clear

zoeken

search

Toen wij sliepen: vijf miljard foto’s op Flickr

18 september 2010

Als ik lees over de mijlpalen die websites voor User Generated Content bereiken, moet ik altijd denken aan de krampachtigheid die veel instellingen voor cultureel erfgoed nog steeds hebben als het gaat om het openstellen van hun archieven. Vandaag lees ik dat Flickr.com de mijlpaal van 5 miljard foto’s heeft bereikt en dat er aan Facebook maandelijks maar liefst 2,5 miljard plaatjes worden toegevoegd. Vorig jaar stond ik even stil bij de mijlpaal van vier miljard foto’s. Ik schreef toen:

Houd ze maar verstopt in die databases, die paar duizend plaatjes. Dichttimmeren met rechten en kopieerbeveiliging vooral. Lekker belangrijk.

Het klinkt misschien een beetje obstinaat maar zo voel ik het echt. Ik kan nauwelijks begrip opbrengen voor geneuzel over rechten en tolpoorten, omdat ik weet dat er zo veel alternatieven zijn. Een piepkleine greep:

Als je dan ook nog eens bedenkt dat er duizenden Beeldbanken bestaan, kun je maar een ding met zekerheid zeggen: als je in de aandachtseconomie anno 2010 aandacht wilt genereren voor je collecties, is het verbergen en gesloten houden ervan het domste wat je kunt doen. En wat denk je? Heeft het jagen op mensen die je afbeeldingen hergebruiken nog veel zin? Zou je die mensen niet beter kunnen omhelzen en prijzen?
Daarom zeg ik het maar weer eens: geef je foto’s -om te beginnen- een cc-licentie en deel waar en wanneer je maar kunt. Dat is gewoon beter.
@

Reageer