clear

zoeken

search

Televisie: omdat je meer ziet als je niet kijkt

03 augustus 2010

Het is twee minuten voor acht. Er zijn in mijn leven heel wat avonden geweest dat ik me rond die tijd in een zetel in de buurt van de TV nestelde om het journaal van de NOS te kijken. Nu is het journaal nooit een programma geweest waar ik voor thuis bleef, maar als ik thuis was keek ik. Soms uit belangstelling, meestal uit gewoonte.

Vandaag bedenk ik dat ik het journaal in het afgelopen half jaar slechts een of twee keer heb gezien. Dat is, gezien mijn minimale kijkgedrag in algemene zin, niet eens zo opmerkelijk. Televisie boeit me nu eenmaal niet meer zo. Maar toch: voor het journaal maakte ik vaak nog een uitzondering. Nu niet meer.

Vandaag bedenk ik ook dat ik het journaal niet mis. Het nieuws bereikt me via web, kranten en tijdschriften ook wel. Daarmee is er eigenlijk helemaal geen reden meer om televisie te kijken. Op films die worden onderbroken door lange reclameblokken zit ik immers ook niet meer te wachten.

Veranderend mediagedrag. Soms heb je nauwelijks door dat het je overkomt. Ik moet opeens weer denken aan dat citaat dat ik ooit gebruikte in We zullen hen meer missen dan zij ons…

Really, we’ll miss them more than they’ll miss us. Because it’s a lot easier for them to get along without us (even if with some inconvenience and inefficiency — they won’t even recognize the inconvenience) than it will be for us to get along without them. 

Maar geen kwaad woord verder hoor. Mijn respect voor het menselijke, lachende gezicht blijft groot.

@

Afbeelding: Parody Motivator Generator

5 Reacties

  1. Bas schreef:

    Ik heb een vergelijkbare ervaring. Bij een verhuizing en gesodemieter met de nieuwe bekabelaar een jaar of vier zonder tv geleefd. Blijkt prima te doen te zijn.
    Nu weer ruim een jaar tv, maar ik kijk nog zelden. Internet is een goede vervanger voor het nieuws. En die toenemende reclame was ik meer dan zat.

  2. @Bas: ha. Dat is een gevalletje van nood breekt noodzaak. Duurde dat gesodemieter ook vier jaar? Dat is wel extreem lang zeg. Heeft het recht uiteindelijk wel gezegevierd?

  3. Bas schreef:

    Nee, het eindeloos bellen en doorverbonden worden duurde ongeveeer een week. Soms het hele bedrijf (UPC) door en uiteindelijk weer bij dezelfde uitkomen zonder resultaat.
    Het ging in de trant van: "Uw adres bestaat niet" en "voor u moeten we dan speciaal een kabel gaan graven en dan betaalt u wel voor de hele straat" etc etc.
    Terwijl er een kabel, van UPC notabene, al in mijn meterkast zat (tegelijkertijd met het huis opgeleverd). Mijn zoon heeft toen m'n tv een 'poosje' geleend. En op een gegeven moment miste ik hem niet meer. Met UPC is het nooit meer goed gekomen.

  4. Daan schreef:

    Heb na mijn verhuizing digitale tv van KPN genomen maar ik vraag me af waarom? De kabel van de tv naar de Experia box moet ik nog steeds laten vastleggen maar het ding staat zo weinig aan dat ik de kabel liever nog even los laat liggen en hem door de woonkamer heen trek als ik dan wil kijken. Journaal heb ik dan ook al maanden niet meer gezien. Ooit was ik een teletekst verslaafde maar ja, dat medium is natuurlijk helemaal achterhaald 🙂 Maar toch zou ik niet zonder kunnen of willen. Ik heb zondagavond (weliswaar met Macje op schoot en een boek in de buurt) heerlijk naar het EK Atletiek gekeken (en ondertussen natuurlijk commentaar geven via Twitter) en maandag heb ik zelfs een film gekeken op tv. Het moet niet gekker worden! d

  5. @Bas: brrr, van zo'n verhaal krijg ik meteen de kriebels. Klinkt alsof werkelijk alles daar mis in ging. Het heeft je dan in ieder geval veel extra tijd voor andere dingen opgeleverd. Ieder nadeel…

    @Daan: dat is het vaak he. Goed te betalen op zich, en handig voor die keren dat je wel even wilt chillen op de bank.
    Je bent nooit te oud om tv-films te kijken 🙂

Reageer