clear

zoeken

search

Eredoctor Peter van Straaten

30 januari 2011

In de weekendbijlage van NRC staat een mooi interview met Peter van Straaten. De goede man krijgt op 8 februari een eredoctoraat van de Universiteit Leiden “voor zijn talent de menselijke psyche in tekeningen te vangen”. Hij krijgt het doctoraat op voorspraak van Willem van der Does, die het werk van van Straaten gebruikt in zijn boeken.

Ik wist vrijwel niets van van Straaten en vond het interessant om te lezen hoe hij tegen het leven aankijkt. Hij lijkt een beetje tegen Carmiggelt aan te schurken. Ondertussen lijkt hij ook niet goed te weten wat een eredoctoraat nu precies voorstelt maar blij is hij wel, met het eerbetoon. Dat geldt ook voor mij. Ik heb geen boekjes van de tekenaar in huis maar als ik zijn werk onder ogen krijg, geniet ik keer op keer. Ik vind het razend knap hoe hij er bijna altijd weer in slaagt om met een tekening en een enkele zin uitdrukking te geven aan een verschijnsel, het herkenbare.

Het eredoctoraat is meer dan verdiend, net als die Inktspotprijs. Michael Minneboo vindt dat vast ook.

@

4 Reacties

 1. JoG schreef:

  Ik ben een beetje fan van zijn werk. En heb dan ook diverse boeken van hem. Ik gun hem het eerbetoon van harte!

 2. arda schreef:

  Tja, Peter van Straaten is toch ook meer de man van ónze (mijn) generatie dan van de jouwe… Ik ken hem (dwz zijn werk) al meer dan 40 jaar. Vroeger, toen ik nog als schoolmeisje met de VN onder mijn arm door het dorp liep omdat ik dat wel stoer vond staan, stond hij daar volgens mij al in.

 3. Judy Elfferich schreef:

  Grappig dat je schrijft: 'Hij lijkt een beetje tegen Carmiggelt lijkt aan te schurken.'
  Kronkel en de strip 'Vader & zoon' van Peter van Straaten stonden vele jaren lang samen op pagina 3 van Het Parool.

 4. Ik ken mijn klassiekers niet zo goed maar vind het mooi dat de man bij veel mensen herkenning en erkenning oproept. Van Straaten is misschien wel een instituut. Cool. Dat van samen op een pagina staan met Kronkel , en dat van VN wist ook al niet 🙂

Reageer