clear

zoeken

search

Senioren op het sociale web

27 augustus 2010

Het CBS noemt het de ‘grijze druk’:

Nederland groeit niet alleen maar wordt ook steeds ouder. Op dit moment is de grijze druk 22 procent. Dit betekent dat op elke honderd potentiële arbeidskrachten 22 65-plussers zijn. Vijftig jaar geleden waren dit er nog veertien. Kort na 2010 is een versnelling in de toename van het aantal ouderen te verwachten. Vanaf dat jaar bereiken de eerste babyboomers van de naoorlogse geboortegeneratie de leeftijd van 65 jaar.

Mede omdat de toenemende vergrijzing nu eenmaal een gegeven is, vind ik senioren een interessante doelgroep. Hoe kun je, als culturele organisatie, al die mensen nu en straks van dienst zijn? Die vraag wordt nog interessanter als je het betrekt op het digitale domein. Hoe groot kan de rol van internet straks zijn, in dat dienstenpakket?

In 2007 concludeerde het SCP nog dat het internetgebruik van senioren, ondanks een toename, sterk achterbleef bij dat van de jongere generaties. Tegelijkertijd merkten veel bibliotheken wel dat de belangstelling van senioren voor internetcursussen sterk terugliep. Dat, en observaties in mijn eigen omgeving, deden mij vermoeden dat er een soort plateau was bereikt, dat een deel van de senioren internet gewoon zou laten voor wat het is, onder het motto ‘het zal mijn tijd wel duren’.

Ik denk dat ik me schromelijk vergist heb. Uit een nieuw onderzoek van Pew (een Amerikaans onderzoek weliswaar, maar toch…) komt naar voren dat het aantal senioren dat aanwezig is op sociale netwerken binnen een jaar tijd bijna is verdubbeld. Dat is een fenomenale groeispurt!

Zou dit nu ook betekenen dat mensen van boven de 70 straks ook, bij wijze van spreken, lopen te twitteren op hun iPhone 7? Ik hield het lange tijd niet voor mogelijk, maar herzie mijn mening nu. Als je denkt aan nieuwe media en doelgroepen moet je ook denken aan senioren, zo simpel is het gewoon.

Gerelateerd:
Senioren als doelgroep van de bibliotheek
Senioren ontdekken gaming ook
Een leven lang leren! Blakende bloggers van boven de negentig
Ageline, de senioren-database

@

5 Reacties

 1. Ron Wessels schreef:

  Ik hoor het je al zeggen: ook hier liggen veel kansen voor de openbare bibliotheek. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, maar die senioren hebben wel mooi tijd én geld te besteden (en dan zijn ze gelijk lekker van de straat)…

  Kortom: pakken, ok die belangrijke doelgroep!

 2. Miriam schreef:

  De interesse in cursussen oude internet oude stijl neemt inderdaad af. Waarom? Niet meer nodig. Begin dit jaar 5 workshops internet bankieren en 2 workshops twitter volgekregen. Meer dan de helft van de deelnemers waren boven de 65. Conclusie: moderniseer je aanbod, en de cursisten staan weer in de rij.

 3. @Ron: dat 'horen zeggen' lukt na gisteren waarschijnlijk een stuk beter 🙂 Tijd en geld zijn inderdaad ook nog interessante factoren in dezen. Go!

  @Miriam: goed punt. Er zijn genoeg digitale onderwerpen waar belangstelling voor is. Hier in Middelburg was er ook altijd een Stichting die zulke cursussen verzorgde, maar volgens mij zijn die inmiddels ook gestopt. Nog meer kans!

 4. Ik heb ergens gelezen dat de grootouders tegenwoordig op Hyves en Facebook gaan, zodat ze kunnen lezen en volgen wat hun kleinkinderen doen.

  Vandaag had ik nog een klant van 86 die boeken wilde hebben voor zijn Asus Netbook. 🙂 Uiteraard heb ik hem ermee kunnen helpen. Klasse!

 5. @Patrick: dat is zeker klasse, extra leuk om zo iemand te helpen toch?

  Dat grootouders het ook doen voor de familiecontacten geloof ik meteen. Er zijn stapels kinderen die enthousiasmeren, dat kan niet anders.

Reageer