clear

zoeken

search

Hoe een literaire techniek Houellebecq rijp voor Creative Commons maakt

29 november 2010

Dit vind ik een rete-interessante kwestie. Ik lees op E-readers:

De nieuwe roman van de Franse auteur Michel Houellebecq is sinds enige tijd gratis te downloaden via verschillende Franse blogs. Houellebecq werd eind september van plagiaat beschuldigd omdat hij in zijn roman teksten van Wikipedia gebruikt. Volgens sommigen valt zijn boek door het bewust kopiëren van delen van Wikipedia net als Wikipedia zelf ook onder een Creative Commons-licentie.
[…]
Enkele grotere websites namen zijn blog over en nu is de kwestie het verhaal van de dag in de Franse uitgeefwereld. De uitgever van het boek, Flammarion, heeft bekend gemaakt stappen te gaan ondernemen tegen verspreiders van het digitale boek. Die verspreiders stellen echter dat Houellebecq in principe plagiaat pleegt wanneer zijn boek niet onder dezelfde licentie valt als Wikipedia.

De auteur nam maar een paar passages over en noemde dat een literaire techniek. Dat staat niet in verhouding tot hergebruik volgens Creative Commons/Wikipedia, lijkt mij. Desondanks ben ik benieuwd hoe dit zal aflopen. De auteurs van Wikipedia worden nu in ieder geval op het titelblad van de bewuste PDF genoemd.

Update: ik lees nu pas dat Florent Gallaire niet zomaar een blogger is. Hij is informaticus en jurist, gespecialiseerd in digitaal recht. Dat maakt het alleen maar spannender.

@

6 Reacties

  1. Michael Minneboo schreef:

    Even voor de duidelijkheid: Heeft Houellebecq letterlijk passages uit Wikipedia overgenomen? Of heeft hij de informatie eruit gebruikt? Ik heb deze nieuwe nog niet van hem gelezen, volgens mij is het boek nog niet in het Nederlands vertaald.

  2. @Michael: ik heb het ook niet gelezen. Naar ik begrijp heeft hij drie omschrijvingen (onder meer van een stad) overgenomen en licht bewerkt. Dat geeft hij ook gewoon toen en noemt het een literaire techniek. Waar mensen over vielen is dat hij niet aan bronvermelding deed…

  3. Dat is inderdaad een interessant geval. Een afweging van citaatrecht en de inherente plichten aan Wikipedia. Want die draaien onder een "Share Alike—If you alter, transform, or build upon this work, you may distribute the resulting work only under the same, similar or a compatible license." licentie. Wellicht eindigt het in een partijtje muggenziften. Tenzij het geen letterlijke stukken zijn, zoals Michael ook al zei.

  4. Ik verwacht dat de uitgever wel aan het langste eind zal trekken. In die zin dat het document nu toch al online staat en niet meer gestopt kan worden. Als ze een blog dichtgooien, openen er weer twee anderen. Zo zal het altijd zijn.

  5. Dank Joost! Toch eieren voor z'n geld…

Reageer