clear

zoeken

search

Nogmaals over het (niet) mogen uitlenen van e-boeken

17 december 2010

Jan de Waal heeft op Bibliotheek de moeite genomen om ons bij te praten over de delicate kwestie van het uitlenen van e-readers met boeken erop, door bibliotheken. Ik ben blij dat Jan het doet, maar raak wel steeds meer overtuigd van de noodzaak van een plan B. Ik reageerde:

Zonder te weten wat de perspectieven werkelijk zijn overheerst hier maar een gevoel: dat we bezig zijn met het versieren van een onbereikbare vrouw/man. Ik hoop uiteraard dat dit gevoel ten oprechte kriebelt, maar denk ondertussen wel de kant van Jeroen op: het is verdomd jammer dat wij zo braaf moeten zijn. Dit zou achteraf inderdaad best eens een van de kantelpunten kunnen zijn die de positie van Google als ‘nieuwe bibliotheek’ definitief verankert.

Geduld is een schone zaak, maar ‘een plan B’, bijv. bibliotheken als keiharde want goedkope concurrenten voor de uitgevers, vind ik steeds interessanter worden. Wij hebben ook een groot netwerk onder schrijvers, zeker op regionaal gebied…en hebben ook nog steeds een groot bereik. Dat veel mensen vinden dat uitgeven niet de taak van bibliotheken is, is dan jammer. Uitlenen was ook niet de taak van Google en Amazon. Op de digitale wereld kun je de oude wetten van de boekenwereld niet langer loslaten…

Op naar scenario 5 van  ‘eBook Feasibility Study for Public Libraries’ dan maar? We moeten niet vergeten dat alle ‘middlemen’ (reisbureau’s, bibliotheken, uitgevers, makelaars) zich bedreigd voelen. Lees vooral ook de tien interviews met uitgevers, over e-boeken, in State of Print, op Frankwatching (PDF).

@

4 Reacties

  1. Robert Gillesse schreef:

    Ik vind die leeuw er anders niet erg strijdlustig bijstaan. Eerder nadenkend…. 😉

  2. Haaa, dat was precies wat ik er mee uit wilde drukken 🙂

  3. tiroka schreef:

    Als de uitgeverijen niet willen, dan willen ze niet. Dan maar links laten liggen. Ik zie toch al geen rooskleurige toekomst voor uitgeverijen (zeker niet met deze houding, zie ook muziekindustrie), dus waarom meegaan in hun ondergang? (ik ben even on-gechargeerd nu hoor). Laten we alsjeblieft zelf een mooi initiatief ontwikkelen, en snel. Als we iets goeds kunnen bedenken waar schrijvers en lezers baat en gemak bij hebben, dan zou dat heel mooi zijn. Je eigen succes creëren zeg maar…

  4. @Tiroka: daar kan ik het alleen maar mee eens zijn!

Reageer