clear

zoeken

search

Libraries are screwed

02 januari 2011

Twintig minuten luisteren naar een ontketende Eli Neiburger? Ik kan het iedereen die geïnteresseerd is in de toekomst van bibliotheken aanbevelen. Eli zet het behoorlijk dik aan, maar dat is nu ook nodig. Blijf kijken naar de ontwikkelingen in de VS en je weet waarom. Wij volgen vanzelf.

Kijk hoe de Kindle van Amazon opeens wel erg hard gaat, en hoe datzelfde bedrijf de klanten zelf bibliotheekje laat spelen en hen, net als Google, een leesplatform op het web geeft. Let straks ook op de nog te publiceren verkoopcijfers over het laatste kwartaal van 2010, van bedrijven als Apple. Dat heeft weliswaar ook positieve invloed op e-boekdiensten van bibliotheken, maar het staat niet in verhouding tot de potentie van het geheel, vrees ik.

Neiburger vreest dat ook. Hij stelt gelukkig ook oplossingen voor, onder andere het al eerder besproken ‘vijfde scenario‘. Publiceren faciliteren dus.

In deel 2 van de presentatie komen ook andere oplossingen aan bod. Even achterover leunen en luisteren maar….als je durft. Het zijn nu eenmaal spannende tijden.

@

9 Reacties

 1. Jaap van de Geer schreef:

  Mijns Inziens zit Eli er niet ver naast. Bibliotheek als plaats van context is een interessante optie.

  Kijk ook eens hoe Francisco van Jole en Christiaan Alberdingk Thijm denken over de rol van bibliotheek als uitgever/publicist:

  //www.thisweekinlibraries.com/?p=160

 2. Dank je Jaap. Goed om de verschillende visies naast elkaar te leggen en daar uiteindelijk een aantal opties uit te destilleren.

 3. Bas schreef:

  Goeie presentatie van Eli Neiburger en een leuke aanvulling van Jaap.
  De mogelijke revolutionaire gevolgen voor de bibliotheek ivm de komst van e-boeken is al vaker hier aan de orde geweest.
  Het blijft vooralsnog de vraag in welk tempo dit allemaal zich gaat afspelen.
  Interessant vind ik de opties die Eli noemt, zoals de bibliotheek als platform voor plaatselijke schrijvers en ontmoetingsplaats.
  Ik wil 2011 niet te somber beginnen, dus hoop ik dat de bibliotheekbranche dit soort signalen oppikt en op tijd gaat werken aan alternatieven zoals die in de video's genoemd worden.
  We zullen wel een lange adem nodig hebben want bibliotheken veranderen niet van de een op de andere dag.

 4. @Bas: misschien toch maar kiezen voor een paar 'experimentbibliotheken', waar ruimte is om dat soort dingen uit te proberen zonder alle beperkingen van alledag. Als het dan goed bevalt kunnen anderen het met een gerust hart overnemen…

 5. wereldvansofie schreef:

  Ik durfde het aan, ik had de tijd en vind het ook heel spannend. Weet alleen niet zo goed wat ik er mee kan doen.
  Een BBO denktank misschien?

 6. arda schreef:

  Precies: experimentbibliotheken! Als we (ze) dat nou eens deden, dan ging ik er (misschien) weer in geloven.

 7. @Cis: dat is ook een lastige hoor. Bij BBO hebben we het er wel al een beetje over gehad, maar wordt het eigenlijk nog lastiger met al die kleinere vestigingen en de dingen die daar in de omgeving spelen. Denk eigenlijk dat dit iets is wat dan provinciaal opgepakt zou moeten worden, met deelnemende afvaardigingen van alle basisbibliotheken. Aan de andere kant kun je in elk klein dorp veel doen met de verhalen die zich daar bevinden, t.o.v oude en nieuwe media. Maar het is dusdanig arbeidsintensief dat je dan weer andere dingen moet laten varen. Daar is het misschien nog iets te vroeg voor. Niet wat mij zelf betreft overigens.

  @Arda: wie weet. In het voortraject van Library School kwam dat toch ook zeer concreet in beeld…het is alleen niet meer verder uitgewerkt door allerlei omstandigheden. Misschien dat iemand het stof nog eens van de plannen blaast…

 8. wereldvansofie schreef:

  Als BBO het er al een "beetje" over heeft gehad wil dat dan zeggen dat er al een klein denktankje is?

 9. Nou, we hebben het natuurlijk wel over het beleid gehad, bijv. voor de site en nieuwe media t.o.v. andere speerpunten, zoals leesbevordering, skoolzones etc. Er wordt dus wel over nagedacht ­čÖé

Reageer