clear

zoeken

search

Zielen Zonder Pretenties

01 september 2010

Over de afkorting ZZP (Zelfstandige Zonder Personeel) worden veel grappen gemaakt. Je bent een Zwakzinnige Zonder Pensioen, een Zelfingenomen Zeurkous met Persoonlijkheidsstoornis of een Zonderling Zonder Potentie. Ja hoor, kom maar door met die grappen. We Zullen Ze Pareren.

Maar ondertussen is het wel bittere ernst. Als je denkt dat je er wel bent, als je eenmaal een VAR hebt gekregen, dan heb je het mis. Het Financieele Dagblad schreef afgelopen zaterdag nog:

Maar ook achteraf kunnen er problemen ontstaan met de fiscus. Na de aangifte kan de Belastingdienst opnieuw bekijken of de zzp’er in het betreffende jaar inderdaad aan de criteria voor zelfstandig ondernemerschap heeft voldaan.
[…]
Mocht de fiscus besluiten dat er in het betreffende jaar van ondernemerschap geen sprake was, dan kunnen de fiscale voordelen die de zzp’er geniet teruggehaald worden. Daarbij gaat het vooral om de zogenoemde zelfstandigenaftrek. De belangenorganisaties van zzp’ers wijzen erop dat politiek Den Haag en de fiscus niet ongevoelig zijn voor de problemen waar de zzp’ers tegenaan lopen. In de Sociaal-Economische Raad wordt gewerkt aan een advies over de positie van zelfstandige ondernemers, dat in oktober van dit jaar moet verschijnen. Linde Gonggrijp van FNV Zelfstandigen verwacht ‘een heldere definitie van ondernemerschap die niet voor discussie vatbaar is’.
Leo Vollebregt van ZZP Nederland meldt dat zijn organisatie inmiddels een ‘nationaal aanspreekpunt’ heeft bij de Belastingdienst. Fiscale problemen van zzp’ers kunnen daar worden aangekaart. Besluit de fiscus dat er geen sprake is van ondernemerschap, dan vervallen fiscale voordelen alsnog.

Ik hoop oprecht dat de Sociaal-Economische Raad met een goed advies zal komen. Er zijn dik 400.000 ZZP’ers in Nederland. De meeste van hen kiezen zelf voor dat bestaan, maar toch: ze zijn een belangrijk deel van de economie, zou ik denken.

Maar voor de rest is ZZP’er zijn vooral interessant en spannend hoor. Niets is zeker, maar er gebeurt van alles. Ik hoop dat ik er aan het eind van deze maand uit-ge-breid over kan schrijven.

@

2 Reacties

  1. Robert schreef:

    Zou het niet zo zijn dat de Nederlandse overheid doelbewust het aantal ZZP'ers binnen de perken wil houden?

    Ik kan mij zo voorstellen dat een teveel aan ZZP'ers een bedreiging is voor een economie. De meeste ZZP'ers blijven immers ZZP'er, ze maken niet de groeistap naar een bedrijf met werknemers.

    Dus is hun omzet relatief gering waardoor er ook weinig investeringen plaatsvinden door ZZP'ers. En dat zorgt weer voor minder groei in andere takken van de economie.

    Groet,

    Robert

  2. @Robert: het klinkt plausibel, wat je daar zegt maar ik kan me voorstellen dat er ook nog heel wat tegenargumenten zijn. Moet ik eens over nadenken of meer over lezen (er is vast al veel over geschreven)

    Feit is in ieder geval wel dat ZZP'ers op veel dingen nog geen beroep kunnen doen. Wat dat de samenleving oplevert durf ik ook al niet te zeggen, maar ik vermoed dat het meer is dan in het geval van werknemers.

    Kortom, ik heb te weinig kennis van zaken om hierover in discussie te kunnen gaan 🙂

Reageer