clear

zoeken

search

Hoe een catalogus opduikt in Google Instant

08 september 2010

Heb jij dat nu ook wel eens, dat je opeens in de lach schiet als je geconfronteerd wordt met -alweer- een nieuwe ontwikkeling terwijl je de vorige eigenlijk nog niet eens tot je door hebt laten dringen? Verbaasde ik me vorige week nog over de mogelijkheden binnen de Engelstalige variant van Google, vandaag laat ik me weer verrassen door Google Instant. Nog sneller zoeken. Met een beetje mazzel ook nog relevanter. Op Frankwatching lees je meer over deze release.

Maar eigenlijk is dat in de lach schieten niet zo gek. Het is een beetje een zenuwachtig lachje. Als je eenmaal kennis hebt gemaakt met gemak besef je namelijk inderdaad (bedankt, Henk Blanken) dat het zinloos is om in die beruchte achteruitkijkspiegel te kijken. Zodra je weet dat het ook -beter of minstens net zo makkelijk- kan met een app, ga je niet meer modderen met een zoekmachine, laat staan op een website. Ben je nu helemaal belazerd? De mooiste weg van de minste weerstand wil je dan voortaan, de hele tijd. Dat betekent niet dat het web, het boek of de krant dood zijn, integendeel. Het betekent alleen dat die dingen nooit meer de relevantie zullen hebben die ze ooit hadden.

Het betekent ook niet dat je dingen zoals ze waren niet zou mogen koesteren. Elpees zijn nog steeds geweldig, en wat is er eigenlijk mis met sneakers zoals ze begin jaren ’80 gemaakt werden? Maar dat is niet waar het om gaat. Het punt is dat zoveel dienstverleners denken en handelen naar analogie van de dingen die zij koesteren, terwijl steeds meer van de mensen die zij bedienen gewend zijn geraakt aan het gemak waar zij nog maar net kennis mee hebben gemaakt.

Maar goed, in een app of niet: Googles technologie wordt in een moordend tempo doorontwikkeld. Toen ik Instant uitprobeerde met de zoekstring ‘books Gutenberg’ kreeg ik project Gutenberg inderdaad al in beeld terwijl ik zat te typen, vloeibaar bijna. Tot mijn grote verbazing zag ik onder de ingangen naar de subpagina’s ook een zoekbalk van de site verschijnen, een zoekbalk waarmee je de catalogus  kan doorzoeken binnen Google (klik op de afbeelding om ‘m te vergroten). Een interessante ontwikkeling, die misschien net nog even meegepikt kan worden?

@

4 Reacties

  1. Anja schreef:

    mmm en wat is de relevantie van een opleiding dan over een tijdje (IDM)…

  2. Duiding blijft voorlopig nog wel nodig denk ik, maar de nadruk verleggen blijft ook noodzakelijk. Je moet in ieder geval nog steeds zorgen dat de zaken die je wilt ontsluiten ook duidelijk in apps en zoekmachines verschijnen…en duidelijk maken wat daar dan precies in moet zitten.

    Maar aan de rol van intermediair blijft hard geknabbeld worden. Ik blijf maar denken aan dat boek 'a whole new mind' van Pink, in die context.

  3. Bart Linssen schreef:

    dat zoekvenster van het Gutenberg project is inderdaad een interessante ontwikkeling. Vast en zeker dat dit extra zoekopdrachten kan opleveren.

  4. @Bart: zag later dat het ook werkt voor sites als YouTube, IMDB en voor Library of Congress! (maar dan weer niet voor een concurrent als Bing, of een site als the pirate bay)

Reageer