clear

zoeken

search

Noodzakelijke beveiliging: ‘Zoek mijn iPhone’ op de 3GS

28 november 2010

Toen ik gisteren in Goes, in het kader van de Week van de Mediawijsheid, aan een klant vertelde wat ik zoal kan doen met -en op- de iPhone was hij onder de indruk. Hij stelde daarop wel meteen de vraag “maar wat nu als je het toestel verliest, of als het wordt gestolen?” Dat is een vraag waar ik zelf ook al eens over had nagedacht. Het is prachtig dat ik mijn agenda kan bijhouden, foto’s en filmpjes kan maken, alle e-mailaccounts kan beheren en zelfs mijn banksaldo in een applicatie kan opvragen…maar al die apps zorgen er wel voor dat ik niet moet denken aan het moment dat ik het toestel verlies.

Nu wist ik wel van het bestaan van MobileMe, maar de 79 euro die dat programma kost had ik er niet voor over. Groot was dan ook mijn blijdschap toen ik vorige week las dat je de app Zoek mijn iPhone voortaan ook  kunt installeren zonder duur MobileMe-abonnement. Ik wist niet hoe snel ik de toepassing moest downloaden, de mogelijke privacyrisico’s ten spijt. Mijn blijdschap was echter van korte duur. Het bleek namelijk dat ik Zoek mijn iPhone wel kon downloaden, maar niet activeren. Dat kan alleen op een iPad of iPhone 4.

Miljaar!

Ik las later dat de applicatie wel geactiveerd kan worden op een iPhone 3GS of andere toestellen, als de account eenmaal is geactiveerd op een iPad of iPhone 4. Omdat ik die niet heb staakte ik mijn pogingen.

Pas vanavond realiseerde ik me dat ik, dankzij de activiteiten voor BibliOosterschelde, al 5 dagen een iPad in mijn tas heb zitten. Ik kan nauwelijks geloven dat ik daar niet eerder aan dacht. Hoe suf kan je zijn?

Zand erover. Ik ben alsnog aan de slag gegaan en kan nu tevreden mededelen dat het werkt. Ik had al een pincode op een toestel, maar omdat die code nog steeds te omzeilen is ben ik vooral blij met de mogelijkheid het toestel volledig te wissen, op afstand. Of te laten piepen. Even inloggen op //me.com/find/ en je weet alles. Misschien kleeft er ook weer een risico aan dat inloggebeuren, maar ook dat neem ik dan maar voor lief. Moderne apparaatjes hebben dit soort beveiliging nodig. Het zal tenslotte niet lang meer duren voordat Near Field Communication (NFC) betalen met een smartphone mogelijk maakt…of voordat je telefoon door een receptionist wordt getransformeerd tot sleutel voor een hotelkamer. Dat soort toepassingen gun je ‘de gelukkige vinder’ niet.

@

Reageer