clear

zoeken

search

Het incident in bibliotheek Vlissingen: uit z’n verband gerukt

07 september 2010

Het was afgelopen vrijdag even schrikken. ‘s ochtends was ik op werkbezoek in de bibliotheek Vlissingen. Een paar uur later zag ik op Twitter een nieuwsbericht met de kop “Beveiliger bibliotheek gemolesteerd” voorbij komen. Ik klikte door naar de website van Telegraaf en kon mijn ogen bijna niet geloven toen ik las dat het om een incident in bibliotheek Vlissingen ging. Toen ik om 13.00 uur het pand verliet waren er maar een paar klanten op de begane grond. Het interneteiland was nog leeg.

Het bericht verspreidde zich vrij snel. Daar deed ik zelf ook aan mee, door naar het bericht te verwijzen op Twitter. Op de sites van Trouw en de PZC verscheen het bericht ook. De ene krant koos daarbij voor de kop ‘Beveiliger in Vlissingse bieb lastiggevallen’ (let op de URL van dat bericht: daar staat wel ‘mishandeld’), de andere voor ‘Beveiliger bieb afgetuigd door tieners‘. Toch een groot verschil.

Maar dan: een dag later verklaarde directeur Kees Hamann in de PZC dat ‘het incident zwaar overdreven was’. De PZC beloofde daar meer over te schrijven in de papieren krant van maandag. De 17 online reacties op dat bericht zijn primair en weinig genuanceerd. Mensen uiten beschuldigingen zonder de feiten goed te kennen. Gelukkig kwam die nuance op maandag inderdaad. Wat daarbij zo jammer is, is dat die bijdrage niet op de website van de PZC is terug te vinden, terwijl dat een en ander nu juist in het gewenste perspectief plaatst.

Natuurlijk is er wel degelijk iets heel vervelends gebeurd, maar het incident wordt echt niet weggemoffeld. Daar is Kees (die ik inmiddels goed genoeg ken) echt de man niet naar. Daarom vind ik het belangrijk dat de tekst uit de krant van maandag (geschreven door Wendy van den Hurk) door iedereen gelezen kan worden:

Een internetcafé, laat staan een bibliotheek, is geen juiste hangplek voor jongeren. Daarom pleit bieb-directeur Kees Hamann al maanden voor een alternatief bij de gemeente en welzijnsstichting Palladium.

Vrijdagmiddag werd maar weer eens bewezen waarom. Een stel jongens maakte zoveel lawaai dat andere internetters er last van hadden. Toen éen van hen vervelend bleef doen, verzocht de beveiliger hem te vertrekken. Dat deed hij weliswaar, maar nadat dat de beveiliger de jongen nog een schouderklopje gaf onder het mom van ‘kom op, dat hoeft toch allemaal niet zo’, hingen de jongens in de nek van de beveiliger. Er werd met een pen in zijn borst geprikt. De beveiliger heeft aangifte gedaan bij de politie.

Die verspreidde ‘s avonds een persbericht, waarin stond dat de beveiliger was ‘gemolesteerd’, ‘gestoken’, ‘bedreigd’, maar ‘geen ernstig letsel’ had opgelopen.
“Helemáál geen letsel”, zegt directeur Hamann. “Ik weet niet of de politie wil dat iedereen denkt dat ze een heldendaad heeft verricht, maar ik baal van alle overdreven mediaberichten van zaterdag. Ik wil het incident niet bagatelliseren, maar zoveel stelde het niet voor.” Het is al paar maanden onrustig in het bewuste deel van de bibliotheek, vertelt Hamann. “Niet constant hoor, gewoon, na schooltijd. Daarom hebben we een beveiliger ingehuurd. Die jongelui vervelen zich en zitten toch op een andere manier achter zo’n apparaat dan iemand die alleen zit.”

Eigenlijk, zegt Hamann, “moeten we die jongens een alternatief bieden. Daar heb ik het al met de gemeente en Palladium over gehad. Ik heb namelijk het idee dat het gebeurt sinds de Walk Inn (jeugdcentrum in de Bonedijke, red.) dicht is.”

Update: Bibliotheek Vlissingen en beveiligingsbedrijf DeltaSafe Security hebben maandag zelf ook een verklaring gepubliceerd

@

7 Reacties

  1. Ruud Jobse schreef:

    Ik zou ook graag het persbericht van de Politie Zeeland eens lezen; die verspreiden ze aan aangesloten redacties.

  2. @Ruud: ik weet niet zeker of het dezelfde is die naar redacties gaat maar volgens mij staat dat oorspronkelijke berichthier

  3. Natalie schreef:

    Dat politiepersbericht is toch nog vrij genuanceerd, zoals gewoonlijk. Een zo neutraal mogelijke beschrijving van wat er volgens getuigen en slachtoffer gebeurd is.

    Wat de media, sommige media in het bijzonder, er van maken, is in dit geval inderdaad nogal uit zijn verband gerukt. Maar het leest kennelijk wel lekker ofzo. Weer een bewijs dat dit land naar de klote gaat. Zoiets.

  4. @Natalie: dat is inderdaad de toon die snel wordt aangeslagen. Dat kranten kiezen voor pakkende koppen kan ik nog wel begrijpen, maar als het artikel dan ook nog feiten weglaat, is het niet goed te praten.

    Terug naar de tijd van hoor en wederhoor. Zou toch mooi zijn…

  5. JoG schreef:

    Media, journalistiek, een vak, vluchtigheid, … enkele woorden waar ik nu aan denk.

    Inderdaad goed dat jij het nuanceert door dit blog-bericht. De 'oude' media zoals de PZC hebben het nog steeds niet begrepen zo blijkt wat mij betreft opnieuw. Terecht door jou opgemerkt.

    Hopelijk leveren projecten zoals Nero in Brabant betere journalisten op?

  6. @JoG:

    Ik vind het wel goed dat de PZC na het weekend de nuance alsnog zocht. De andere kranten heb ik er niet meer op terug zien komen. Dat doet me afvragen hoe vaak zoiets eigenlijk wel gebeurt…

    Dat het web nog veel te weinig benut wordt is dan weer wel helder. Toen ik het papieren Katern Zeeland maandag tevergeefs zocht kreeg ik via Twitter trouwens wel een tip van een journaliste, dat het op pagina 15 stond. De wil is er wel…maar de formatie moet ook vrijgemaakt worden he…

  7. Anoniem schreef:

    Ik vind het hele incident alleen zeer triest. Het maakt niet uit wat er allemaal omheen wordt verzonnen. Maar het feit dat de beveiliger werd belaagd is al erg genoeg. En de beveiliger had wel degelijk letsel overgehouden aan dit incident. Het is al erg genoeg wat er tegenwoordig allemaal gebeurt om ons heen

Reageer