clear

zoeken

search

Plankklaar koppelen: automatisering bij NBD/Biblion

20 december 2010

“Alles wat geautomatiseerd kán worden zál op termijn geautomatiseerd worden.”

Aan die uitspraak moet ik weer denken als ik lees (attendering: Enno) dat NBD/Biblion een nieuwe dienst aan het testen is. Plankklaar koppelen wordt het genoemd. Uit de nieuwsbrief:

Wat is Plankklaar Gekoppelde Media?

  • U bestelt boeken bij NBD/Biblion en bij het uitleveren van het materiaal valideert en activeert NBD/Biblion de RFID tag in het medium.
  • Via een webservice wordt gelijktijdig met het verzenden van de materialen uw catalogus,  uitleenadministratie en financiële administratie op orde gebracht door NBD/Biblion.
  • Als de zendingen met nieuwe boeken worden ontvangen, legt een bibliotheekmedewerker de boeken op een RFID scanner. De boeken worden binnengemeld en kunnen gelijk in de kast gezet worden.
Of dit in de praktijk goed werkt zal nog moeten blijken maar er is geen reden om aan te nemen dat dit niet zo zal zijn. Daarom is dit in mijn ogen een ontwikkeling die bibliotheken met een eigen besteladministratie in de gaten zullen moeten houden. Die afdeling zal hiermee niet meteen kunnen worden opgedoekt (er worden ook boeken besteld bij andere leveranciers) maar de impact is toch niet gering, schat ik zo in, zeker niet als concurrerende leveranciers het voorbeeld op termijn gaan volgen.
Gerelateerd:
@

2 Reacties

  1. Ton de Kruyff schreef:

    En het mooie is, de NBD gaat dit allemaal ook nog eens helemaal voor niks doen. Het wordt onderdeel van hun reguliere dienstverlening.

Reageer