clear

zoeken

search

Sneltoetsen in het nieuwe Twitter

24 september 2010

Negen dagen na de lancering heeft de nieuwe versie van Twitter ook mijn account bereikt. Ik moest even wennen aan de nieuwe interface maar na er een uurtje mee gespeeld te hebben kan ik niets anders dan constateren dat het een verbetering is. Als je nu klikt op een tweet krijg je meteen de hele dialoog in beeld, toegevoegde multimedia wordt meteen getoond en er is nu ook een tabblad waarmee je retweets kunt bekijken. Een mooie aanvulling op de commando’s van de vorige versie zijn de sneltoetsen (bron):

j/k — Spring tussen de volgende en vorige tweet
Enter — Open of sluit de geselecteerde tweet
space — Spring een hele pagina naar beneden
Shift + space — Spring een hele pagina naar boven
/ — Selecteer het zoekveld
. — Ververs de Twitter-pagina en spring naar helemaal naar boven

Actie’s voor een geselecteerde tweet:
f — Maak de geselecteerde tweet tot een favoriet
r — Reply op de geselecteerde tweet
t — Retweet de geselecteerde tweet
m — Maak een DM
n — Schrijf een nieuwe tweet
Escape — Sluit het reply of nieuwe tweetscherm

Ondertussen heb ik ook besloten voortaan vaker met favorieten te werken, omdat die classificatie goed van pas komt als je aan de slag wilt met Keepstream, een toepassing waarmee je complete conversaties of willekeurige tweets kunt opslaan als ‘collecties’ om ze vervolgens desgewenst in te sluiten op je website of weblog. De zoekfuncties binnen Keepstream zijn nog vrij beperkt, terwijl favoriete tweets met een enkele muisklik opgevraagd kunnen worden. Dan is de optelsom snel gemaakt, toch?

@

16 Reacties

 1. Ron Wessels schreef:

  Mooie tips Edwin!

  Ik heb gisterenavond ook even zitten spelen met "het nieuwe Twitter" en was aangenaam verrast. Als je meerdere timelines naast elkaar zou kunnen plaatsen zou je bijna overstappen 😉

  Vooral het uitklapscherm, waaree je threads en multimedia kunt bekijken is erg praktisch! Keepstream is nieuw voor mij, maar ga ik eens ff bekijken.

  Het wordt steeds leuker…

 2. @Ron: kolommen voor meerdere accounts en onderdelen is inderdaad wat er nog ontbreekt. TweetDeck blijft vooralsnog de hoofdinterface voor mij, maar wat je zegt…het wordt alleen maar leuker zo 🙂

 3. Astrid schreef:

  Domme vraag misschien, maar hoe kom je aan die 'nieuwe twitter'? Ik krijg nergens een melding of verzoek om 'vooral kennis te gaan maken met…'. Ben wel nieuwsgierig.

 4. @Astrid: da's niet dom hoor. Het gaat net als bij Google Wave etc, om een 'geleidelijke uitrol'. Accounts worden met duizenden tegelijk overgezet, maar niemand weet precies op basis waarvan. Het lijkt willekeur te zijn. Ik beheer meerdere accounts. Twee kregen de nieuwe versie wel, de andere nog niet.
  Zal niet lang meer duren denk ik…

 5. Ron Wessels schreef:

  @Astrid Ik had via de site Am I upgraded yet? een attendering aangevraagd. Je krijgt dan een DM in Twitter zodra de "nieuwe Twitter" beschikbaar is. Handig!

 6. Astrid schreef:

  Oké, dank. Ik ga maar eens rustig op m'n upgradebeurt wachten. Ik vertrouw erop dat Twitter aanvoelt wanneer ik er klaar voor ben 😉 (en als dat te lang duurt volg ik alsnog de tip van Ron!)

 7. Gaat helemaal goedkomen! Succes.

 8. Astrid schreef:

  Ik mag meedoen!
  Ziet er mooi uit inderdaad.
  Nu snel je sneltoetsen leren 😉

 9. Anoniem schreef:

  Beste Edwin,

  Zeer mooi blog en bedankt voor je tips!

  Echter werkt de nieuwe Twitter niet bij mij. De oude werken nog prima.

  Heeft iemand daar nog meer last van?

  Ik kan wel inloggen, maar daarna krijg ik een foutmelding en zie ik niks meer op mijn scherm. Ik zie dan alleen nog de bovenbalk en een wit scherm. Indien ik via Tweetdeck of Wefollow inlog, dan doet die het nog niet.

  Alvast bedankt voor je reactie!

  Mvg,
  Geert

 10. Hoi Geert,

  Heb je het ook al met een andere browser geprobeerd? Met Google Chrome of Firefox? Het zou kunnen dat je een bepaalde plugin mist.

 11. Anoniem schreef:

  Edwin, je bent geweldig!

  Ik heb gelijk Google Chrome geïnstalleerd en het werkt perfect. Nog beter dan voorheen zelfs. TOP!

  Ik heb je gelijk even toegevoegd aan mijn Twitter. //www.twitter.com/gannalist

  Nogmaals hartelijk dank!
  Mvg,
  Geert

 12. Dat is goed om te lezen Geert! Ben zelf een jaartje geleden overgestapt van Firefox naar Chrome. Ik mis daarmee wel een paar nuttige extensies, maar Chrome is stukken sneller en prettiger om mee te werken. Blij dat de tip zinvol was. Fijne zondag nog!

 13. Anoniem schreef:

  Ik mis ook wel enkele zaken, maar die wegen niet op tegen de verbetering.

  Ik werk zelf ook veel met Google, dus eigenlijk komt het wel goed uit.

  En jij ook nog een fijne zondag. Het weer is in ieder geval heerlijk!

 14. Anoniem schreef:

  help ik heb gistere op iets gedruk weet niet meer precies wat waardoor ik nu een ander beeld heb bij twitter hoe krijg ik die nieuwere twitter terug?
  thanks

 15. Als je uitlogt en weer inlogt krijg je als het goed is een melding te zien, dat je kunt overschakelen. Als dat niet werk zou je de cache van je browser kunnen opschonen met het programmaatje CrapCleaner (ccleaner.com). Laatste mogelijkheid is het even proberen met een andere browser.

Reageer