clear

zoeken

search

ProPublica, journalistiek naar mijn hart (en een voorbeeld voor bibliotheken)

20 oktober 2010

Hoe kan het in godsnaam zo zijn dat ik de website ProPublica tot vandaag over het hoofd heb gezien? Het is uiteraard onmogelijk om op de hoogte te blijven van alle interessante websites en nieuwsbronnen, maar ProPublica won eerder dit jaar de Pulitzerprijs; dat genereerde veel media-aandacht. Dan wordt het toch gekker om te constateren dat je de berichtgeving simpelweg gemist hebt.

Zand erover. Ik heb de site nu alsnog ontdekt en onmiddellijk een abonnement genomen op de feed. Waarom? Omdat ProPublica razend interessant journalistiek onderzoek doet, zonder winstbejag. Precies het soort journalistiek dat ik in Nederland veel te weinig tegenkom. Neem nu het dossier Dollars for Docs. Zo moet een themapagina er m.i. uitzien! Als lezer krijg je op overzichtelijke wijze een aantal verhalen voorgeschoteld en kun je meteen uitzoeken of je eigen dokter ook betaald is door een groot farmaceutisch bedrijf. Je krijgt gedoseerd aanvullende informatie toegediend in de vorm van tabellen of infografieken. Sociale media zijn op een goede manier geïntegreerd.

Eigenlijk is dit ook hoe ik me een goede bibliotheeksite voorstel. De onafhankelijke journalisten worden dan uiteraard vervangen door puike informatiespecialisten. Kijk eens onder ‘Our Investigations‘ en stel vast waar ProPublica zich zoal in heeft vastgebeten. Op Mediabistro, De Nieuwe Reporter en Wikipedia kun je meer lezen over het ontstaan en de werkwijze van de organisatie.

Zou het niet prachtig zijn als bibliotheken zouden kunnen samenwerken met de media, op dit gebied? Dat de bibliotheek gewoon een van de ingangen op zo’n website is (of de media een van de ingangen op de bibliotheeksite)? Zoals ProPublica de culturele sector als voorbeeld neemt, kan de culturele sector ProPublica weer als voorbeeld nemen. Dan is de cirkel mooi rond.

@

Reageer