clear

zoeken

search

De mens, naakt in Street View: MapCrunch en 9eyes

15 november 2010

Vorige week zat ik te spelen met MapCrunch, een website die de wereld toont in willekeurige opnamen uit Google Street View. Die website houdt je aandacht vast omdat je constant het gevoel hebt te kijken naar taferelen die je in reisfolders nooit tegen zult komen. Momentopnamen van achterbuurten, kruispunten en stukken aangeharkte natuur. Herkenbaar…maar ook vervreemdend. En een beetje spannend…

TechCrunch verwijst vandaag naar het twee jaar oude project 9eyes, dat nog een stap verder gaat dan MapCrunch. Op 9eyes heeft John Rafman een collectie screenshots uit Street View aangelegd, die een confronterend beeld schetst van de wereld waarin wij leven. Het leven uit balans. Hoeren en snoeren, rovers en ongevallen.

En juist op het moment dat ik me afvraag waarom deze foto’s nu anders zijn dan de foto’s van menig fotograaf, lees ik de verklaring van Rafman zelf:

The world captured by Google appears to be more truthful and more transparent because of the weight accorded to external reality, the perception of a neutral, unbiased recording, and even the vastness of the project. With its supposedly neutral gaze, the Street View photography had a spontaneous quality unspoiled by the sensitivities or agendas of a human photographer.

Dat zeg ik immers!

@

5 Reacties

  1. Michael Minneboo schreef:

    Het levert een fascinerend beeld op, die collectie van Rafman. Bedankt dat je me erop wijst.

  2. tiroka schreef:

    dat 9eyes project kende ik nog niet: Fascinerend project!

  3. Jan schreef:

    Inderdaad een mooi project. Alleen gaat de uitleg van Rafman niet op voor zijn eigen project: ook hij maakt een selectie. Unbiased kan dat dus nooit zijn.

  4. Anoniem schreef:

    Slik…

  5. @Jan: daar heb je gelijk in, maar Street View an sich is dat natuurlijk wel, voor zover er niet gecensureerd hoeft te worden. De selectie achteraf is weer iets anders dan de 'willekeur'tijdens het schieten van de plaatjes, toch?

Reageer