clear

zoeken

search

Het leven na de wending, deel 3

29 september 2010

Aan wendingen geen gebrek dit jaar. Twee weken geleden twitterde ik dat ik weer een knoop had doorgehakt, vandaag hebben we in het WTC in Rotterdam de puntjes op de i gezet: ik ben toegetreden tot de redactie van Digitale Bibliotheek (DB).

Met Henk Verbooy sprak ik in augustus, op een Middelburgs terras, over de plannen die hij en Erik Bouwer hebben met DB en het tijdschrift Intellectueel Kapitaal (IK). Morgen zal Essentials met die plannen naar buiten treden, daar zeg ik dus verder niets over.

Feit is dat er opnieuw een puzzelstukje op z’n plaats is gevallen. Ik concentreer mijn werkzaamheden voor  vakbladen, vanaf december, tot werk voor DB, terwijl dat werk tegelijkertijd een meer journalistiek karakter zal krijgen. Dat gegeven, in combinatie met de plannen van Henk en Erik, zal garant staan voor een hoop nieuwe uitdagingen.

Ondertussen blijf ik -in ieder geval tot het eind van het jaar- ook werkzaam voor BibliOosterschelde en Bibliotheek Vlissingen. Hoe dat verder zal gaan kan ik nu nog niet zegggen. Er is nog genoeg werk te doen, maar ik kan niet uitsluiten dat bezuinigingen roet in het eten zullen gooien. Dat is een kwestie van afwachten.

Tot zover de stand van zaken voor wat betreft de opdrachten en samenwerkingsverbanden die al concreet benoemd kunnen worden. Daarnaast heb ik ook nog interessante gesprekken gevoerd met mensen van andere organisaties. In een enkel geval wacht ik nog op vervolgstappen van de andere partij, in andere gevallen hebben we afgesproken dat we, zonder directe tijdsdruk, verder nadenken over mogelijke samenwerking in de toekomst. Zo’n afspraak heb ik bijvoorbeeld gemaakt met GO Opleidingen.

Ik heb het me ook al gepermitteerd om aanbiedingen af te slaan. Zo werd ik door een aantal bibliotheken benaderd om te komen spreken. Dat is altijd een eer, maar het is ook precies het onderdeel waar ik liever voor bedank. Die keuze heb ik een paar jaar geleden gemaakt en daar houd ik aan vast. Virtueel ben ik graag te gast, iedere andere vorm laat ik graag over aan de liefhebbers. Ik kreeg- tot slot- ook nog een mooi voorstel van een bibliotheek uit Noord-Holland, voor een project dat wel een beetje is te vergelijken met mijn activiteiten bij BibliOosterschelde. Op die aanbieding zou ik graag zijn ingegaan, maar ik zag er vanaf vanwege de reistijd. Soms zijn het dat soort factoren, die de doorslag geven.

Goed, dit is zo’n beetje wat ik op dit moment kan verklappen. Ik denk dat het niemand verbaast als ik zeg dat ik blij ben. Natuurlijk zijn er ook wel eens momenten van onzekerheid. Toen mij een prachtige vaste baan werd aangeboden, en ik die ter plekke afsloeg omdat ik het freelancen ook echt een kans wil geven, lag ik dezelfde avond in bed wel naar het plafond te staren, mezelf afvragend of dat nu wel zo verstandig was geweest. Daar heb ik nog steeds geen antwoord op, maar ik weet wel dat ik er geen spijt van heb. Ik ben nog maar vijf maanden op weg en ben gewoon erg tevreden met de kansen die op mijn weg komen. Of ik dat nu werkelijk allemaal aan bloggen heb te danken durf ik niet te zeggen, maar het heeft me zonder meer geholpen.

Een aspect zou ik bijna vergeten, terwijl het misschien wel het belangrijkste aspect is: tegenover de onzekerheid staat vrijheid.

Weet je hoe fijn?

Update 1 oktober: de veranderingen bij Essentials zijn inmiddels na te lezen op Bibliotheek 2.0

@

Afbeelding

28 Reacties

 1. @digidenise schreef:

  Gefeliciteerd, klinkt goed, kijk vol verwachting uit naar de eerste DB met jouw bijdrage. Als je maar geen scoops gaat bewaren…

 2. Poulus schreef:

  Gefeliciteerd Edwin.

 3. Dank jullie wel!

  Ik droeg natuurlijk al beetje bij, maar nu ga ik veel actiever met onderwerpen aan de slag. Bloggen ga ik niet minder doen, maar als het echt een mooi onderwerp is met onderzoek etc, komt het natuurlijk ook wel eens voor dat het eerst in DB komt, en pas later hier. In principe is dat alleen maar een mooie wisselwerking.

 4. Annie Maessen schreef:

  Hieperdepiep. Gefeliciteerd.

 5. Johan Hoenink schreef:

  Lees je altijd graag, maar kan je niet bijhouden. Ben blij dat je vooralsnog gewoon in de gelegenheid blijft om veel te schrijven/signaleren/onderzoeken. Ben benieuwd naar de plannen van Essentials, maar dat lees ik ongetwijfeld ÊÊn dezer dagen, en wens je veel succes en nog meer plezier!

 6. henri achterkamp schreef:

  Edwin, Hartelijk gefeliciteerd met deze nieuwe "stap" danwel ontwikkeling. Mooi voor je. Hoop nog 's van je te horen hoe je dat als free-lancer allemaal doet.

 7. Gerard Bierens schreef:

  He da's goed nieuws, voor jou en DB, maar het geeft vooral DB een wat meer solide fundering. Benieuwd naar wat volgen gaat!

 8. Stefan Wijnberg schreef:

  Gefeliciteerd zeg! Als je na 5 maanden al dit soort kansen krijgt en je je al kan permitteren om 'nee' te zeggen, dan kun je inderdaad rustig concluderen dat het lekker gaat. Succes met deze nieuwe uitdagingen!

 9. tiroka schreef:

  Goed zeg, gefeliciteerd!

 10. Bas schreef:

  Van harte Edwin, het is je gegund

 11. Roof schreef:

  Gefeliciteerd! Petje af! Geniet ervan!

 12. JoG schreef:

  Leve de vrijheid ! Maar meer nog… jouw eigen weg gaan !! 🙂 Mooi stuk. Veel succes en geluk op jouw pad.

 13. @Allen: hartelijk dank voor jullie reacties, het blijft mooi om die te krijgen!

  …en ik hoop natuurlijk ook dat de wendingen er uiteindelijk toe zullen leiden dat er straks nog veel meer te vertellen valt 🙂

 14. Natalie schreef:

  Interessant om te lezen hoe je het freelance-leven ervaart en fijn dat het je goed af gaat. Daar leer ik ook weer van. 🙂

 15. Peter de Kock schreef:

  Wat geweldig leuk voor je Edwin, gefeliciteerd. Om met Covey te spreken: je cirkel van invloed wordt groter. Laat je gedachtegoed in overvloed die grotere cirkel instromen.

 16. Hoi Ed,

  Gefeliciteerd hÊ! Mooie kans en bovendien weer wat te lezen aan de balie ;o)

  groetjes,
  Alinda

 17. LeWi schreef:

  Goed bezig Edwin!

 18. wereldvansofie schreef:

  Ik vind het knap dat je zulke stappen hebt durven zetten. Spannend wat er nog meer aan gaat komen.
  Heel veel succes!

 19. Lineke schreef:

  Gefeliciteerd! Goed bezig 🙂

 20. En ook jullie allemaal bedankt, super!

 21. Jan Klerk schreef:

  Goeie berichten van je Ed! Ben erg benieuwd wat de plannen van Essentials gaan worden en welke richting je artikelen op gaan. Hoop stilletjes op een samenvoeging van IK en DB maar ik heb het bericht nog niet zien verschijnen.

 22. Kenniswerker schreef:

  Blij met jouw keuze voor vrijheid en DB!

 23. @Jan: heb je al een bericht ontvangen inmiddels? Je hoopt in ieder geval de goede richting uit 🙂

  @Kenniswerker: dank je!

 24. Daan schreef:

  U is de bom! En het is je gegund.

  Wil trouwens wel weer eens iets voor DB doen (open solliciatie haha).

  Fijn weekend,
  Daantje

 25. Dank je Daan!

  Kom maar met goede plannen hoor, die zijn altijd welkom! Als het maar spraakmakend is 🙂

 26. Jan Klerk schreef:

  Nog geen bericht binnen Ed.

 27. Mmm, staat het abonnement wel op jouw naam? Komt het dan niet op ander mailadres binnen? Er was al een reactie las ik… Anders vraag ik het even na…

Reageer