clear

zoeken

search

Een Touchreader voor bibliotheken

23 oktober 2010

Als het over gedigitaliseerde boeken gaat, gaat het vaak over Google, Amazon en uitgevers. Over de geweldige collectie e-boeken van Archive.org lees je maar zelden iets, in Nederland.

Waarom Archive.org door zoveel mensen genegeerd wordt weet ik niet. Ik vind het wel jammer. Archive.org beschikt namelijk niet alleen over een indrukwekkende digitale collectie; de site staat ook toe dat je zelf materialen toevoegt. Het is een redelijk gespreid bedje voor organisaties die overwegen lokale en regionale uitgaven te digitaliseren en te ontsluiten. Dat heeft Cor Draijer uit Zandvoort goed begrepen.

Je kunt natuurlijk wachten tot er, voor veel geld, een vergelijkbaar platform in Nederland wordt gemaakt, maar als je de mogelijkheden van Archive.org benut, staat alles in ieder geval al online, in verschillende formaten, is het vindbaar en doorzoekbaar, en kan het zonder veel moeite ook weer elders gebruikt worden.

Daar komt bij dat Archive.org continu wordt doorontwikkeld. Kijk maar eens naar de presentatie van de nieuwe online reader. Met multitouch-ondersteuning, dus ook geschikt voor de iPad. Daar krijgt een mooi vogelboek straks een geheel andere ‘feeling’ door.

Het is er allemaal al, mensen. Het is er allemaal al.

Gerelateerd:
De indrukwekkende bibliotheek van Archive.org
Internet Archive importeert honderdduizenden scans uit Google Books
Hoe Kahle’s Open Library boeken digitaliseert
The Internet Archive
En mijn verrukking neemt geen end…
Ook gedigitaliseerd in Archive.org: schoolboekjes uit het Duitsland onder Hitler

@

Via

Reageer