clear

zoeken

search

El Libro Total, een visuele boekencatalogus

22 november 2010

De boekencatalogus wordt steeds visueler. Gisteren maakten we in de Openbare Bibliotheek Amsterdam kennis met de Rotunda, vandaag attendeerde Gavi Mensch me op de Spaanstalige boekensite El Libro Total.

Wat mij opvalt is dat, ondanks het feit dat er nog veel kan worden verbeterd aan de inhoud, presentatie en navigatie van beide systemen, ze wel meteen ‘een verlangen naar meer’ oproepen. Ik zie mezelf nog niet zo snel een compleet boek lezen in mijn browser, maar boeken zoeken en aanvragen via interfaces als deze? Dat lijkt me wel wat. En geintjes als die kleine boekenvisser, op zijn maantje? Dat is toch schattig? Mijn Spaans is te armoedig om veel te kunnen vertellen over de achtergronden van El Libro Total maar de twee filmpjes op YouTube geven een indruk.

Het ligt voor de hand dat de visuele catalogus snel terreinwinst zal boeken. Of zie ik nu de beperkingen van dit soort interfaces over het hoofd?

@

6 Reacties

 1. Gavi Mensch schreef:

  Ik ben op de site een boek aan het lezen, herlezen beter gezegd, je kunt het gewoon open laten liggen op je screen. De paperclip is om terug te gaan naar de vorige sitepagina. Ik vind het ook wel iets hebben. Voor studenten die uittreksels moeten maken is het misschien een kans om niet alleen het uittreksel te lezen, maar delen van het boek dat je nodig hebt. Verder ben ik een hebberig type wat boeken betreft. Boeken die een impact op mijn leven hadden, heb ik nog steeds, papieren uitgaves blijven mijn voorkeur hebben.

 2. Dank voor de aanvulling Gavi! Ik geef zelf ook nog steeds de voorkeur aan papieren boeken, tijdschriften en kranten, maar heb er ook geen moeite mee om dingen te lezen van het scherm, of het nu de laptop, de reader of zelfs de telefoon is. De grote vraag is wat de generaties na ons gaan doen. Als ik er geld op in moet zetten, zet ik het in op digitaal.

 3. Nel P. schreef:

  Dankdank, M.I./E.M. voor deze (en veel andere) link(s): ik vind de digitale omgeving zó mooi dat ik als vanzelf aan het lezen ging. Nou ja, zoú gaan, als ik wat langer was doorgegaan -destijds- met mijn cursus Spaans. Ik vind de reactie van Gavi Mensch wat zuinig en die van jouzelf ook wel; het is als Nederlandse cursist spaans zo gemakkelijk nog niet om aan goede Spaanse boeken te komen en dan is dit toch fantastisch? Ik zet er geen geld op in, want de mogelijkheid van én-én (dus digitaal + papier)is gewoonweg onbetaalbaar.

 4. Ha Nel,

  Aan de invalshoek van de liefhebbers van het Spaans had ik nog niet gedacht. Dat is een goeie.

  Mocht je de cursus nog eens willen vervolgen, dan kan ik je het netwerk LiveMocha aanbevelen. Daar wordt je begeleid door mensen wiens moedertaal het is, in ruil voor wat assistentie op het gebied van Nederlands..

 5. Nel P. schreef:

  Hee, bedankt! Ik heb me meteen ingeschreven.

Reageer