clear

zoeken

search

De Bibliotheekwereld anno 2010: geheime stukken en besloten forumsites

14 december 2010

Het is niet voor het eerst, dat ik Wim Keizer citeer. Soms haal ik hem aan omdat ik het niet met hem eens ben, meestal doe ik het echter omdat ik het persoonlijk niet beter geformuleerd zou kunnen hebben. Uit de (aller-) laatste Nieuwsbrief Nieuw Bibliotheekwerk:

Terug naar het heden. In de openbare bibliotheekwereld anno 2010 zijn me veel te veel geheime stukken, besloten forumsites en besloten vergaderingen. Het lijkt wel of de beslotenheid toeneemt. Dit zal heel soms wel eens nodig zijn, maar vaak lijkt het ingegeven door Angsthazerij en Wichtigmacherei. Stel je voor dat Tweede-Kamerleden eens kritische vragen gaan stellen! Ik ben beïnvloed door de Amerikaanse journalist I.F. Stone die in Verhulling en werkelijkheid (1970) schreef: “Geen enkele bureaucratie ziet graag een onafhankelijke journalist” en “Een bureaucraat is vooral expert in het niet laten gebeuren van de dingen die gebeuren moeten.”

Met de digitale ontwikkelingen krijgen bewonderaars van Stone meer wind in de zeilen, althans in democratische samenlevingen. De tijdgeest is niet pro geheimhouding als deze niet strikt noodzakelijk is. Ik ben zeker geen aanhanger van de opvatting dat mensen altijd onmiddellijk moeten zeggen of kwetteren wat ze denken (liever niet zelfs), en ik besef dat de staatsveiligheid en daarmee de veiligheid van de burgers geheimhouding soms noodzakelijk maakt, ook in democratieën, juist omdat er niet overal democratieën zijn. Maar in een democratische samenleving mag verwacht worden dat er maximaal inzicht gegeven wordt in de besteding van de belastinggelden als het niet gaat om levensbedreigende aangelegenheden.

Ik doe een dringend beroep op met name de Haagse partijen in het openbare bibliotheekwerk maximale openheid te betrachten, want ze vervreemden zich anders meer van het gedecentraliseerde bibliotheekveld dan ze zelf beseffen.

Gerelateerd:
Helaas moeten we je daarom teleurstellen
Helaas moeten we je daarom teleurstellen, deel 2
Lekker transparant
Bibliotheekinnovatie 2010: nieuwe organisaties en websites
Aandacht, rust en concentratie

@

2 Reacties

  1. Ron Wessels schreef:

    Tja Edwin,

    Ik kan je alleen maar gelijk geven. De Openbare Bibliotheekwereld bevindt zich in zwaar weer en kan alle steun gebruiken die zij nodig heeft.

    Openheid m.b.t. de besteding van belastinggelden lijkt mij niet meer dan logisch. Met de huidige digitale middelen is het afleggen van verantwoording relatief eenvoudig en vanuit pr-overwegingen zelfs aan te raden.
    Maar ik mag aannemen dat hiertoe ook wettelijk een aantal verplichtingen bestaan?

    Daarnaast zouden de bekende partijen m.i. er ook om een aantal andere redenen goed aan doen meer openheid te betrachtten. Het vergroot de betrokkenheid; allereerst van iedereen die werkzaam is in de OB-sector, maar ook van de grote groep mensen en organisaties die zich met de sector verbonden voelt.

    In een transparante omgeving worden bibliotheekmedewerkers niet alleen productiever; zij zorgen tevens voor een betere uitstraling van de beroepsgroep én ze zijn (nog) meer betrokken met alles wat 'hun' bibliotheek aangaat.

    Het zijn zomaar wat ideetjes van mij, maar het lijkt me toch een typische win-win situatie 😀

  2. @Ron: die wettelijke verplichtingen zijn er ongetwijfeld, maar over 'het tempo waarin' zal wel niet veel gezegd worden vrees ik.

    Ik geloof ook in die vergroting van de betrokkenheid. Snap ook wel dat je in sommige fases van een project niet zit te wachten op ieders mening (dat maakt niet bepaald slagvaardiger in de sector) maar als bijna niemand weet wat er gebeurt ben je nog verder van huis.

Reageer