clear

zoeken

search

Dubieus: bedrijven een plekje op Wikipedia geven…tegen betaling

18 november 2010

Het is mooi, als mensen met veel domein- of bronnenkennis meewerken aan het uitbouwen en betrouwbaarder maken van Wikipedia. Dat ook bibliotheekmedewerkers zijn begonnen met het begeleiden van lokale en regionale vrijwilligers, bij het plaatsen van aanvullingen en bronverwijzingen, vind ik een goede zaak. Het project Wiki loves bieb is het eerste georganiseerde antwoord van Nederlandse Bibliotheken op de oproep van Wikipedia-oprichter Jimmy Wales. De hulp van experts kan de encyclopedie beter, uitgebreider en betrouwbaarder maken.

Maar wat is een expert? Een bericht op PR Newswire attendeerde mij op het bestaan van Wikipediaexperts, een bedrijf dat andere bedrijven, tegen betaling, in artikelen opneemt, volgens de regels die Wikipedia hanteert. Daar krijg ik een vreemde smaak van in mijn mond. Voorbeelden van lemma’s kom je op de site niet tegen. Daar maak ik uit op dat het bedrijf heimelijk opereert. Met ethische code wordt uiteraard wel geschermd, maar iets zegt me dat er hier valsgespeeld wordt. Wie zijn dan die experts die KMGi inhuurt?

Dubieus. Maar wat mij betreft reden te meer voor bibliothecarissen om het neutrale standpunt te huldigen en bij te dragen vanuit het perspectief van bestaande bronnen. Bibliotheken delen informatie, dat is beter dan verkopen.

@

6 Reacties

 1. Stefan van Hoek schreef:

  Onlangs werd ik tijdens het schrijven van een artikel over Ahmed Aboutaleb pijnlijk geconfronteerd met een flagrante fout op zijn Wikipage. Na een interview vroeg de geïnterviewde het even bij de burgemeester in kwestie na. Vork bleek heel anders in steel te zitten. Dat behoedde mij dan weer voor dé canard van mijn journalistieke loopbaan, want n.a.v. de Wiki-info had ik een heel wat negatiever insteek voor het stuk gekozen.
  Wijze les. Alléén Wikipedia als bron gebruiken zal ik echt nooit meer doen.

 2. @Stefan: dat is nu een prachtig klassiek voorbeeld van informatievaardigheden. Betrap mezelf er regelmatig op dat ik ook steeds gemakzuchtiger word. Dan is het goed om af en toe geconfronteerd te worden met dit soort dingen.

  Maar nu is er LexisNexis 🙂

 3. Stefan van Hoek schreef:

  Ja, LexisNexis is ernstig prettig. Zeker ook omdat de ongeschoren kop van die bedelende Wikipedia-oprichter me nu al tegenstaat.

 4. Haha, maar die ongeschoren kop heeft er wel toe geleid dat Wikimedia dit jaar in een week tijd al net zoveel heeft opgehaald als vorig jaar binnen een maand.

  Wat ik me nog afvroeg: heb je de foutieve informatie op Wikipedia, over Aboutaleb, nog wel aangepast?

 5. Stefan van Hoek schreef:

  Ik meende net te lezen dat de Aboutaleb-info iets is aangepast. Maar nog verre conform de werkelijkheid is. Hoe ik die info op Wikipedia zou moeten veranderen, is mij geheel onbekend.

 6. Door te klikken op 'bewerken' en na het aanpassen op 'pagina opslaan'. Dat kan zonder registratie, maar het wordt wel gewaardeerd als je jezelf eerst aanmeldt.

Reageer