clear

zoeken

search

Leermoment: iPhone-apps moet je ook weer afsluiten

10 december 2010

De oudste zoon van m’n lief lag helemaal dubbel toen hij mij verbaasd zag kijken, na zijn opmerking dat apps op de iPhone op de achtergrond actief blijven, als je ze hebt aangeklikt. Toen hij vervolgens zag dat al mijn apps nog actief waren kon ik ‘m helemaal opvegen. Ik moest er zo’n 50 afsluiten.

Nu is het blijkbaar zo dat alleen apps die gebruik maken van ‘locatievoorzieningen’ en andere bronnen daarbij ook gebruik maken van de accu, maar toch: ik heb een donkerbruin vermoeden dat mijn onwetendheid er maandenlang voor zorgde dat mijn batterij steeds snel leegliep.

Hoe sluit je ze af?

  • ‘Dubbeldruk’ op de homeknop
  • Tik op een van de icoontjes van de apps onderin het scherm en blijf drukken. Er verschijnt een min-teken bij de icoontjes 
  • Selecteer nu de apps die je wilt afsluiten en druk op het min-teken.
  • Herhaal 50 keer

Bron: Simple Tech Guru

@

20 Reacties

  1. Robert schreef:

    Lach = lag? (ik ben blij om te zien dat ik gelukkig niet de enige ben die dat schrijft ^^ )

  2. Sylvie schreef:

    LOL. Toen ik laatst een (veel jongere) stagiere hierop wees, kon ze maar met moeite haar ongeloof verbergen. "Weet je het zeker, hier staan gewoon al mijn apps!". En ze was al zo verbaasd dat ik (ruim 30 jaar ouder) een iPhone had ๐Ÿ˜‰

  3. Louise Mooij schreef:

    Hilarisch! Fijn dat je er nu achter bent, wat een hipheid ๐Ÿ™‚

  4. Dick schreef:

    Edwin!!!! Dat je het durft toe te geven…. ๐Ÿ™‚

  5. Anoniem schreef:

    Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat ik dit altijd correct gedaan heb maar bij mij gebeurt er niets als ik dubbeldruk op de homeknop.

  6. @Robert: dit was een ordinaire Freudiaanse tikfout. Ai.

    @Sylvie: heerlijk!

    @Louise: het is buitengewoon inderdaad ๐Ÿ™‚

    @Dick: #durftoetegeven is het nieuwe leren!

    @Ano: het kan zijn dat je een ouder toestel hebt? Heb je wel OS 4 of hoger, met multitasking?

  7. Hans Pinckaers schreef:

    Beste Edwin,

    Dit is een gerucht dat over het internet gaat, wat je schrijft is niet waar. Je maakt het alleen moeilijk voor jezelf.

    De icoontjes die je zit zijn niet programma's die op de achtergrond draaien, het zijn snelkoppelingen naar je laatst gebruikte programma's.

    De iPhone heeft geen echte multitasking. Het wordt fast app switching genoemd. De iPhone houdt je laatst gebruikte programma's (ongeveer 4) in het geheugen, dit kost geen batterij! Geheugen is namelijk statisch totdat je het aanroept (bijvoorbeeld als je de app weer start.

    Als je me niet geloofd moet je maar eens 10 apps starten. Dubbelklikken op je home knop en dan op het 10e icoontje klikken. Je zult merken dat de app opnieuw opgestart wordt, hij was dus helemaal niet actief!

    Als je nu denkt: dus ik moet apps toch afsluiten want dan krijg ik meer geheugen, dan heb je het fout. Als een app om meer geheugen vraagt dan verwijderd de iPhone automatisch een achtergrond app uit het geheugen.

    Steve Jobs legde het iets korter uit aan een klant die een mail schreef: "You don't need to do that to save battery life. Trust the iPhone."

    Bespaar de moeite,

    Hans

  8. @Hans: ik geloof je op je woord. Bedankt voor de nuancering!

    Maar dan vraag ik me nog wel af wat je dan precies bedoelde met het gebruik van Resources? Die gebruiken snelkoppelingen toch niet?

  9. Hans Pinckaers schreef:

    Snelkoppelingen gebruiken inderdaad geen resources. Wat ik met resources bedoelde leg ik hieronder uit.

    Apple staat een 4 processen toe als je app naar de achtergrond gaat.
    Dit zijn:
    – Background audio (bijv. spotify)
    – Voice over IP (skype)
    – Background location (tomtom)
    – Task completion (bijv. als je twitter afsluit terwijl hij nog een tweet post, dan staat Apple toe om het "tweeten" af te ronden voordat de app afsluit

    Apple heeft het best mooi gebouwd. Bij Skype draait bijvoorbeeld niet de hele app in de achtergrond maar een soort "lite" versie die alleen een berichtje laat zien als je gebeld wordt.

    Bij Spotify & Tomtom kost het wel batterij om ze te laten draaien in de achtergrond, mits ze het nodig hebben. Dus als Spotify muziek afspeelt dan kost dat batterij (logisch toch). Als TomTom de route uitspreekt en volgt kost dit ook batterij. Als TomTom/Spotify dat niet doet kost hij geen batterij op de achtergrond. TomTom afsluiten als hij bezig is met de route spaart wel batterij, maar dat lijkt me toch best logisch ๐Ÿ™‚

    Het is dus nรฉt geen multitasking, maar het komt heel dichtbij.

    Gizmodo: "Basically, what Apple has done is to solve all the complaining from users who wanted to do several things at the same time. While this is not 100% multitasking, in the traditional desktop sense, it's a good thing. Consumers won't care about full multitasking if it really works like this. It's all a matter of perception and being able to do what you want to do, as fast as possible, while keeping the sense of speed and a long battery life."

    //gizmodo.com/5512656/how-multitasking-works-in-the-new-iphone-os-40

    Als je iPhone weinig batterij heeft en je moet hem nog even gebruiken kan je het beste dit doen:
    – Schakel push notificaties uit
    – Verminder helderheid scherm
    – Schakel mobiele data & wifi uit

  10. Top Hans! Ik ben je zeer erkentelijk voor de genomen moeite. Learning all the time. Maakt deze post tot een mooie om naar te verwijzen, bij toekomstige discussies ๐Ÿ˜‰

  11. Marco schreef:

    Yow Ed, ken je functie "homeknop ingedrukt houden" dan wel?
    Voice dailing werkt verrassend goed, moet ik toegeven.

  12. Inmiddels wel, maar ik gebruik het eigenlijk nooit. Jij wel?

  13. Misschien zit dat anders op de iPhone, maar sinds ik "Advanced Task Killer Free" op Android gebruik voor het sluiten van toepassingen gaat mijn smartphone batterij heel wat langer mee.

  14. Marco schreef:

    Af en toe, in de auto is erg handig. Voor de rest om te spellen.
    Toys for boys, toch!

  15. @benoit: zal eens kijken of ik ook een goede app voor de iphone kan vinden. Vind het toch wel interessant om te zien wat nu het hardste zuigt. Over het algemeen gaat het goed, maar als ik veel twitter met een slechte verbinding (met T-Mobile is dat nogal eens, als je onderweg bent) en tegelijkertijd muziek luister etc…dan gaat het wel heel hard.

    @Marco: nou en of ๐Ÿ™‚

  16. kwek schreef:

    Ik wilde net als Benoit zeggen dat er voor android een afsluit-app is, die je heel makkelijk zelf kunt afsluiten en dat er wellicht ook zoiets voor iPhone is. Maar.. dat hoeft nu dus niet meer ๐Ÿ˜‰

    Door dat programmaatje merk ik dat er toch vaak meer op de achtergrond draait dan wat ik verwacht had.. Wie weet hoe dat op de iPhone is (ook al staat hierboven dat dit absoluut niet zo is ๐Ÿ™‚ )

  17. Anoniem schreef:

    Je bent niet de enige in ieder geval. Er zijn nog veel meer mensen die dit niet weten volgens mij. Apple zou er goed aan doen een optie in het instellingenmenu toe te voegen waarmee je multitasking helemaal kan uitschakelen.

  18. Anoniem schreef:

    Je bent niet de enige in ieder geval. Er zijn nog veel meer mensen die dit niet weten volgens mij. Apple zou er goed aan doen een optie in het instellingenmenu toe te voegen waarmee je multitasking helemaal kan uitschakelen.

  19. Ralph Van Schaik schreef:

    oeps.

    bedankt.

  20. Graag gedaan Ralph ๐Ÿ™‚

Reageer