clear

zoeken

search

Nieuwe serie: 50 jaar kroegen in Middelburg

01 oktober 2010

De stad Middelburg heeft een rijke kroeggeschiedenis. Als je aan mensen van boven de veertig vraagt in welke cafés zij vroeger kwamen, ben je verzekerd van (sterke) verhalen én van een heleboel namen van mensen en zaken die soms niet eens meer bestaan.

Het punt is dat veel van die Middelburgse kroegverhalen nooit zijn vastgelegd. Natuurlijk is er dat fraaie boek over ‘de Reutel’ en zijn er zelfs twee boeken geschreven over De Mug, maar zou het niet leuk zijn om ook nog een boek te maken over al die andere tentjes, over alle cafés die Middelburg heeft gekend vanaf 1960? We hebben het ons al vaak voorgenomen maar in de woeste praktijk komt zoiets er natuurlijk nooit van. Eigenlijk is dat jammer, want nu leven veel van de bezoekers en eigenaren van toen nog, nu kun je de verhalen nog laten vertellen door de mensen die er zelf bij waren.

Omdat er ook op het web nauwelijks iets is te vinden over de Middelburgse cafés van toen (de oogst uit de Krantenbank en Beeldbank valt een beetje tegen) heb ik besloten een nieuwe rubriek te starten op Mijns Inziens. Binnenkort begin ik hier gewoon met het vertellen van de verhalen die ik ken. Ik kom zelf namelijk ook graag in de kroeg (zie Brekend Nieuws: een verbouwde woonkamer) en werkte in drie zaken bovendien (Seventy-Seven, Bar American en Rock Desert). Alleen al over die drie hutten kun je boeken volschrijven…

Ik wil bij dezen ook graag een oproep doen: als je in het bezit bent van mooie oude foto’s (digitaal) van de kroegen van toen, zou ik het heel tof vinden als je die naar me mailt (het adres staat rechts bovenaan). Als je een mooi verhaal hebt over legendarische tentjes als De Beuk, San Remo of Het Zinken Toogje houd ik me ook van harte aanbevolen. Kom maar op met je verhaal!

Ik ga binnenkort van start, te beginnen met het verhaal over Meccano, dat in de jaren ’80 was te vinden aan het Damplein. Dat was mijn eerste ‘derde plek’. Ik heb daar veel gekke dingen meegemaakt. Ik ben bovendien in het bezit van het boek Grand cafés in Nederland. Daar staat Meccano ook in.

Kortom: wordt vervolgd!

@

Foto’s: Beelbank Zeeland/Baramerican.nl

19 Reacties

  1. Karin Solé schreef:

    Van The Cavern is in elk geval een Hyves. Ze houden ook regelmatig reunies.

  2. Anoniem schreef:

    Gast ! Meccano ? Brings back memories.. hebgeen fotoos maar zal eens vrahen aan oudwerknemer… Leuk idee iih

  3. Nadinarama schreef:

    Ow ja, Meccano had je al genoemd natuurlijk 🙂 Leuk idee joh.

  4. Nadinarama schreef:

    Ik heb in Meccano echt mijn eerste biertje gedronken (onder schooltijd) en was meteen wows in mijn hoofd, hahaha…

  5. Haha, het wemelde er op een gegeven moment van de scholieren ja. Toen ik in de 2e zat was het echt hot. Op donderdagavond was het ook altijd helemaal afgeladen. Prachtig.

  6. BirdBlok schreef:

    Meccano, mooi! Niet alleen omdat ik daar danste stiekum rookte, maar vooral omdat mijn vader als 13-jarig jongetje uit Indonesië kwam en alle Vogels boven Meccano kwamen te wonen.
    Hij heeft in het huidige Meccano zijn 70-jarige verjaardag gevierd en met al z'n broers boven mogen kijken. Er was veel veranderd na 57 jaar. Zal ik eens op zoek gaan naar oude foto's? Helaas kan hij er zelf niet meer over vertellen, maar zijn broers nog wel. Succes met alles, heel benieuwd,
    X
    M

  7. Roof schreef:

    Leuk initiatief! Ben benieuwd naar de verhalen.

  8. @Bird: dat is ook al een mooi verhaal op zich zeg. Als je wat moois vindt moet je het me zeker laten weten, ja, erg leuk! Succes vanavond, bij de Ladies Run!

    @Roof: Thanks!

  9. Nat schreef:

    Van het Zinken Toogje kan ik alleen vertellen dat ik het van naam kende en dacht dat het Zinkend Oogje heette… Vond het een rare naam 🙂

  10. Haha, da's ook een fraaie. Ik heb de opvolger nog heel lang de Xenos genoemd. Ook niet helemaal goed 🙂

  11. Andere Ed schreef:

    Behoort "Dubbel D" misschien ook tot deze categorie Ed? Dat was mijn "eerste uitstapje" als voorloper van de kroeg. Hoorde gisteren weer een geweldige anekdote van je m.b.t. jouw versie van van la bamba. Gewoon lekker met je tong uit je bakkes rondlopen 😉

  12. Haha Ed, eigenlijk valt het buiten het verhaal, maar qua herinneringen is het wel een oersoos natuurlijk. Doet me bedenken: ik heb er wel eens over geschreven, die La Bamba 🙂

  13. Dijkhuisjes schreef:

    Eens even graven in mijn (archivaris)geheugen:
    – café "De Poort" in de Herenstraat
    – "La Folie" (nu La Picola Italia op de Dam)
    – café Schuttershof (vóórdat Zippo (opvolger van The Cavern) erin kwam),
    – Xenon, miniscuul afterpartydisco. Onlangs gesloopt.
    – dat andere café De Vriendschap aan begin van Vlissingsestraat.
    – het oude café "De Geere" met biljart en vieze kleedjes op de tafels.
    -café "De Zwarte Ruiter".
    – "De Bluesbak".
    – "De Koophandel"(nu Seventy-Seven).
    – "Meneer Jansen".
    – dat ene trendy café van Benny Vriesman op de Vlasmarkt wat begin jaren 80 haar deuren opende (ter hoogte van huidige tattooshop). Kreeg daarna nadere naam + publiek. En inmiddels ook allang verdwenen.

    Ik ga graven in de schoenendoos met familiefoto's over de De Koophandel en vraag mijn moeder naar "verhalen uit de oude doos".

  14. Geweldig! Ik ga inmiddels aan de slag met een Wiki. Dat is toch een beter medium, gezien de omvang en al de verschilldende verhalen en media…

  15. Dijkhuisjes schreef:

    Een wiki lijkt me ook beter, bovendien is het dan een zgn. organisch document. Want kroegen komen en kroegen gaan. Hoe heette ook alweer die kroeg op de Vlasmarkt naast 't Hof? En wat heeft er allemaal in het pand van 't Hof gezeten? Vraag het ook eens aan vriend Rob v.H., die woont al bijna 60 jaar in Middelburg.

    Hoe lang duurt het nog voordat "De Schuur" het loodje legt en dat nieuwe café (hoek Turfkaai/Vismarkt) is m.i. ook geen blijvertje. En bestaat dat vage café, tevens pension, in de Nederstraat/hoek Puntpoortstraat nog?

  16. Precies! Maar ik wil ook graag alle versies die er waren van cafe's. Met Rob en andere ouwe rupsen hebben we het al menigmaal besproken. Mooie verhalen. Met Rob boomde ik ooit ook over dat boek 🙂

  17. Anoniem schreef:

    Meccano?? Heb nog foto's ff graven in het archief.

  18. Ik hoop dat de Wiki ergens in de komende weken online kan gaan. Houd me op de hoogte als je iets moois hebt, Anoniem. Mail me gerust!

Reageer