clear

zoeken

search

Tegenlicht: California Dreaming

12 november 2010

Californië heeft een speciale plek in de Amerikaanse psyche. Het is de thuishaven van de ongebreidelde kansen, dromen en sterren, met een paradijselijk klimaat. Maar de Gouden Staat is failliet. En na Californië is nu ook de stad Los Angeles aan de beurt. Publieke voorzieningen worden fors ingeperkt, de werkloosheid blijft stijgen en veel mensen zijn met hun baan ook hun ziektekostenverzekering en hun huis kwijt geraakt. Maar tegelijkertijd lijkt het optimisme en het geloof in de kracht van Amerika onbreekbaar.

Eerder deze week keek ik, samen met de oudste zoon van mijn vriendin, een deel van California Dreaming, een documentaire van VPRO Tegenlicht. Het werd discussievoer.

We wanen ons veilig en onaantastbaar, maar welvaart is minder vanzelfsprekend dan we denken, heus. Reden temeer om er van te genieten uiteraard, maar sluit nooit je ogen voor de mogelijkheid van verval. Europa is ooit ook aan de beurt, misschien wel sneller dan we denken. Daarom is de documentaire een aanrader. Een pareltje binnen de 35 uur aan video die inmiddels iedere minuut (!) wordt toegevoegd aan YouTube.

Meer Tegenlichtdocumentaires op het YouTubekanaal van VPRO International.

Gerelateerd:
De infantiele consument
Life Inc.: How the World Became a Corporation and How to Take It Back

@

Via BB
Afbeelding

2 Reacties

  1. Festina Lente schreef:

    Ook vanavond (als rasechte Zeeuw) niet vergeten VPRO te kijken! (Zembla).

  2. Dank voor de attendering. Zal het wel weer missen, maar dan kijk ik het nog wel terug, later.

Reageer