clear

zoeken

search

Digitale Bibliotheek en Intellectueel Kapitaal komen samen op vernieuwde website

04 januari 2011

In september schreef ik dat ik van de redactieraad van Digitale Bibliotheek was overgestapt naar de redactie. Dat had alles te maken met de plannen van Henk Verbooy en Erik Bouwer (Essentials) om de twee tijdschriften Intellectueel Kapitaal (IK) en Digitale Bibliotheek (DB) digitaal te gaan uitgeven en om de websites van beide bladen samen te voegen. Vandaag is de website online gegaan, op www.essentials-media.nl. Een citaat van Erik Bouwer op Bibliotheek 2.0:

De vernieuwde site biedt alle ruimte voor actueel nieuws voor informatieprofessionals, naast veel achtergronden en een volledig archief van DB en IK. Met ingang van januari 2011 worden ook de wekelijkse digitale nieuwsbrieven van DB en IK samengevoegd. Hiermee kan Essentials een van haar belangrijkste doelgroepen, informatieprofessionals, nog beter informeren.

De site ziet er goed uit, vind ik, en is veel overzichtelijker dan de voorgangers. Dat je nu met een enkele inlogcode bij alle archieven van DB en IK kunt is super. Een klein nadeel is nog wel dat de URL van de site statisch is, dat is niet handig als je naar een bepaald artikel of dossier wilt verwijzen. Als je links echter opent in een nieuw tabblad, verschijnt de url van de bewuste pagina wel in je adresbalk, kijk maar.

De redactieraad is overigens ook versterkt met een aantal nieuwe namen, en niet de minste: Jan Klerk, Bas Savenije, Gerard Bierens, Guus van den Brekel, Harriet de Man, Margot Nicolaes en Francien van Bohemen. Voor IK geldt de volgende nieuwe samenstelling: de redactie: Henk Verbooy (hoofdred.), Wilma van den Brink, Richard Santos Lalleman en Michel Wesseling. De redactieadviesraad: Joseph Kessels, Bart van der Meij en Frans Rikhof.

We hebben er zin in! Weest welkom!

@

16 Reacties

 1. Bibman schreef:

  De nieuwe website lijkt mij een fikse verbetering, overzichtelijke en heldere structuur. Veel succes met de nieuwe koers!

 2. Stefan Wijnberg schreef:

  Ziet er erg goed uit! Zou mooi zijn om de tip mbt het openen in een nieuw tabblad ergens op de site te vermelden. Is nl niet alleen lastig bij verwijzingen maar ook bij het abonneren op RSS-feeds. Feeds komen overigens via het nieuwe tabblad gewoon netjes binnen. Keep up the good work!

 3. @Stefan: ik zal het eens mailen naar mijn collega's, toch wel een belangrijk punt, dank je!

 4. wereldvansofie schreef:

  Ook in een nieuw tabblad lukt abonneren mij niet. Maar met de nieuwsbrief ben ik (voorlopig) ook wel tevreden.

 5. Cis, krijg je dan wel een nieuwe URL in beeld? Gebruik je Netvibes? Dan kun jij bij 'content toevoegen'evt. ook dat adres opgeven. Bij mij werd de feed dan wel herkend? Of werk jij met iets anders?

 6. Jan Klerk schreef:

  Zwaai zwaai, ik zit er ook nog bij..;)

 7. Ooooh Jan….hoe kan ik dat nu over het hoofd gezien hebben? Aangepast, en rap ook 🙂

 8. wereldvansofie schreef:

  Het lukt nog steeds niet in Netvibes. Ik krijg deze URL:
  //www.metgebak.nl/essentials/Nieuws/RSS
  Is dat de goede?

 9. @Cis: dat is de link van de hoofdpagina, maar er worden daar weer drie aparte feeds weergegeven. Die herkent Netvibes niet automatisch. Als je een van de links opent in een nieuw tabblad, krijg je een URL die als het goed is wel herkend wordt, bijvoorbeeld //www.metgebak.nl/essentials/include/feed.xml.php?page=digitalebibliotheek

  Lukt het dan wel?

 10. wereldvansofie schreef:

  He, he, het is gelukt. Zeer bedankt!

 11. Dat doet me deugd! Graag gedaan.

 12. Bart Janssen schreef:

  Late reactie, dus beetje mosterd na de maaltijd, maar toch: Gefeliciteerd met de nieuwe website! Ziet er goed uit, lekker strak en overzichtelijk.

 13. Dank je wel Bart! Er moeten nog wel wat dingetjes aan domeinnaam etc gebeuren, maar daar wordt aan gewerkt. Verloopt het bij jullie een beetje voorspoedig?

 14. Bart schreef:

  Het is nog wel even aanpoten, maar dat lijkt me normaal naarmate de deadline nadert. We zijn er verder wel tevreden over, maar afwachten hoe het in de praktijk allemaal gaat uitpakken. Nog een weekje te gaan!

 15. Ik ben benieuwd. Succes hoe dan ook!

Reageer