clear

zoeken

search

Google Reader als zoekmachine voor tweets van tweeps die je volgt

12 september 2010

Als je wilt zoeken naar recente tweets is er veel mogelijk. Je komt al een heel eind door gebruik te maken van het geavanceerd zoeken van Twitter zelf, of door gebruik te maken van zoekmachines als Topsy. Maar wat nu als je de zoekacties wilt beperken tot de tweets van de mensen die je volgt? Dan heb je een probleem. Met Google’s Sociaal Zoeken vind je maar een klein deel van die tweets en Twitterlijsten hebben geen afzonderlijke zoekfunctionaliteit. Een zoekmachine als Searchtastic geeft geen bevredigende zoekresultaten. Het kan natuurlijk zijn dat er al lang een tool bestaat die wel voorziet in deze behoefte, maar ik heb die tool nog niet gevonden.

Ik ontdekte wel een omweg. Toen ik de website My Tweeple verkende zag ik dat het daar mogelijk was om de alle tweets van de mensen die je volgt te exporteren in een zogenaamd OPML-bestand. Een OPML-bestand is een bestand dat al je abonnementen op RSS-feeds bevat. Ik gebruik OPML bijvoorbeeld wel eens om mijn abonnementen van Netvibes te exporteren naar Google Reader, bij wijze van back-up.

Nu is het ook zo dat Twitter je de gelegenheid biedt om je via RSS te abonneren op de tweets van individuen. Op ieders profielpagina vind je, rechts onderin, de link ‘RSS-feed’. Google Reader biedt gebruikers op zijn beurt de mogelijkheid om RSS-abonnementen te doorzoeken. Het is echter veel te veel werk om al die feeds handmatig te verzamelen en aan je reader toe te voegen.

En dat is nu precies wat dat OPML-bestandje van My Tweeple zo handig maakt. Je hoeft dan alleen nog deze stappen te volgen:

 • log in met je Twitteraccount op My Tweeple
 • klik, onder ‘tools’, op ‘Twitter RSS Feeds (OPML)’
 • sla het bestandje op op je computer
 • open Google Reader
 • ga naar ‘instellingen’ rechts bovenin
 • kies voor ‘importeren/exporteren’ en voeg het opgeslagen bestandje toe.
Presto! Vanaf nu fungeert Google Reader als zoekmachine voor de tweets van tweeps die je volgt!
En mocht je je afvragen waarom ik dit niet in Netvibes heb gedaan, maar in Google Reader: Netvibes sloeg bijna op hol toen ik het bestand importeerde. Toen m’n laptop weer bedaard was bleken zoekacties ook niet het gewenste resultaat op te leveren. Vandaar.
Nu is het wachten op de eerste persoon die me erop wijst dat er gewoon een zoekmachine bestaat voor deze zoekwens. Had ik het maar gewoon moeten vragen 🙂
@

2 Reacties

 1. Ingmar schreef:

  Aan de ene kant is het handig, maar aan de andere kant vervuilt deze methode je Google Reader wel ontzettend.
  (Het zou mooi zijn, als je een feed als deze wel kon bij houden, maar ook kon verbergen, zodat de items alleen te zien waren als je ze nodig hebt…)

 2. @Ingmar: daar heb je helemaal gelijk in. Ik gebruik Google Reader alleen in noodgevallen zelf maar heb deze import ook gedaan in de emijnsbergen-account bij Google. Daar was de Reader nog geheel maagdelijk, en bevat 'ie alleen deze tweeptweets-rss 🙂

Reageer