clear

zoeken

search

Cryptome: de oudere broer van Wikileaks

11 december 2010

Het is razend interessant, al die ophef over Wikileaks. Het meest interessante is misschien nog wel dat opeens bijna iedereen een mening heeft over het fenomeen, nu de mainstream media er dagelijks aandacht aan besteden en de mensen voorzien van achtergrondinformatie. Hoewel…achtergrondinformatie…het gekke is dat Wikileaks nu vaak besproken wordt alsof het iets nieuws, iets schokkends zou betreffen.

Het doet je je afvragen in hoeverre de Nederlandse kranten en omroepen aandacht hebben besteed aan vergelijkbare initiatieven, die al veel ouder zijn. Een korte verkenning doet mij vermoeden dat dat nogal tegenvalt. Als ik in LexisNexis zoek op ‘Cryptome‘ (de in 1996 geboren oudere broer van Wikileaks), vind ik welgeteld een artikel, in Parool van 4 december 2010, van de hand van Herman Stil: In de schaduw van WikiLeaks. Twee citaten:

Secrecynews (van de Federatie van Amerikaanse Wetenschappers, E) is een van de talloze websites die zich bezig houdt met het opgraven van geheimen. Het scala loopt van het scabreuze thesmokinggun.com tot de zelfimportantie van truthdig.com. En inmiddels is er Droste-effect! ook een heuse klokkenluiderssite over WikiLeaks: wikileakileaks.org.
WikiLeaks was in 2006 niet meer dan een digitale nieuwsbrief die door activistische journalisten werd volgeschreven met goed en minder goed onderbouwde verhalen over allerhande misstanden. Onder hen was de nu 39-jarige Julian Assange. De Australiƫr was ontevreden over de matige ontvangst van de onthullingen en wendde zich tot Steven Aftergood, die net begonnen was met Secrecynews. Met diens advies werd WikiLeaks een volwaardige website.
[…]
In de beginjaren van WikiLeaks wees Assange cryptome.org aan als zijn ‘spirituele peetvader’. Die lof is niet wederzijds. John Joung van Cryptome had de WikiLeakssite in 2006 en 2007 enige tijd onder zijn hoede, totdat hij hoorde dat de organisatie informatie verspreidde die door hackers was gestolen van servers van het Tor-project, een website en softwarepakket die het juist mogelijk maakt informatie anoniem te verspreiden.
Young voelt zich inmiddels door Assange misleid en claimt aanwijzingen te hebben dat WikiLeaks werd gebruikt door de CIA om misinformatie te verspreiden. Uiteindelijk zette hij het gehakketak met Assange daarover online inclusief wederzijds geuite krachttermen.

Het is jammer dat het artikel van Herman Stil niet online staat. In Google Nieuws moet je je behelpen met een  verwijzing naar een bijdrage op Webwereld. Mijns inziens zouden de Media veel meer aandacht moeten besteden aan ‘de duistere context’ van het hele verhaal en de geschiedenis van het fenomeen als zodanig. Nu hoor je mensen opeens roepen dat er levens in gevaar worden gebracht. Hoewel dat soms misschien het geval is, is het wel van belang om te weten dat dit elders al jarenlang gebeurde, zonder noemenswaardige gevolgen. Wat dat betreft zit die Young er misschien nog niet zover naast, met zijn claim.

Afgelopen week las ik iets vergelijkbaars op Anarchiel. Het zou volkomen logisch zijn als de gebeurtenissen van nu straks leiden tot een incident dat de publieke opinie nog verder zal doen kantelen. Dan kunnen de wetten die het vrije internet aan banden moeten leggen er eindelijk doorgedrukt worden, helemaal volgens het stramien van de ‘vier fases van omverwerping‘ en het concept ‘probleem-reactie-oplossing‘.

Onwaarschijnlijk? We zullen zien.

Gerelateerd:
Spioneren op internet: een verzameling handleidingen
Cryptome.org: als informatie gevoelig ligt
Als informatie gevoelig ligt II: Cryptome offline, vijf miljoen e-mails zoek en de waarheid achter 4/29
De bewakers weer bewaakt: Cryptome terug online
Amerikaanse overheid verwijdert duizenden documenten uit Nationale Archieven
Klokkenluiderswebsitenieuws
Veiled: the evolutie van Darknets
De doffe glans van de familiejuwelen van de CIA
Wij hoeders van vrije toegang tot informatie
Lekker lekken op LiveLeak.com en Wikileaks.org
Hallo 2007: hoe Hussein’s hangen de nieuwswaarde van internet benadrukt
Jongen gearresteerd voor het bezit van The Anarchist Cookbook

@

2 Reacties

  1. Dank je Christian, interessant inderdaad!

Reageer