clear

zoeken

search

Zinloos pochen met je favoriete hardwaremerk

29 november 2010

Mensen zijn dol op merken, sommige zijn er zelfs idolaat van. Dat de producten achter verschillende merken vaak afkomstig zijn uit dezelfde fabrieken wordt graag vergeten. Als je daarop wijst hoor je niet zelden “Dรกรกr gaat het niet om. Het gaat om kwaliteit!” of: “Ik vind deze chips gewoon lekkerder, punt uit.” Zolang het daar werkelijk om gaat is er inderdaad niets aan de hand maar je kunt je afvragen hoeveel er nu precies wordt veranderd aan producten, als er een andere verpakking omheen gedaan wordt.

Uit een reactie op m’n blogpost over Drum  maakte ik op dat er soms wel degelijk met andere basisproducten wordt gewerkt, in dezelfde fabrieken, maar hoeveel verschil zit er nu werkelijk, tussen de beroemde rookworsten van HEMA en UNOX? Vermoedelijk gaat het slechts om kleine nuances. Wat vooral jammer is, is dat Unilever en Hema zo geheimzinnig doen over het productieproces. Dat doet je afvragen of Unilever stiekem niet heel wat meer merken produceert dan de 400 waarover het bedrijf op de eigen website victorie kraait.

Maar het moet gezegd worden: Unilever kent in ieder geval nog transparantie. Dat kun je van ‘de grote jongens’ achter de productie van computerhardware niet meteen zeggen.

In het vermakelijke 6 Secret Monopolies You Didn’t Know Run the World las ik vanavond dat ook veel telefoons, tablet-pc’s en laptops in dezelfde fabrieken in Taiwan worden gemaakt. Nu wist ik wel dat veel computers bijvoorbeeld dezelfde processors van Intel of AMD bevatten, maar dat het bedrijf Quanta Computer 1 op de 7 laptops maakt, was nieuw voor me.

Welkom in de wereld van OEM’s. Wat zeg jij daar? OEM! Original Equipment Manufacturer. Een OEM wordt op Wikipedia omschreven als

een bedrijf dat producten levert ten behoeve van een merkleverancier. De merkleverancier verwerkt het product in eigen producten alsof het een eigen fabricaat is. Het verwerkte product kan uiteenlopen van schokdempers tot harde schijven. OEM komt vooral voor in de computerindustrie.

Kijk aan! In tegenstelling tot Unilever zegt Quanta op de eigen website maar weinig over de afnemers van grote hoeveelheden hardware maar duidelijk is wel dat het bedrijf net zo makkelijk miljoenen iMacs aan Apple levert als notebooks aan Acer, Toshiba of Dell. Het bedrijf bouwt zelfs fabrieken samen met concurrenten als Foxconn (waarover ik in mei als eens schreef). Het zal de grote merken worst zijn. Die wisselen net zo makkelijk van OEM als een prostituee van een man.

Ik word altijd een beetje raar van dit soort inzichten. De wereld is een bedrijf. Een merk is niets meer dan een label.

Ik denk terug aan 28 jaar geleden, toen ik dolgraag een spijkerbroek van het merk Ball wilde. Mijn moeder zei dat het allemaal onzin was, die merken. Ik weigerde haar te geloven. Nu hoor ik de kinderen van mijn lief bakkeleien over de vermeende superioriteit van Apple t.o.v. van andere computers. Voortaan zal ik het niet kunnen laten om te vragen: “heb jij nu een Quanta of een Foxconn?”

@

6 Reacties

 1. Dijkhuisjes schreef:

  Een Ball? Gij kakkerd! ๐Ÿ˜‰ Ik zweerde bij Edwin, ook niet 1 van de goedkoopste destijds.

  Op gebied van CD-R/DVD/BLU-RAY is het niet anders: 7 fabrieken beheersen de markt, dus de schijven van Maxell, TDK, Hema en Kruidvat komen uit dezelfde fabriek…en de consument maar denken dat ie kwaliteit koopt. Ammehoela!

  Slechts 4 merken maken eigen schijven: KODAK, SONY, MAM en Taiyo-Yuden. Soms voorzien van 24 karaats goudlaag! Maar zij hanteren dan ook de 100% regel: Elke CD-R wordt handmatig gecontroleerd om het predicaat "guaranteed" te mogen dragen.

  En wat die spijkerboeken betreft: aan mijn kont niks anders dan een Atelier La Durance. Ontworpen in Nederland, gefabriceerd in Japan op traditionele weefgetouwen (ongewassen denim, net zoals de spijkerbroeken van de cowboys) en in Frankrijk in elkaar gezet. Niet goedkoop maar kwaliteit heeft nou eenmaal z'n prijskaartje ๐Ÿ˜‰

  http://www.atelierladurance.com

 2. Haha, jij bent goed thuis in de schijfjes.

  En la durance ken ik ook wel van de boys hier. Bij een goede Apple hoort een goede broek he ๐Ÿ™‚

 3. Robert de Jong schreef:

  op mijn samsung galaxy staat geloof ik "made in korea" wat ik niet had verwacht. Mijn oude iphone had "designed in america" en "made in the phillipines", wat ook wel interessant is om te zien.

  mijn broeken worden gemaakt in sweatshops in bangladesh, de tranen van de kinderen daar zorgen voor een unieke kleurschakering.

 4. @Robert: het zou interessant zijn als je in een filmpje de hele totstandkoming en reis van jouw product zou kunnen volgen. Wie maakte het en waar? Wat voor leven had die persoon? Het is een rare en vaak nare variant op 'de zes graden van scheiding'…

 5. Dijkhuisjes schreef:

  @Edwin: vernomen dat Apple haar producten voornamelijk in China maakt. Schijnt een fabriek te staan waar 380.000 mensen werken…da's 1 stad ter grootte van provincie Zeeland!

 6. @EJ: nog meer zelfs Ben er eens ingedoken naar aanleiding van die zelfmoorden daar. Behoorlijk ontluisterend allemaal.

Reageer