clear

zoeken

search

Na ons de uitstroom?

29 september 2010

Er vinden soms interessante discussies plaats op Amerikaanse biblioblogs. In de afgelopen weken werd er veel geschreven over de perspectieven op de arbeidsmarkt, voor jonge (en oudere) bibliothecarissen en informatiespecialisten. Een paar voorbeelden:

Vooral die laatste bijdrage (en de reacties erop) vind ik interessant. Auteur Colleen legt nog eens uit dat leeftijd helemaal niets met competenties heeft te maken en waarom de mensen die al vele jaren in bibliotheken werken voorlopig nog niet van plan zijn om met pensioen te gaan.
Ik heb het hier al te vaak over competenties en generatieverschillen t.o.v. bibliotheekvernieuwing gehad. Laat ik het daar nu eens niet over hebben. Ik ben alleen zo benieuwd hoe dit nu zit in Nederland. Hoe groot is het uit- en instroomprobleem hier nu werkelijk, over een paar jaar? Is dat nog steeds een te verwachten probleem, of worden er in de tussentijd her en der toch best veel jonge mensen aangenomen? Hoe verhoudt het aantal vacatures van nu zich tot het aantal jobs van, pak ‘m beet, tien jaar geleden? Ik ken wel een paar bibliotheken waar redelijk wat jong personeel rondloopt, ik ken er echter ook zat waar dat beslist niet het geval is.
Een gezonde mix lijkt mij nog altijd het beste, maar hoe groot is de kans nu eigenlijk dat zulke mixen ook daadwerkelijk zullen ontstaan? Of is dit iets wat je eigenlijk niet op landelijk niveau kunt bekijken? Er is natuurlijk al het nodige over geschreven (bijvoorbeeld in Bibliotheken leren schitteren), maar als ik lees over de situatie in de VS vraag ik me toch af in hoeverre het in Nederland anders is…of zal zijn. 

@

14 Reacties

  1. Ingmar schreef:

    Uiteraard weet ik niet hoe het bij de bibliotheken zit. Voor de archiefdiensten heeft BRAIN dit afgelopen jaar uitgezocht:
    "Uit het onderzoek blijkt dat het vergrijzingsprobleem in de archiefsector overeen komt met de landelijke vergrijzingstrend; in de periode 2010-2015 zal circa 13 procent van de arbeidsmarktpopulatie van archiefinstellingen met (vervroegd) pensioen gaan. De verwachting is dat voor de periode na 2015 de uitstroom van medewerkers nog sterker wordt.

    Het lijkt erop dat de uitstroom vooral te verwachten is in de lagere en middenregionen van de functieschalen. Om de arbeidsmarkt in de archiefbranche goed in kaart brengen, is het noodzakelijk de gegevens over de uitstroom te completeren met cijfers over de verwachte instroom in de sector."

    Zie verder hier (pdf) voor het volledige rapport

  2. Dank je wel Ingmar, dat is nog een vrij recent rapport en het sluit wel aan bij wat ik tot nu toe over de bibliotheeksector las. Vacatures voor archieven zie ik ook niet zo vaak voorbij komen.

    Verwacht jij zelf veel instroom? Volgen nog veel mensen de relevante opleidingen?

  3. Gezien de bezuinigingen voor het komende jaar en de daarmee gepaard gaande gedwongen uitstroom zou het toekomstige personeelstekort wel eens een achterhaalde gedachte kunnen blijken te zijn.

  4. @Schrijver: die gedachte kwam bij mij ook op inderdaad. Zal mij benieuwen….

  5. Ingmar schreef:

    @Edwin Ik heb geen helder beeld van de mogelijke instroom. De opleidingen tot archivaris behoren niet tot de drukst bezochte van UvA en HVA *kuch*.
    Maar, ook naar aanleiding van wat v/h Schrijverdezes zegt: het gebeurt volgens mij nu al regelmatig dat openvallende plaatsen niet of slechts gedeeltelijk worden opgevuld.

  6. 2 zielen 1 gedachte 😉

  7. Bas schreef:

    In onze bibliotheek wordt bewust gezocht naar nieuwe jonge medewerkers. Nieuwe functies als mediacoach en pr zijn door een twintiger en dertiger ingevuld. Ook proberen we opruimhulpen langer te houden door bijscholing tot baliemedewerker.
    Maar idd met de aangekondigde bezuinigingen zullen we niet snel een gebrek aan personeelskrachten hebben. Op de recente vacatures kregen we overigens veel meer reacties dan in voorgaande jaren. De bibliotheek is tegenwoordig zo slecht nog niet als werkgever blijkbaar.

  8. Jan Klerk schreef:

    De komende paar jaar wordt er inderdaad in het kader van de bezuinigingen in Haarlem geen enkele uitstromer meer vervangen. Wellicht dat we in 2014 of 15 weer eens iemand kunnen aanstellen. En ik vrees dat we geen uitzondering zijn.

  9. Christian schreef:

    "Volgen nog veel mensen de relevante opleidingen?" Het antwoord op die vraag (van Edwin aan Ingmar) is een wedervraag, want welke zijn die relevante opleidingen?

    De opleidingen die Ingmar noemt zijn zeker relevant en dat zijn ook de opleidingen waar BRAIN in de eerste plaats naar kijkt. Aan de andere kant weet ik wie er de laatste jaren op het BHIC zijn aangenomen en dat slechts een héééél klein deel daarvan een van de bewuste opleidingen als achtergrond had. Dat heeft te maken met de type functies waarvoor mensen worden gezocht.

    Om de verwachte instroom te bepalen moet dus eerst worden bekeken, vind ik, naar welke soort instroom er nodig is, om op basis daarvan de relevante opleidingen te kunnen bepalen. En daarover verschillen de meningen nogal.

    Geen gemakkelijke klus dus. Het bepalen van de uitstroom is een stuk eenvoudiger…

  10. Bedankt voor de aanvullingen allen!

    @Christian: dat is ook een goed punt inderdaad. Ik vind dat de opleiding IDM nog steeds relevant is, maar in mijn klas zat bijna niemand die de ambitie had om in een bibliotheek of archief te gaan werken (en de klas was al zo klein tegen het einde van de opleiding). Daarnaast zie je dat het inlichtingenwerk ook sterk is veranderd en er veel meer gedaan kan worden met MBO'ers etc. Hogere opleidingen komen nog van pas bij de meer specialistische functies, maar ook die krijgen in rap tempo een ander karakter. Ik zou zelf toch weer kiezen voor een generalistische opleiding, en niet voor een specialistische…maar welke dat dan precies is?

  11. Dennis schreef:

    In België is dit waarschijnlijk hetzelfde, ook een uitstroom bezig en vooral op komst. In de bibs waar ik werk is er wel een mix tussen jong en oud wat alleen maar positief kan zijn.

    En relevante opleidingen volgen? Ik zie dat er nu wel heel veel de initiatieopleiding volgen tot bibliotheekmedewerker. Graduaatsopleiding is status quo van inschrijvingen denk ik.
    VSPW Gent is nog altijd van plan om de graduaatsopleiding te laten aanvullen met afstandsonderwijs met Hogeschool in Den Haag maar het komt er maar niet van. Zit nu in één of andere commissie en jullie hadden ook geen regering dus het zat helemaal vast. 😉
    Hopelijk komt die opleiding er nog want ik zit nu ongeveer in mn laatste jaar graduaat, werk ook bijna voltijds dus is niet echt makkelijker geworden om te combineren, en ik zou toch graag dat extra jaartje erbij doen zodat ik een Bachelor Informatiespecialist op m'n cv kan zetten. 🙂

  12. @Dennis: maar wat is bij jullie dan precies de initiatieopleiding? Is dat te vergelijken met MBO hier, of is het een soort verkenningsjaar?

  13. Dennis schreef:

    Initiatieopleiding is Technisch Secundair Onderwijs (TSO), dus een soort van 7de jaar middelbaar onderwijs of specialisatiejaar.
    Initiatieopleiding is inderdaad maar één jaar en meer een soort 'verkenning van de bibliotheeksector'. Je kan het ook in een halfjaar doen zoals ik gedaan heb. Meer info op //www.vspw.be/opleidingen/bibliotheekschool/initiatie_BDI_kunde/

  14. Bedankt voor de toelichting Dennis!

Reageer