clear

zoeken

search

Over reclame in (e-)boeken

21 augustus 2010

In Forget Ads In Books, Lit-Lovers Face An Even More Hideous Prospect, gaat Paul Carr in op een artikel van Wall Street Journal, dat waarschuwt voor de opkomst van reclame in (e-)boeken. Carr vindt dat artikel niet sterk, omdat hij denkt dat reclame in boeken, in een vorm zoals wij het kennen van tijdschriften en kranten, een lastig te nemen drempel is voor uitgevers. Hij denkt zelf dat sluikreclame (‘product placement’) sneller gemeengoed zal worden.

Misschien heeft Carr gelijk maar zijn stelling doet me wel afvragen wat de stand van zaken is, m.b.t. tot reclame in boeken. In romans heb ik nog nooit advertenties aangetroffen, maar vanaf 2007 zag je toch regelmatig berichten opduiken over reclame in digitale studieboeken, wat impliceert dat dit geen nieuw fenomeen is.

Heeft iemand van jullie wel eens advertenties gezien in boeken (gedrukt of digitaal)? Schroom dan niet om het te laten weten in een reactie!

Gerelateerd:
Een boek laat je nooit in de steek!
Applaus voor Philips: de beste reclame is geen reclame
Reclame de toekomst van de uitgeverij?
Scribd.com, de succesvolle uitgeverij
Is het boek van de toekomst gratis?

@

6 Reacties

  1. peter de Kock schreef:

    In de pdf versie van zijn boek 'Handboek Communities' heeft Erwin Blom wat reclame opgenomen. Hij laat zijn lezers de keuze het papieren boek te kopen zonder reclame of de gratis pdf versie te downloaden met reclame.

  2. @Peter: vind ik een prima benadering. Soms zijn er te veel keuzes, maar in dit geval…

  3. Anoniem schreef:

    Achterin boeken, waarin de uitgever reclame voor andere uitgaven. Geen 'externe' reclame, maar toch…

  4. @Anoniem: daar had ik nog niet aan gedacht. Dat zie je ook best vaak inderdaad, zeker in managementboeken etc. Dank.

  5. Achterin Mijn zoon heeft een seksleven en ik lees mijn moeder Roodkapje voor Van Renate Dorrestein (dat ik overigens niet gelezen heb) staat een echte advertentie (d.w.z. niet voor een ander boek ofzo). Lees er desgewenst hier meer over.

  6. Wat een opmerkelijk verhaal Schrijver, daar had ik nog nooit iets over gelezen. Tamelijk hilarisch ook, die anekdote van de dame die het boek toont in de drogist. "Heeft u dit ook?" "Nee, we verkopen geen boeken."

    Dank!

Reageer