clear

zoeken

search

E-boeken en bibliotheken: tijd voor actie

11 november 2010

Nu ook Read Write Web aandacht besteedt aan de problematiek rondom het uitlenen van e-boeken door bibliotheken begint duidelijk te worden dat bijna iedereen de huidige status quo belachelijk vindt, behalve de uitgevers zelf (uitzonderingen als Springer Verlag daargelaten). Het is triest om te zien dat die uitgevers werkelijk niets lijken te hebben geleerd van de lessen die de gedigitaliseerde muziekindustrie ons gaf.

Ik hoop uiteraard dat het tegendeel eerdaags bewezen zal worden, maar eerlijk gezegd heb ik er niet veel vertrouwen in dat de patstelling snel doorbroken zal worden. Bibliotheken hebben gewoon niet zoveel meerwaarde in dezen, voor uitgevers (zie ook de bijdrage Bibliotheken niet interessant voor uitgevers van e-books?). Het is goed dat het project ELMO nu gestart is door de VOB (hoewel ik eigenlijk verwacht had dat dit project al langer liep) maar of dat project ook daadwerkelijk zal leiden tot andere opvattingen bij uitgevers? Dan ben ik toch zeer benieuwd met welke wortel wij die uitgevers in beweging zullen krijgen. Er worden immers steeds meer e-boeken verkocht, mensen raken er snel aan gewend en de verkopers van e-boeken bieden steeds meer extra’s. Apple komt met boekenbonnen, Amazon gaat zelf boeken verhuren en Bol.com geeft e-readers bijna weg.

Bij bibliotheken krimpt het toch al beperkte aanbod juist.

Dat alles is reden te meer om niet bij de pakken neer te gaan zitten. We moeten nu goed nadenken wat wij dan wel kunnen betekenen en daar onmiddelijk mee aan de slag gaan. Het is sowieso goed om alvast overzichtelijke ingangen te bieden naar het (al dan niet gratis) aanbod van derden, zoals men dat ook netjes doet bij Bibliotheken Zuidoost Fryslân. Verder blijft het zaak dat we kijken of niet aan kunnen haken bij interessante initiatieven die wel van de grond komen binnen de bibliotheekwereld, zoals bij de e-book app van Overdrive (en dan natuurlijk in een Nederlandse variant die binnenkort ongetwijfeld zal worden aangeboden door de NBD; zie deze PDF).

Daarnaast zouden we moeten inzetten op een centrale rol op het lokale en regionale speelveld. Uitgever, facilitator, ontsluiter: je zegt het maar. De verwijzingen in eerdergenoemde blogpost bieden in ieder geval al een aantal handvatten. Het feit dat je er goed aan doet landelijke initiatieven te volgen wil niet zeggen dat het ook verstandig is om met de armen over elkaar te gaan zitten wachten tot alles zover is. Je kunt zelf best eenvoudig een begin maken, als je het mij vraagt.

@

8 Reacties

  1. Anoniem schreef:

    En … op Marktplaats worden DVD's met 1100 boeken verkocht voor 15 euri. Overigens zit daar nogal eens gekraakt DRM materiaal bij, waaronder NL titels. O nee, dat kan niet want dat was niet te kraken;-)

    Via bittorrent zijn ook veel e-books te downloaden. Downloaden van illegaal materiaal mag overigens nog steeds, als je ze maar niet in je uploaddirectory laat staan… Zelf niets delen werkt meestal niet, dan krijg je vaak ook niets.

    En.. pas op als je zelf wat op Marktplaats koopt, sommige leveranciers worden op de hielen gezeten, dus zijn mogelijk snel weer vertrokken. Ik adviseer Paypal met kopersbescherming.

    Rita Niland

  2. wereldvansofie schreef:

    Opstandig word ik van deze contradictio in terminis (excusez les mots). Laten we dan maar zo snel mogelijk die widget voor het rechtenvrije aanbod op de website zetten.
    Ik hoop dat er ook een fatsoenlijke zoekfunctie bij hoort want die mist volgens mij in E-portal.

  3. Jouke schreef:

    Mooie post weer mijnheer!
    Dat van Fryslan is mooi, zal ik ook eens ff induiken.
    Dacht dat er dit jaar iets van een landelijk aanbod rechtenvrije boeken zou komen (VOB)?
    Dacht ik hoor (1 of andere commissie. alweer :-).
    Ach ja: we verliezen elke keer weer de slag (zoek op:"slagvaardigheid").
    Dat gaat niet veranderen ben ik bang.

    Tsja….

  4. Annie Maessen schreef:

    Sinds het verwijderen van de inleverknop op de eportal zijn de uitleningen van ebooks via onze bibliotheek drastisch gedaald. Blijkt uit de statistieken. Zo sunt.

  5. @Rita: het illegale aanbod wordt inderdaad steeds groter. Overigens is het met p2p wel zo dat je ook altijd uploadt, tenzij je dat helemaal uitzet. Vaak heb je het zo snel binnen op sites als Pirate Bay en Kick Ass Torrents, dat het niet uitmaakt of je zelf ook deelt, dit in tegenstelling tot programma's als SoulSeek, waar je dan vaak meteen een een ban krijgt.

    @Cis: ik zal daar werk van maken zodra die er is, lijkt me een goed idee!

    @Jouke: hoe het allemaal precies zit weet ik ook niet. Begreep onlangs dat veel betrokkenen ook een geheimhoudingsplicht hebben, dat verklaart waarom we soms moeten gissen. Waarschijnlijk wordt er in december meer duidelijk, na de 2daagse. Wie weet…

    @Annie: Waarom is die inleverknop dan verwijderd? Dat heb ik even gemist? En waarom daalden de uitleningen daar dan door? Liep het tot dan toe wel goed?

  6. Jaroen schreef:

    Hallo Edwin.

    Goed dat je weer aandacht besteedt aan ePublishing en de relatie leverancier – consument. Hierover heb ik een flinke discussie met Raymond Snijders op: //rsnijders.info/vakblog/
    Voornamelijk over de noodzaak van DRM en de mogelijke alternatieven.

    Kort gezegd zou ik graag meer nuance zien in de commentaren op de leveranciers (uitgevers). Die gebruiksbeperkingen (oa DRM) zijn er niet voor niets. We weten allemaal dat het verspreiden van digitale bestanden supermakkelijk en supersnel zijn via het internet. Als er geen beveiliging/bescherming op zit. Volgens mij is het totaal onrealistisch om te verwachten dat uitgevers eBooks als pdf-bestand gaan aanbieden zonder een enkele beveiliging. Zoals in de vergelijking met iTunes. Wat ik helemaal niet zo 'vrij' vind.

    Hoe stel jij nou voor dat uitgevers op een praktische manier hun eBooks verkopen zonder dat de meute alles meteen kopieerd en gezellig aan de vrienden en bekenden doorstuurd?

    Jij maakt de vergelijking met iTunes (Apple). Vind jij nou echt dat eBooks hetzelfde zijn als iTunes songs??? Denk je nou echt dat eBooks verkocht kunnen worden in een iBooks medium (als voorbeeld!) zonder beveiliging? Zo ja, hoe dan??? Enneh, om het nog een beetje moeilijker te maken; hoe stel je dat nou concreet voor? 🙂

    Als consument wil ik zo'n eBook ook echt hebben. Het electronische bestand in mijn bezit. En niet ergens in de cloud waardoor ik alleen een soort van gebruiksrecht heb en afhankelijk ben van vele partijen die zorgen voor de bereikbaarheid en leesbaarheid. Volgens mij is dat ook de gedachte van bibliotheken. Daarmee kun je als bibliotheek immers zorgen voor je eigen distributie.

    Hoe kijk jij nou aan tegen het verschil tussen bezit van de bestanden, of het gebruik van bestanden?

    Bedankt,
    Jaroen.

  7. Ha Jaroen,

    Bedankt voor je uitgebreide reactie en de verwijzing naar de discussie bij Raymond. Interessante materie!

    Ik begrijp heel goed dat uitgevers zoeken naar verdienmodellen en moet onderkennen dat helemaal geen beveiliging zal leiden tot een nog snelle distributie van digitale content in het illegale circuit, maar dat is het dan ook wel. Digitale content is niet te vergelijken met papier, als het gaat om verspreiding en hergebruik.

    Ik zit toch vooral op de lijn van Raymond. Ik heb begrip voor de experimenten van uitgevers maar ik ben ervan overtuigd dat piraterij het op termijn altijd wint. Daarover, ook in relatie tot boeken, heb ik al heel wat geschreven.

    Zie bijv. [url=//www.edwinmijnsbergen.nl/2010/01/bibliothecarissen-de-originele-piraten.html]Bibliothecarissen: de originele piraten[/url]
    en
    Hoe bibliotheken schending van copyright (niet) bevorderen
    en
    Mijn iPhone is mijn alles

    Kort gezegd komt het erop neer dat ik wel degelijk geloof dat je e-boeken kunt verkopen als er geen DRM op zit, als je maar zorgt voor voldoende meerwaarde. Ik denk dat mensen best willen betalen voor digitale content die iets extra's biedt, ook via een off. store.

    Aan de andere kant denk ik dat je e-titels minder graag echt wilt bezitten. Ik heb er nog wel een stuk of 30 op de reader staan, maar het kan me niet zoveel schelen als die weg zijn. Ik lees voornamelijk non-fictie. Als ik een boek graag wil hebben koop ik juist de gedrukte versie. Dat is ook de reden waarom ik een aantal boeken die ik eerst bemachtigde via het web (rechtenvrije e-boeken zoals The Wealth of Networks), later alsnog kocht bij Bol.com

    Ik ben vast niet representatief, maar toch…

    Als het gaat om piraterij denk ik dat er altijd sprake is van achterhoedegevechten. Het is beter om er creatief mee om te gaan. Zoals die popartiest die dure shirts bij concerten verkoopt, die meteen ook een code bevatten waarmee je de cd gratis krijgt. Dat soort modellen.
    Best complex allemaal…maar als je de gedachten van de oude wereld loslaat op de nieuwe, ben je volgens mij de klos…

  8. Ha Jaroen,

    Bedankt voor je uitgebreide reactie en de verwijzing naar de discussie bij Raymond. Interessante materie!

    Ik begrijp heel goed dat uitgevers zoeken naar verdienmodellen en moet onderkennen dat helemaal geen beveiliging zal leiden tot een nog snelle distributie van digitale content in het illegale circuit, maar dat is het dan ook wel. Digitale content is niet te vergelijken met papier, als het gaat om verspreiding en hergebruik.

    Ik zit toch vooral op de lijn van Raymond. Ik heb begrip voor de experimenten van uitgevers maar ik ben ervan overtuigd dat piraterij het op termijn altijd wint. Daarover, ook in relatie tot boeken, heb ik al heel wat geschreven.

    Zie bijv. [url=//www.edwinmijnsbergen.nl/2010/01/bibliothecarissen-de-originele-piraten.html]Bibliothecarissen: de originele piraten[/url]
    en
    Hoe bibliotheken schending van copyright (niet) bevorderen
    en
    Mijn iPhone is mijn alles

    Kort gezegd komt het erop neer dat ik wel degelijk geloof dat je e-boeken kunt verkopen als er geen DRM op zit, als je maar zorgt voor voldoende meerwaarde. Ik denk dat mensen best willen betalen voor digitale content die iets extra's biedt, ook via een off. store.

    Aan de andere kant denk ik dat je e-titels minder graag echt wilt bezitten. Ik heb er nog wel een stuk of 30 op de reader staan, maar het kan me niet zoveel schelen als die weg zijn. Ik lees voornamelijk non-fictie. Als ik een boek graag wil hebben koop ik juist de gedrukte versie. Dat is ook de reden waarom ik een aantal boeken die ik eerst bemachtigde via het web (rechtenvrije e-boeken zoals The Wealth of Networks), later alsnog kocht bij Bol.com

    Ik ben vast niet representatief, maar toch…

    Als het gaat om piraterij denk ik dat er altijd sprake is van achterhoedegevechten. Het is beter om er creatief mee om te gaan. Zoals die popartiest die dure shirts bij concerten verkoopt, die meteen ook een code bevatten waarmee je de cd gratis krijgt. Dat soort modellen.
    Best complex allemaal…maar als je de gedachten van de oude wereld loslaat op de nieuwe, ben je volgens mij de klos…

Reageer