clear

zoeken

search

Drie concepten: de prachtige toekomst van het (digitale) boek

23 september 2010


The Future of the Book. from IDEO on Vimeo.

Een schitterend filmpje van IDEO, op het weblog van Jeroen de Boer gisteren. Wat je krijgt te zien zijn drie concepten voor het boek van morgen: het studieboek, non-fictie en fictie. Echte toekomstmuziek is dit niet eens meer, de technologie is er al (denk aan Flipboard, denk aan tablets, denk aan RSS). Het moet alleen nog iets verder uitgewerkt worden en betaalbaar in handen kunnen komen van het grote publiek.

Maar kijk er nu eens goed naar: als je dit ziet begrijp je de stelling “het boek en het web, da’s eigenlijk hetzelfde” toch beter? Dan moet je toch gewoon erkennen dat het boek wel degelijke een prachtige toekomst tegemoet gaat?

@

9 Reacties

  1. tiroka schreef:

    Dit mag van mij heel snel komen. Alle 3 de concepten spreken me heel erg aan. Er is goed over nagedacht en zorg en aandacht aan besteed, het ziet er heel klantvriendelijk uit en het is toch gewoon leuk om zo een boek of informatie over iets te lezen. Mooi!

  2. Bas schreef:

    Prachtige concepten, maar een prachtige toekomst voor het boek? Het begrip (e-)boek zal steeds minder van toepassing zijn op de nieuwe mogelijkheden die tablets bieden. Boeken lezen wordt inderdaad min of meer gelijk aan lezen via internet. Dit zal dus grote gevolgen hebben voor de bibliotheek, want internet in de bibliotheek is een vanzelfsprekende en mooie dienstverlening maar levert geen inkomsten op.

  3. prodigieus schreef:

    Boeken bestaan al eeuwen.

    Digitale boeken nog niet zo lang.
    Ik vind het er erg mooi uitzien en het lijkt me ook handig als je veel informatie moet verwerken.

    Maar, misschien ben ik wel een teutebel: ik zie me er toch niet lekker mee in bed gaan liggen voor nog een hoofdstukje voor het slapen

  4. Maar als we nu uitgaan van verhalen en van bibliotheken als instituten die dat huisvesten, faciliteren, aggregeren, genereren: dan liggen er zoveel mooie kansen. Boeken in een kast zetten gaat over, daarom is vind ik dit zo interessant. Ik denk ook nog in papieren boeken vaak, maar ik ben ook passe. Nou en? Het nieuwe ding doen zonder afhankelijk te zijn van anderen. We zijn bibliotheken. We zijn de bom.

  5. prodigieus schreef:

    Ik las bij Digibieb dat bibliotheken wel het wettelijk uitleenrecht moeten proberen te verkrijgen.

  6. Twan schreef:

    Ziet er veelbelovend uit, mooi filmpje inderdaad. ben benieuwd naar de toekomst!

  7. @prodigieus dat is nog een belangrijk punt inderdaad. Hoop dat ze het voor elkaar zullen krijgen…

    @Twan: anders ik wel, laat maar komen!

  8. Biebman schreef:

    Beter is het de discussie door de deur van 'content' te benaderen. In heel het verhaal is er vaak een terechte angst vanuit het metier. Want boeken aanschaffen, catalogeren,klasseren, aanbieden, en de collectie beheren is wat bibliotheeklui doen. Doe ditzelfde op een digitaal platform, en het gros van het huidig personeelsbestand is uitgerangeerd. Vraag dus niet of de opkomst van de nieuwe media bedreigend is voor de bibliotheek als instituut, wel of ze een bedreiging vormt voor de job 'as we know it'. Dan pas kan je de discussie ten gronde voeren.

Reageer