clear

zoeken

search

Naar Whisky by the Sea

25 september 2010

Ook dit jaar is er weer een Whisky by the Sea, in het Arsenaaltheater in Vlissingen. Vorig jaar strandde het voornemen om daar nu eens een kijkje te gaan nemen in een Middelburgse kroeg. Daarom proberen we het dit jaar nog eens.

Nu mag ik graag whisky drinken, maar als het gaat om achtergrondkennis is het droevig met me gesteld. Bij een bestelling kom ik meestal niet verder dan de kreet “doe maar de zachtste die je hebt”. Dat je dan vaak ook de duurste krijgt ligt voor de hand. In de stamkroeg drink ik alleen the Glenlivet. Die is wat mij betreft de beste van het huis. En inderdaad: ook de duurste. Een borreltje kost vijf euro vijftig. Als het geen goede vriend of een notoire rotzak is zal ik dus meestal bijbetalen of nog beter: ik bestel een Jacquelientje, een bijschenkertje van ca. twee euro, vernoemd naar een bijzonder charmante barvrouw uit het verleden: zij dronk haar wijn bijna altijd in de vorm van bijschenkertjes. Vandaar. Als ik echt niet zoveel dorst meer heb wil ik ook nog wel eens een Levi bestellen. Dat is een half Jacquelientje (en de naam van de zoon van de bewuste dame). Allemaal flauwekul uiteraard, maar feit is dat het barpersoneel er raad mee weet en mij ook altijd voorziet van een vers glaasje water (naast de whisky): dat is precies het soort service dat maakt dat je ergens graag komt.

Ik vermoed dat ik vanavond te horen ga krijgen dat het not done is, om water naast je whisky te drinken. Dat advies zal ik echter naast me neerleggen. Ze kunnen me nog meer vertellen. Zonder aanvullend water zijn wijn en whisky hoofdpijndrankjes. Dat neemt niet weg dat ik graag eens zou vernemen hoe het allemaal hoort en wat het verschil nu is tussen de verschillende malts, blends, enz. Ik heb er al het een en ander over gelezen in een boekje dat ik onlangs kocht, maar het is toch anders als je het ook meteen mag proeven.

Naar dat proeven ben ik ook best benieuwd. Met honderden soorten Whisky voor je neus is dat levensgevaarlijk natuurlijk. De website vermeldt: “Dit festival is georganiseerd om u kennis te laten maken met een grote diversiteit aan whisky. Het is de bedoeling dat u proeft en niet dat u grote hoeveelheden tot zich neemt. De organisatie heeft het recht – al dan niet na het geven van een waarschuwing – u de toegang tot het festival te ontzeggen.” Dat lijkt me geen verkeerd voorbehoud in dezen. We willen morgenmiddag nog wel naar het reünie-optreden van Brainbox kunnen, tenslotte.

Het verslag volgt, op Twitter.

@

4 Reacties

 1. Stefan van Hoek schreef:

  In mijn stamkroeg verplícht de buffetjuffrouw mij zelfs mijn glas water leeg te drinken voordat ik een nieuw glas wijn krijg. Is uitgegroeid tot een hoogst aardige gimmick. (Al drink ik dan gewoon extra wijn én water om er de volgende dag toch maar voldoende last van te hebben. Barvrouw Tineke 'buffetjuffrouw' noemen is ook een aardige gimmick; ze wordt laaiend.)

 2. Die buffetjuffrouw is buitengewoon attent dan, dat ze nog rekening houdt met je gezondheid!

  Klinkt overigens nog wel beter dan 'hee pompbediende'. Dat kreeg ik in American Bar nog wel eens naar mijn hoofd geslingerd 🙂

 3. Anoniem schreef:

  Dat is dan ook nog redelijk vriendelijk. in vergelijking met de klassieker 'Hee. Stinkbok. Mag ik nog een setje' hahaaa.

  Lang lang leve het cafeleven.:)

  Len

 4. Waahaa, die stinkbok komt uit de koker van Schreurs geloof ik "Pils zeg ik je! Stinkbok". Een van de fraaiste bestellingen ooit vond ik dat 🙂

Reageer