clear

zoeken

search

Eindelijk: berichtattendering in Twitter voor iPhone

17 november 2010

Afgelopen zondag kraaide ik van plezier over een bericht over afnemend telefoongebruik. Vandaag krijgt die blijdschap een passend vervolg, door een bericht uit het hoofdkwartier van Twitter: de nieuwe versie van de app Twitter voor iPhone beschikt over zogenaamde ‘pushnotificaties’, oftewel attendering in de vorm van een geluid of een melding op je scherm, als iemand zich tot jou richt, op Twitter.

Ik beschouw deze functionaliteit als een belangrijke verbetering, omdat ik Twitter steeds vaker gebruik als vervanger van andere communicatiemiddelen, zoals telefoon, SMS en e-mail. Van mensen die niet twitteren of die geen internettoegang hebben kan ik het uiteraard niet verwachten, maar als het even kan vraag ik mensen mij een privébericht te sturen op Twitter, in plaats van een SMS of een mailtje. Waarom zou ik immers voor een dienst betalen als er ook een gratis alternatief is? Waarom zou ik steeds mijn mailboxen moeten openen terwijl ik ook al in de weer ben op Twitter?

Toegegeven: er zijn berichten die zich niet laten vangen in 140 karakters. Soms zelfs niet in geschreven tekst. Maar ik kan me goed vinden in het vierde punt van Alexandra Samuel (attendering Sanne Roemen), in haar posting Five Ways Twitter Can Help You Conquer Distraction:

Vervang e-mails door twitterberichten. Twitter leidt dan misschien wel af, maar de berichten zijn tenminste kort. E-mailberichten leiden ook af, maar zijn tien keer zo lang. Het vervangen van e-mail door privéberichten op Twitter (DM’s) is in veel opzichten efficiënter, omdat de limiet van 140 lettertekens de correspondenten ertoe dwingt meteen terzake te komen. De tijd die daardoor vrijkomt kun je dan weer besteden aan productievere zaken.

Het feit dat deze app vanaf nu in staat is je te attenderen op nieuwe berichten (ook op de openbare trouwens) maakt Twitter als communicatieplatform krachtiger. Het komt tenslotte regelmatig voor dat je berichten daar niet direct opmerkt, terwijl een SMS je alleen ontgaat als je je telefoon niet bij de hand hebt. Dat is verleden tijd. Nu kunnen we ons weer gaan afvragen of Twitter ook gecombineerd zal kunnen worden met de nieuwe dienst van Facebook. Tevreden achterover leunen is maar zelden een optie, in de ICT-wereld.

@

3 Reacties

  1. Arda schreef:

    Oei, ook als ik mijn telefoon bij de hand heb ontgaan sms-jes me vrijwel altijd en telefoontjes zelfs ook regelmatig. Da's wel ernstig vrees ik 😉
    De kans dat ik iets dezelfde dag lees is veruit het grootst (vrijwel 100%) als het een mailtje is. Voor spoedberichten heb je daar niks aan, maar gelukkig krijg ik die hoogstzelden. Eigenlijk wel luxe hè? Of toch een teken van mijn a-socialiteit?

  2. FlevoMeerJam schreef:

    Ik ben ook heel blij met deze update want dit was echt wat ik miste in Twitter voor de iPad tov Hootsuite voor Android.

  3. @Arda: toelaten in je wereld wat je wereld verdragen kan. Lijkt me prima eigenlijk.

    En ieder z'n eigen medium. Zo is het dan ook nog eens een keer? Ik zie mijn mail overigens ook meerdere malen per dag…maar dat neemt niet weg dat ik de zwaartepunten graag verleg…in sommige gevallen dan toch…

    @Mirjam: Dat is goed om te lezen! Las vandaag dat er meer clients zijn die het bieden, maar dat mag de pret niet drukken. We hoeven dan in ieder geval niet meer over te stappen 🙂

Reageer