clear

zoeken

search

Over het gijzeldrama bij Discovery Channel en de nieuwswaarde van Twitter

05 september 2010

Je hoort het begrip burgerjournalistiek niet meer zo vaak. Wellicht heeft dat iets te maken met de evolutie van het  verschijnsel. Een paar jaar geleden werd het door veel journalisten nog beschouwd als een bedreiging van de professionele journalistiek maar inmiddels heeft het er alle schijn van dat diezelfde journalisten (op een enkeling na) inmiddels volop gebruik maken van de mogelijkheden.

De Washington Post beschreef afgelopen donderdag een interessante case rondom een gijzeldrama op het terrein van Discovery Channel. Het eerste nieuws over dat incident verscheen op Twitter. Een citaat uit dat artikel maakt duidelijk hoe belangrijk sociale media zijn geworden, ook voor de journalistiek. De journalist zou zich vooral moeten richten op het samenbrengen en het duiden van dat nieuws:

News executives say social media sources such as Twitter and Facebook are now regular parts of the news ecology, serving as an early alert system. “It’s a valuable resource that no news organization can afford to ignore,” says Jim Farley, the vice president of news at WTOP, the all-news radio station. Although the stream of postings and tweets can be chaotic, he says, “there are far more people out there [reporting via social media] than any news organization could ever employ. They can tell you the size and shape of an event, and the right questions to start asking.”

Among other uses, Twitter is an effective tool for finding personal stories in the midst of massive news events, such as last winter’s snowstorms and this summer’s earthquake in Montgomery County, Farley said.

But as rich as Wednesday’s Twitter feed was, it was merely a starting point for reporters. “The initial information may have come to us through these tools, but we have to apply the old-media skills of vetting and serving as a filter” for what’s accurate, said Allan Horlick, president and general manager of WUSA-TV. “We can’t let raw info to go out over air. The front end is new, but we still have to do our work on the back end.”

Gerelateerd:
Burgerjournalistiek: een voortgangsrapport
De Januskop van burgerjournalistiek
De cultus van de amateur (nog een keer)
Moderne nieuwsvoorziening: Wikipedia en de Virginia Tech slachting
Pew onderzoekt verschillen in berichtgeving sociale en traditionele media
Over bijenmysteries en de toegevoegde waarde van amateurs

@

Foto

Reageer