clear

zoeken

search

Onduidelijk geformuleerd

03 augustus 2010

De onderstaande tekst, afkomstig uit een blogpost van vorig jaar, met de titel Crisis? heb ik nu al drie keer herlezen. Ik lijk mezelf een beetje tegen te spreken in de tekst. Eerst vraag ik me af wat ons te wachten staat, vervolgens stel ik dat ik het ‘er maar op houd’ dat het wel los zal lopen om de lezer tot slot te vragen of dat niet een beetje dom is.

Als je zoekt op ‘layoffs libraries’ zie je dat er ook in die hoek flink bezuinigd wordt. Maar het gaat vooral om Amerikaanse bibliotheken; over bezuinigingsmaatregelen bij Nederlandse heb ik nog niets gelezen.
Wat betekent dit nu? Dat we nog een hoop ellende kunnen verwachten? Of zullen wij de dans juist ontspringen? Ik heb werkelijk geen flauw idee. Ik durf ook niet meer te vertrouwen op de voorspellingen van experts. Die zitten er immers al maandenlang naast. Ik weet wel dat crises ook voordelen kunnen hebben voor bibliotheken. Vooralsnog houd ik het er daarom maar op dat er nog niet veel te vrezen valt. Of is dat een beetje dom?

Op zoek naar een bepaald document van mijn hand beperkte ik vandaag een zoekactie in Google op het formaat PDF. Daarbij viel mijn oog op een mij onbekend document: Bridging the digital divide: libraries providing access for all? In dat document word ik aangehaald (dat is altijd leuk om te zien) maar na het lezen van de tekst ging ik twijfelen. Is het nu werkelijk zo dat ik zei geen bezuinigingen te verwachten? Dat is wel hoe ‘vooralsnog houd ik het er maar op’ wordt  uitgelegd door auteur Jelke Nijboer. Als je naar dat ene zinnetje en de titel kijkt is dat te rechtvaardigen, maar in de rest van de tekst wemelt het mijns inziens toch van de uitingen van twijfel.

Het is niet zo belangrijk, maar voor mij wel aanleiding om even stil te staan bij mijn soms tegenstrijdige formuleringen. Die kunnen zomaar een eigen leven gaan leiden. Ik ben overigens nog steeds van mening dat het in Nederland wel meevalt met de bezuinigingen, vergeleken met die in de Verenigde Staten. Ze zijn heftig genoeg weliswaar, maar niet zo schrikbarend als daar. Dat komt misschien nog, maar daarover houd ik nu zeker een slag om de arm. Ik kijk wel lekker uit 🙂

The Dutch libraries are slowly waking up to the fact that they will not escape the budget cuts in the cultural sector. The increase of library budgets in the last decade made many less alert for bad times to come. Many libraries hoped that the news of budget reductions was just a bad American dream and would not cross the ocean. A well known library blogger in the Netherlands expected nine months ago that the Dutch libraries didn’t have to fear much (Mijnsbergen, 2009). How deeper the crisis, how busier the library. It provides the smart librarian with lots of opportunities (Wieldraaier, 2009). Well, well, the reality is quite different at the moment! In the Netherlands we saw the first staff reductions in public libraries in some major cities (Rotterdam and Groningen) and other libraries will follow in 2010 and 2011.

@

7 Reacties

 1. zomer65 schreef:

  Dat heet genuanceerd naar de dingen kijken 😉 Er is niets zo goed als een stevig standpunt om de discussie op gang te brengen, tegelijkertijd altijd je afvragen of je je feiten juist hebt en altijd open staan voor een andere mening zonder dat je zwalkt… hmmm… dat klinkt wel heel genuanceerd LOL

 2. Francien schreef:

  De tussentijdse resultaten van het onderzoek van SIOB zijn gepubliceerd. //tinyurl.com/39pnzza. Duidelijk is dat er zwaar weer op komst is. Hoe zwaar dat gaat worden, kunnen we nog niet bevroeden.

 3. Francien schreef:

  Zaterdag op RTL4 half 8 (ijs en weder dienende) wordt er aandacht besteed aan bezuinigingen op bibliotheken.

 4. Jeanine schreef:

  Interessant verhaal, bedankt voor je verwijzing naar dat stuk. Maar ik heb wel het gevoel dat Nijboer erg selectief is met citeren en sterk naar zijn eigen verhaal toeschrijft. Dus je gevoel dat je iets in de mond gelegd krijgt klopt volgens mij wel.
  Ook zijn opmerking dat bibliotheken de laatste jaren zo gewend zijn geraakt aan groeiende budgetten dat ze niet voorbereid zijn op bezuinigingen klopt niet. Mijn ervaring is juist het tegenovergestelde: het is al jaren kwakkelen op financieel gebied. De branche heeft bepaald niet geprofiteerd van het economische hoogtij.
  Dit is een grote-stappen-snel-thuis verhaal waar we niet zo heel veel aan hebben. Jammer, want een onderbouwd verhaal over bezuinigingen zou heel nuttig kunnen zijn.

 5. @Erna: en of dat genuanceerd klinkt! Maar daarmee is je standpunt in dezen wel meteen helder 🙂

  @Francien: dank je wel voor de aanvullingen! RTL 4 zal ik ongetwijfeld missen, maar dat snor ik dan nog wel op in Uitzending gemist.

  @Jeanine: het reageren lukt weer. Gelukkig maar!

  Ik moet toegeven dat ik er nog niet aan toegekomen ben om het hele document te lezen. Ik ging natuurlijk weer meteen zitten bloggen. Over nuances gesproken. Ik heb het echter wel gedownload, voor later.

  Ik moet ook toegeven dat ik niet heel goed ben ingevoerd in deze materie maar heb er in de loop van de jaren wel veel nieuwtjes over voorbij zien komen en wat je dan leest over maatregelen in de VS is ronduit heftig soms.

  In de tien jaar die ik bij de ZB zat heb ik toch ook wel een paar bezuinigingsrondes meegemaakt. De meeste waren minder ingrijpend dan ik op voorhand dacht (en vaak ook onderdeel van het politieke spel) maar ze drukten stevig op vernieuwingsplannen etc. Van structurele wind in de rug was geen sprake.

 6. Jeanine schreef:

  Reageren lukt alleen via Google, niet via WordPress. Dus die storing zit er nog steeds. Niet alleen bij jou overigens, ik heb het al bij meerdere blogger blogs gehad.
  Maar met een omweg kom je er ook 😉

 7. @Jeanine: ik wist eerlijk gezegd niet eens dat dat kon, via WP, zal het ook eens uitproberen met mijn eigen account. Hoop maar dat het een tijdelijke 'bug'is…

Reageer