clear

zoeken

search

Een oproep aan uitgevers: breng e-boeken onder het leenrecht

13 januari 2011

Afgelopen maandag discussieerden we met een aantal mensen van de bibliotheek Vlissingen over het beleid ten aanzien van e-readers en e-boeken. Kort gezegd komt het erop neer dat we de klant heel graag e-boeken zouden willen aanbieden, als we het maar zouden mogen. Dat is nog steeds niet het geval namelijk.

Het schijnt zo te zijn dat Hans van Velzen in de Algemene Ledenvergadering van december heeft gezegd dat de Stuurgroep e-books van Bibliotheek.nl, in februari een doorbraak verwacht, op dit gebied. Wat die doorbraak precies zal zijn weet ik niet, maar ik hoop uiteraard op goede afspraken met uitgevers. Maar hopen is iets anders dan verwachten. Het kost mij veel moeite om in te zien waarom de conservatieve Nederlandse uitgevers in zee zouden gaan met Bibliotheken, ons grote bereik en onze klantenkring ten spijt.

Maar evengoed wil ik heel graag dat de huidige status quo snel verandert. Daarom verwijs ik graag naar de krachtige oproep van Frank Huysmans en Christiaan Alberdingk Thijm, in  Het Financieele Dagblad. “Breng het e-book onder het leenrecht”. ‘En snel ook’, zou ik daar aan toe willen voegen. We hebben het al moeilijk genoeg met andere dingen

@

Afbeelding

7 Reacties

 1. Nel P. schreef:

  Ik ben heus niet zo'n warm voorstander van het e-book, maar dat ik via een link in dit blog (naar FD) moet lezen dat er helemaal geen e-boeken meer mogen worden uitgeleend door de bibliotheek! Ik schrik ervan. Dat ík behoudend ben, doet niemand kwaad, maar dat mensen die beleid maken het op deze manier zijn is niet goed voorstelbaar. De huidige e-readers vind ik ondingen, maar als de opmars van tabletpc's gaat doorzetten (en je hoeft geen Lidewij Edelkoort te heten om dát te voorspellen)zullen e-books veel aantrekkelijker worden. Hopelijk heeft het pleidooi van Thijm en Huysmans in het FD van vandaag invloed en succes.

 2. Ik hoop het met je mee Nel. Het papieren boek houdt heus nog wel even vol, maar we kunnen het ons als bibliotheken niet permitteren om niks te kunnen doen met digitale varianten. Als het niet goedschiks kan doen we het wat mij betreft kwaadschiks. Als ik iets heb gekocht mag ik het ook uitlenen aan wie ik wil toch? Dat zou zeker met digitale content zo moeten zijn.

 3. de zich v/h noemende schrijverdezes schreef:

  Ik begrijp eigenlijk niet zo goed waarom de bibliotheken hier zo nodig iets mee zouden 'moeten'. Mij lijkt dat uitgevers heel gemakkelijk zelf e-boeken kunnen gaan uitlenen. En ik zou het slim van ze vinden als ze dat ook (snel) deden. Er zijn naar mijn idee heel veel boeken (chicklit, thrillers, andere bestsellers, reisgidsen) waarvan mensen denken: dat wil ik best graag lezen, maar ik hoef het niet per se te hébben. Dan willen die mensen er denk ik vaak wel enkele euro's aan besteden om het snel voor b.v. zes weken op hun reader of Ipad (o.i.d.) te kunnen downloaden en vinden ze het niet erg dat het daarna weer 'weg' is.

  Maar eigenlijk begrijp ik het ook weer wél, want bibliotheken hollen nu eenmaal graag achter de feiten aan over de gebaande paden, i.p.v. eens iets écht vernieuwends te doen.

  Of ben ik nu te cynisch?

 4. @ dzvhn Schrijverdezes: ik vind het niet snel te cynisch worden en begrijp goed wat je zegt, maar het is net zo logisch dat uitgevers dan ook voor andere media zelf de enige intermediair zijn.

  Met een trend heeft dit m.i. niets van doen. Het gaat om informatie, dat staat los van het medium, toch? Als wij een rol willen spelen op het gebied van informatiebemiddeling horen e-boeken er net zo bij als kranten, databases en wat dies meer zij. Waarom zou je dan bijvoorbeeld wel kranten in je gebouw leggen? "Voor die twee euro kopen mensen er toch zelf wel een"?

  Maar je kunt ook zeggen dat we informatie maar helemaal los moeten laten natuurlijk. Ben ik wel benieuwd waar we dan nog in zouden kunnen vernieuwen?

 5. Nel P. schreef:

  De bibliotheek is nooit vernieuwend geweest, maar moet dat dan?
  De openbare bibliotheek moet voor iedereen beschikbaar stellen wat beschikbaar is en er zorg voor dragen dat dit niet alleen beschikbaar is voor mensen met tóch genoeg geld en mogelijkheden om dingen (materieel of niet)te bemachtigen.
  De bibliotheek is gelukkig nog steeds een van de laagdrempeligste instituten in dit land. Het lijkt mij een mooi iets om dat zo te houden (maar ik zei al dat ik behoudend ben.)

 6. v/h schrijverdezes schreef:

  Ja, daar hebben jullie (Edwin en Nel hierboven) zeker een punt: de bibliotheek hoort laagdrempelig, voor iedereen en wat mij betreft zelfs in het bijzonder voor mensen met weinig geld te zijn. Daar ben ik het helemaal mee eens.
  Ik ga de discussie waarin de bibliotheek dan nog echt vernieuwend zouden kunnen zijn niet aan. Ook niet die of chicklit informatie is en voor iedereen (vrijwel) gratis beschikbaar zou moeten zijn.
  Vroeger mengde ik me maar wat graag in dat soort discussies, maar tegenwoordig ben ik in de greep van het cynisme… Daarom had ik me ook voorgenomen niet meer op (biblio)blogs te reageren, maar dat vergat ik vanmiddag even 😉 (Macht der gewoonte, sorry.)
  Het kwam omdat ik dat gedoe over het uitlenen van e-boeken zó treurig vind. En ook omdat ik écht niet snap waarom uitgevers of zelfs auteurs dat gewoon niet zelf doen. Daar is de bibliotheek naar mijn idee een overbodige tussenschakel geworden.
  Waarmee ik niet bedoel dat de bibliotheek niet moet blijven. Er zijn beslist dingen waar de bibliotheek heel goed in is of op zijn minst zou kunnen worden en die elders niet of onvoldoende gedaan worden. Ik ben óók behoudend, dit geheel zoals het in 1 Tessalonicenzen 5:21 geschreven staat. (Gelukkig is de bijbel al lang & breed voor iedereen digitaal te raadplegen, dus dat is eenvoudig op te zoeken als je het niet uit je hoofd weet.)

 7. De kans is ook groot dat ze het zelf gaan doen, men is alleen nog bang voor piraterij, vermoedelijk.

  Interessante passage, die uit de bijbel 🙂

Reageer