Dit is de (nabije) toekomst! Ik ben alles nog aan het uitproberen maar heb inmiddels al wel wat apps: o.a.veel google, angrybirds, appie, layar; indrukwekkend al die functionaliteiten in zo'n telefoon. Ik ga ook een aantal van jullie tips uitproberen, bedankt!

  9. @Tiroka: genieten! Benieuwd in hoeverre de telefoon straks nog veel meer de activiteiten binnen andere media, of dat nu gedrukte of digitale zijn, zullen vervangen. Veel plezier ermee!

Reageer