clear

zoeken

search

Agora, de verhalenmuur van DOK Delft

04 september 2010

Erik Boekesteijn (DOK) heeft het drukkk, maar attendeerde me gisteren nog wel even op zijn mooie verhaal in Library Journal: What’s Your Story?: Dutch Library DOK’s New Cutting-edge Community Tech Projects.

Wat mij in het artikel vooral verraste was het feit dat DOK al zo ver is met de interactieve verhalenmuur Agora. Dat had ik helemaal gemist. De website van Expertisecentrum Crossmediaal meldt:

Er is een verhalenmuur (4×8 40” LCD schermen) waarop altijd een deel van de collectie aan inspirerend materiaal (verhalen, uitdagingen, eventueel spellen) over het lopende onderwerp te zien is. Deze materialen bestaan ondere andere uit afbeeldingen en video’s uit de collecties van Beelden voor de Toekomst en regionale/lokale erfgoedcollecties. Het scherm is (deels) interactief: een bezoeker kan door de gehele collectie browsen, op zoek naar items die hem/haar aanspreken.

De twee verhalenstations zijn bedoeld om reacties op de thema’s te verwerken en nieuwe verhalen te maken. Als gebruikers plaats hebben genomen aan het station kunnen ze bijvoorbeeld mondeling een verhaal vertellen aan de hand van afbeeldingen, een verhaal schrijven of een kort filmpje maken. De verhalenstations bestaan uit een 32” touchscreen, webcam, microfoon en computer om alles aan te sturen. Gebruikers kunnen de aangeboden audiovisuele content gebruiken, maar ook zelf materiaal toevoegen om hun verhaal te vertellen.
Naast de verhalentafels is er een video booth waar gebruikers met behulp van chroma key technologie als een weerman voor een foto of video kunnen gaan staan om er over te vertellen waarbij ze eventueel dingen kunnen aanwijzen. De filmpjes die ze hier maken worden toegevoegd aan hun werkmateriaal waar ze op de verhalentafels verhalen mee kunnen maken.

De toevoegbalie bestaat uit een computer met scanner waar een gebruiker zijn eigen beeldmateriaal kan scannen. Gebruikers kunnen zelf hun foto’s scannen, maar grote hoeveelheden foto’s kunnen worden gedigitaliseerd via de baliemedewerker. Deze digitalisering wordt uitbesteed en is een betaalde dienst. Ook analoge video en audio dragers kunnen (tegen betaling) omgezet worden.

Uiteindelijk draait alles in het leven om je verhaal. DOK heeft dat goed begrepen. Het wordt tijd dat ik weer eens een kijkje ga nemen in Delft.

Gerelateerd:
Verhalen bewaren, vertellen en maken: de Shanachies zijn onderweg
Zoekverhalen
Onderschat nooit de kracht van een goed verhaal
Uitgelezen: Corporate Storytelling, de marktwaarde van een geloofwaardig verhaal
Google Living Stories: wie de verhalen vertelt heeft de toekomst

@

4 Reacties

 1. Bas schreef:

  Dat ziet er heel mooi en aantrekkelijk uit; om jaloers op te worden. Wat heeft DOK wat wij niet hebben? Een digitale verhalenmuur dus… en een beetje meer budget, vermoed ik.
  Wel een goed voorbeeld hoe je de digitalisering een gezicht kunt geven in de bibliotheek.

 2. Hoi Bas,

  Ik heb niet veel inzicht in het banktegegoed van DOK, maar ik weet wel dat er jarenlang juist sprake was van minder en te weinig. Bij DOK zit het hem vooral in de keuzes van de afgelopen jaren, denk ik. Dat is wat me ooit verliefd maakte. Als je met weinig geld je mensen andere dingen laat doen, en daar ook iets tegenover zet, dan kun je al veel bereiken…

 3. Mark Borneman schreef:

  He Bas en Edwin,

  Ik ben bang dat Edwin gelijk heeft en dit soort projecten 100% uit 3-de gelden worden gefinancierd. Ook voor ons is het lastig om dergelijke projecten aan lokale bestuurders te verantwoorden. Vandaar een nauwe samenwerking met bijvoorbeeld Center Novum, Fonds 1818 en o.a. opdrachten voor bibliotheek.nl die daarna natuurlijk opschaalbaar beschikbaar komen voor andere bibliotheken.

  Fijne groet! Mark Borneman

 4. Dank voor de feedback Mark! Altijd gewaardeerd!

Reageer