clear

zoeken

search

Over zingende barvrouwen en oplichters online

06 augustus 2010

Een groot deel van het personeel van het café waar ik zo graag kom is muzikaal onderlegd. Er werken twee gitaristen, een drummer en twee zangeressen. Van de jongste van die twee dames (Demi is net zestien geworden) wist ik niet eens dat ze zong, maar nu ze het goed heeft gedaan in het programma Popstars (herhaling: vanaf 1.22 uur) weet niet alleen ik, maar heel de stad het.
Het verhaal van haar collega Noortje is anders. Met haar mooie stem volgde ze een meer klassieke weg. Na een jaar in vooropleiding te zijn geweest aan het conservatorium in Rotterdam besloot ze dat die opleiding niks voor haar was. Een docent aan het Complete Vocal Institute in Kopenhagen hoorde haar stem echter bij toeval in een opname en vond haar zo goed dat hij haar uitnodigde om een half jaar in Denemarken te komen wonen en zingen, met een beurs. Dat geweldige aanbod kon Noortje uiteraard niet afslaan. Het is een buitenkans. Ze ging dus op zoek naar woonruimte.

Vorige week vertelde Noortje dat ze iets had gevonden, maar dat ze de vrouw die het appartement aanbood niet vertrouwde. De vrouw in kwestie zei zelf in Londen te wonen en eiste dat het voorschot betaald zou worden via de anonieme betaalsite Western Union. Ik bood haar vervolgens aan om een oproep te plaatsen op Twitter. Daar ging ze mee akkoord. Ik kreeg van zeven verschillende mensen reacties, ook via Facebook. Drie mensen schakelden de hulp in van vrienden in Denemarken en ook een archivaris uit Denemarken gaf aan voor Noortje te zullen rondkijken.

Twee dagen later liet Noortje me blij weten dat een van de links die ik had doorgestuurd ertoe had geleid dat zij een goedkoop en mooi appartement had gevonden, niet ver van het instituut. Ze had geskyped met de verhuurder, die meldde zelf in Schotland te zitten en daarom maar 300 euro per maand vroeg voor zijn woning. Ook al een buitenkans. Ik was blij voor haar en vond het natuurlijk buitengewoon boeiend dat Twitter z’n kracht weer eens had bewezen. Ik bedankte iedereen vriendelijk.

Vanmiddag zag ik Noortje weer. Ze was niet meer zo blij. Het bleek namelijk dat ook deze natnek eiste dat er betaald zou worden via Western Union. Noortje informeerde daarop bij de Nederlandse Ambassade in Denemarken hoe betrouwbaar die site is. Het antwoord was heel duidelijk: “nooit, maar dan ook nooit zakendoen met die club. Het is een vrijhaven voor oplichters (scammers). Dat die oplichters ook op websites voor appartementen vertoeven is een lastig te bestrijden verschijnsel.” Toen Noortje de aardige jongen met wie ze had zitten Skypen opzocht op Facebook bleek het ‘een raar oud mannetje’ te zijn. Het zou me niets verbazen als identiteitsfraude ook nog een rol heeft gespeeld, in dezen.

Inmiddels heeft Noortje de hulp van het instituut ingeroepen. Zij gaan nu ter plekke op zoek naar een onderkomen. Dat komt vast wel goed, voor 16 augustus. Zingen zal ze!

Dat neemt niet weg dat ik een beetje baal van de oplichtersbende die de netwerkkracht van Twitter ondermijnt. Niemand van de tipgevers kan hier iets aan doen, maar als ik tijdig mee zou hebben gezocht had ik Noortje kunnen waarschuwen. De naam Western Union hoorde ik echter pas vandaag. En nu zie ik waarschuwingen op expatriates.com, Parishousingscamwatch, Here be Dragons en bij Jahanzeb Farooq.

Hoe dan ook: wees voorzichtig, als je in zee gaat met aardige mensen die je vindt via sites als Boligportal en Ledige Lejligheder. De meeste mensen daar zullen wel bonafide zijn, maar als ze beginnen over Western Union? Afhaken, en rap ook!

@

9 Reacties

  1. Stefan van Hoek schreef:

    Sinds dat rookverbod zingen ze er in ieder geval als nachtegalen, kennelijk.

  2. Dat gaat goed ja, al moet ik daarbij aantekenen dat alleen de drummers zelf niet roken 🙂

  3. Stefan van Hoek schreef:

    Herman Brusselmans, ex-drummer, drinkt dan niet meer, maar rookt nog steeds. (Wellicht interessante info voor jou als, evenals Herman Brusselmans, ex-bibliothecaris.)

  4. Is hij bibliothecaris geweest ja? Dat wist ik helemaal niet. Goed volk 🙂

  5. Stefan van Hoek schreef:

    Met het hilarische 'De man die werk vond' (CULTROMAN!) uit 1985 brak Brusselmans stevig door, als ik het wel heb. Louis Tinner, een legendarisch hoofdpersonage. In 1998 verscheen de opvolger op het boek: 'Nog drie keer slapen en ik word wakker'.

  6. Ik heb van de man maar een paar boeken gelezen. Hij bleef maar publiceren…

    Maar die oude werken moest ik misschien alsnog maar eens lezen dan.

  7. Bart Linssen schreef:

    Toch heb ik zelf nooit slechte ervaringen gehad met Western Union. Alleen je moet natuurlijk wel weten aan wie je het geld stuurt en nooit aan 'anonieme' personen die zeggen dat ze wat voor je kunnen betekenen.

  8. @Bart: dank voor die informatie. Op Twitter zei iemand dat ook al. Het probleem zit 'm dus in de combinatie met een onbekend persoon. Is wel een verschil ja….

  9. Ozan schreef:

    Mooi verhaal..

Reageer