clear

zoeken

search

Het duurste boek ter wereld?

15 september 2010

Toen ik hem eens vroeg hoeveel de oude boeken in het bezit van de Zeeuwse Bibliotheek gezamenlijk waard zijn, legde mijn oud-collega Ronald Rijkse me uit dat je nooit precies kunt zeggen hoeveel oude boeken waard zijn. “Het is maar wat de gek er voor geeft”. Daarbij is de waarde van een oude druk afhankelijk van een heleboel andere factoren, zoals de staat van de band en de zeldzaamheid van een boek. De echte toppers vind je in ieder geval niet via websites als Bookfinder.com.

Daarom vind ik het vreemd dat ik op verschillende plaatsen lees dat binnenkort het ‘duurste boek ter wereld’ wordt geveild, namelijk het boek Birds of America, van John James Audubon. Dat boek ging eerder al eens voor 8,8 miljoen dollar van de hand. Maar is het daarmee dan ook het duurste boek? Ik waag het te betwijfelen, ondanks het feit dat ik er geen verstand van heb. Neem nu dat boek de Codex Gigas, waar ik drie jaar terug over schreef: dat werd toen al verzekerd voor ruim 15 miljoen dollar. En wat te denken van de Codex Leicester? Daar lammerde Bill Gates 30,8 miljoen dollar voor. Zonder te blikken of blozen dan ook nog. En is er nog het boek The Gospels of Henry the Lion, dat is ook niet wat je noemt een koopje.

Misschien heb ik het mis, maar volgens mij is de omschrijving ‘duurste boek ter wereld’ niet geheel terecht. Maar wat maakt het ook uit? Wij niet-verzamelende, onbemiddelde stervelingen, begeven ons naar Google Books en bekijken het boek gewoon daar. Niet te vergelijken met het origineel uiteraard, maar het blijft geweldig dat het überhaupt kan.

En opeens….heb ik zin om the Ninth Gate weer eens te kijken. Een heerlijke film.

@

Reageer