clear

zoeken

search

Als je Google in verwarring brengt

28 oktober 2010

Als je een of meerdere websites beheert is het prettig als de inhoud van je website wordt gevonden en opgeslagen (geïndexeerd) door zoekmachines. Het is nog prettiger als een zoekmachine de inhoud van jouw website hoger waardeert dan de inhoud van andere websites; dan duikt je site namelijk eerder op in de zoekresultaten en zullen mensen er eerder op klikken. Dat is, in een notendop, het domein van zoekmachineoptimalisatie.

Dit weblog ‘deed het’ een paar jaar vrij goed in zoekmachines. De inhoud legde het uiteraard af tegen al die websites die dagelijks kunnen rekenen op vele duizenden bezoekers, maar Google waardeerde het blog geruime tijd met pagerank 6, wat op een schaal van 1 tot 10 gelijk staat aan ‘zeer goed‘. De inhoud dook daardoor vaak op in de zoekresultaten.

Sinds mei heeft Mijns Inziens geen pagerank. Dat betekent niet dat het blog niet meer wordt gevonden door zoekmachines maar het heeft er wel toe geleid dat veel oude berichten niet meer bij de eerste tien zoekresultaten verschijnen, als iemand relevante trefwoorden intikt. Dat is toch jammer. Het verlies van die goede pagerank heeft alles te maken met naamsveranderingen. Het blog begon ooit als zbdigitaal.blogspot.com, kreeg later de eigen domeinnaam www.zbdigitaal.nl en veranderde dit jaar (noodgedwongen) nog eens, in www.edwinmijnsbergen.nl.

Omdat ik nooit afscheid heb willen nemen van het archief van ruim 4500 blogposts, veranderde ik alleen de naam en opmaak van het weblog, maar wijzigde ik niets aan de inhoud. Je loopt dan tegen het probleem aan dat zoekmachines die inhoud al geruime tijd kennen als behorend bij de oude domeinnamen. Daarom leerde ik hoe ik in de software van Blogger doorverwijzingen kon plaatsen. Als iemand ooit ergens een link heeft geplaatst naar ZB Digitaal wordt die persoon automatisch doorverwezen naar Mijns Inziens. Dat gaat prima verder, maar de zoekmachines zijn er wel een beetje van in de war geraakt.

Vannacht vond ik een mogelijke oorzaak van het uitblijven van een nieuwe pagerank. Met een tooltje controleerde ik de doorverwijzingen van zbdigitaal.blogspot.com en www.zbdigitaal.nl en zag opeens dat de eerste zoekmachines doorverwijst met een zogenaamde 301-redirect maar de tweede met een 302. Die abstracte taal zei me niet veel dus ik heb mezelf erin verdiept. Ik leerde dat ‘301’ geheimtaal is voor een permanente verhuizing van inhoud en ‘302’ een code voor een tijdelijke verhuizing.

Een tijdelijke verhuizing? Dat wil ik helemaal niet! Ik ben voorgoed verkast. Komaan! Ik ging dus op zoek naar methoden om die 302 veranderd te krijgen in 301. Kwestie van het ergens veranderen van een cijfertje, zou je denken. Nou, niet dus. Er zijn allerlei instructies te vinden voor dit probleem, maar ik heb tot nu toe nergens kunnen vinden hoe je dit in Blogger oplost. Een enkelvoudige doorverwijzing is zo aangemaakt,  maar  de dubbele die ik nodig heb: daar is geen rekening mee gehouden, zo lijkt het. De grote zoekmachinemeneer van Google, Matt Cutts, heeft van alles over doorverwijzingen verteld, maar hij gaat niet specifiek in op Blogger. Het doorspitten van de verder heel handige Webmasterhulpprogramma’s van Google bood ook geen soelaas.

Tegen vieren gaf ik het op. Met enige tegenzin weliswaar, maar ik gaf het op. Ik heb in de loop van de jaren veel geleerd over websites en zoekmachines, maar dit probleem hangt samen met een instelling (en de interpretatie daarvan door machines) die ik niet goed begrijp. Misschien dat ik me er later alsnog in vastbijt maar nu kies ik ervoor om het te laten rusten. Het kost me teveel tijd en mogelijk is het niet eens de oorzaak van het pagerankprobleem. Dat vermoed ik alleen maar.

@

Afbeelding

12 Reacties

  1. madbello schreef:

    Dat is echt kut! Ik heb er zelf geen verstand van. Ken je geen specialist in SEO of dat soort dingen?

  2. madbello schreef:

    Dat is echt kut! Ik heb er zelf geen verstand van. Ken je geen specialist in SEO of dat soort dingen?

  3. Sophie schreef:

    Hoi Edwin,

    Die verwijzingen zijn niet echt het probleem, ze werken goed en geven bij zoekmachines aan dat de URL veranderd is. Je hebt groot gelijk dat je 301-verwijzingen wil in plaats van 302-verwijzingen, want dan weet Google dat de verhuizing definitief is, en verwijderd hij oude URL's uit het archief. Zo voorkom je dubbele content (want daar krijgt Google scheve wenkbrauwen van).
    Ik vermoed dat de domeinnaam zbdigitaal.nl die 302-verwijzing heeft. Dan moet je bij de host vragen of ze in plaats van een tijdelijke redirect een permanente redirect willen maken. Dan is het opgelost.

    Maar het echte probleem is dat Google niet meteen alle wijzigingen oppikt, het duurt een tijdje voordat het in de index is doorgevoerd en het duurt zeker een hele tijd voordat je een nieuwe pagerank-score hebt (en voordat die weer een beetje de waarheid benaderd). Voorlopige troost is dat bezoekers je nog steeds kunnen vinden 😉

  4. Ruud Jobse schreef:

    "…wat op een schaal van 1 tot 10 gelijk staat aan …" Pageranks gaan tot 7 toch?

  5. Sophie schreef:

    @ Ruud. Nee hoor, Pagerank gaat tot 10. Maar veel sites blijven rond de 6/7 steken :). Maar er zijn sites die pagerank 8 hebben en zelfs een paar met pagerank 9. Die zijn echter dun gezaaid. Ik geloof dat de site van Adobe een tijdje pagerank 8 heeft gehad.

    Edwin, ik geloof dat ik door jouw blogpost eens even ga werken aan mijn artikelen over usability en zoekmachineoptimalisatie op mijn weblog.

  6. Stephan ten Kate schreef:

    Ook ik ben een blogger gebruiker en niet supertechnisch, maar volgens mij kan je op je zbdigitaal domein eenvoudig 301 redirects via een .htaccess bestand aanmaken.

    Zie onder andere hier.

  7. @Allemaal: bedankt voor de reacties. Ik ga dit eens vragen bij Transip. Als zij daar geen raad op weten zal ik het eens vragen aan een crack, inderdaad.

    @Ruud: gaat inderdaad nog wat verder dan 7, maar dat zie je niet zo gek vaak. Daarom vond ik die zes ook zo mooi. In dit geval is de zesjescultuur de bom 🙂

    @Stephan: zulke instructies was ik tegengekomen, maar omdat ik zelf niets host en blogger z'n beperkingen heeft, kan ik alleen dingen aanpassen in de HTML, volgens mij..en dat wordt overal afgeraden. Bovendien is de html van alle domeinnamen hetzelfde…

    Toch bedankt. Alle tips zijn welkom bij dit soort dingen!

  8. Stephan ten Kate schreef:

    Transip moet dit volgens mij eenvoudig kunnen, maar ook zelf via ftp (heb je wel de inloggegevens voor nodig) een .htaccess bestand uploaden moet wel lukken hoor!

    Succes!

  9. Peter de Kock schreef:

    Edwin, mijn blog is niet verhuist maar ik constateer dat er sinds april dit jaar ineens veel minder traffic meer doorkomt via Google. Voorheen scoorde ik ca 30% van de bezoekers via Google, nu is dat een procent of 10. Ik heb begrepen dat ome Google in die tijd wat veranderingen aan het zoekalgoritme heeft aangebracht met voelbaar effect. Mogelijk speelt ditzelfde fenomeen bij jou ook.

  10. @Stephan: dank je! Het is ook mijn gebrek aan ervaring op dit gebied die me parten speelt…maar aldoende leer ik weer van alles bij…

    @Peter: daar heb ik ook iets over gelezen inderdaad. Dat is ook altijd een beetje het punt: Google laat nooit zoveel los over al die pagerank-elementen en mogelijke problemen daarbinnen. Dat heeft vooral te maken met het voorkomen van misbruik door onbevoegden.

    Toen ik gisteren de webmastercentral bestudeerde leerde ik ook wel veel over de trefwoorden etc. Die staan nu wel vooral bij edwinmijnsbergen.nl…maar ze zijn inderdaad naar de 2e pagina of verder verbannen. Er zijn er nog maar een paar op de eerste.

    Het is ook niet het eind van de wereld hoor, integendeel. Maar als je er eenmaal induikt is het ook wel fijn om te begrijpen he. Gewoon maar niet te vaak verhuizen, dat is beter 🙂

  11. Yvette Hoitink schreef:

    Ik ben het eens met Stephan.

    Maak van zbdigitaal.nl een Linux-domeintje (bijv. bij PcExtreme, kost je 3 tientjes per jaar inclusief domeinnaam).

    Plaats daar in de root directory (/www of iets dergelijks) een bestandje met de naam .htaccess met als inhoud:

    Options +FollowSymLinks
    RewriteEngine on
    RewriteRule (.*) //www.edwinmijnsbergen.nl/$1 [R=301,L]

  12. @Yvette: dank voor de aanvulling. Ik ga eerst eens kijken of TransIp ook iets kan fixen. Daar betaal ik nu maar 5 euro voor de domeinnaam, en ik ben wel tevreden over hun werkwijze etc.
    "Een linuxdomeintje maken" klinkt best alweer ingewikkeld 🙂

    Maar als ik er niet uitkom zal ik het zeker overwegen.

Reageer