clear

zoeken

search

Muismijden

21 augustus 2010

RSI wordt door veel mensen onderschat. Nog steeds. Terwijl het veel voorkomt en de samenleving veel geld kost.

Ik onderschat RSI niet meer. Een jaar of zes geleden was ik zelf bijna het haasje. In die tijd werkte ik overdag in de bibliotheek, veelal achter de pc, zat ik ‘s avonds thuis nog een paar uur achter de pc, voor de lol, en rondde ik de dag af door nog twee uur Unreal Tournament online te spelen. De linkermuisknop was de trekker/schietknop van mijn wapens. Dat was teveel van het goede. Op een gegeven moment kreeg ik last van tintelingen en een slap gevoel in mijn arm en vingers. Later ging het zelfs pijn doen. Ik meldde me dus bij de bedrijfsarts en kreeg een van de grappigste adviezen ooit van een arts. Nadat hij me had gevraagd of ik rookte en ik dat had bevestigd zei hij: “dan moet je je werkzaamheden regelmatig onderbreken om een sigaretje te gaan roken”. Met dat koren op mijn molen vervoegde ik me uiteraard graag bij mijn chef.

Mijn werkplek werd bekeken door een ergonoom. Hij zorgde ervoor dat ik een stoel met leuningen kreeg en dat mijn beeldscherm op een verhoging werd geplaatst, opdat ik ertoe verleid zou worden rechtop te blijven zitten. Met online gamen stopte ik. Dat was simpelweg te intensief, als dagafsluiter. Sindsdien heb ik eigenlijk geen noemenswaardige klachten meer gehad, ondanks het feit dat ik dagelijks heel wat uren achter de pc of laptop zit.

Tot vorige week.

8 dagen terug pakte ik eens ouwerwets flink door. Werken aan projecten, volop in de weer met alle communicatiekanalen en mijn favoriete websites: ik zat die dag meer dan 12 uur met de muis in mijn hand. Zonder na te denken, onderuit gezakt. Ik kreeg de rekening de volgende dag meteen gepresenteerd: een knoop tussen de schouderbladen en jawel: een tintelende en slappe arm. Code Rood! Defcon 2! We gaan neer, Houston!

Als ik nu ergens niet op zit te wachten zijn het RSI-klachten. Dan kan ik het kleine ondernemerschap wel vergeten. Ergo: de hoogste tijd om in te grijpen.

Dat ingrijpen valt echter niet mee. Ik blijf maar grijpen naar de muis, terwijl de laptop ook een touchpad heeft en ik beschik over een mobiele telefoon waarmee ik vrijwel alle websites die ik vaak bezoek, ook kan raadplegen. Het probleem is echter dat Netvibes voor de iPhone niet lekker werkt. Netvibes op de laptop bekijken in de lezerweergave biedt enige soelaas, maar als je vervolgens iets wilt doen met de links, pak je toch alweer snel naar de muis. Die verdoemde muis. Met de pijltjestoetsen scrollen door Seesmic, waarmee ik Twitter volg op de laptop, behoort ook al niet tot de mogelijkheden. Tweets volgen via Twitter.com dwingt je om onderaan de pagina steeds op ‘volgende’ te klikken. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik weet dat er veel kan met toetsencombinaties en commando’s, maar het in de praktijk is minder eenvoudig dan ik had gehoopt. Ik ging dus op zoek naar andere oplossingen.

Voor het lezen en bewerken van het nieuws (rss-feeds) heb ik nu mijn hoop gevestigd op de iPhone-applicatie Reeder. Omdat Reeder niet kan communiceren met Netvibes, maar wel met Google Reader, exporteerde ik de feeds eerst van Netvibes naar Google, om ze vervolgens weer te importeren in de applicatie. Dat ziet er goed uit. De app voorziet, in tegenstelling tot de mobiele versie van Netvibes, wel in koppelingen met tools als Twitter.

Op de laptop heb ik Tweetdeck weer geactiveerd. Een paar maanden geleden constateerde ik nog dat ik Seesmic overzichtelijker vond, maar toen ik zag dat ik binnen Tweetdeck wel kan scrollen met de pijltjestoetsen, twijfelde ik niet langer. Als ik de muis maar kan vermijden is het goed.

En verder? Verder zwaai ik dat het een lust is, neem ik regelmatig korte pauzes en let ik weer iets meer op mijn lichaamshouding als ik achter de laptop zit. Mijn mail check ik, waar mogelijk, alleen nog op de telefoon. Daarmee kan ik alle post bekijken zonder steeds van account naar account te moeten klikken. Dat scheelt ook weer. En inderdaad: ik overweeg om eens een beetje meer te gaan wandelen. Maar “dat overwegen van mij neem ik niet altijd even serieus”, zegt de agnost in mij dan.

Hoe dan ook: ik ga noodgedwongen mobieler werken. Dat vind ik wel een goede zaak. Het is alleen nog even wennen. Old habits never die, you know.

@

20 Reacties

  1. Yvette Hoitink schreef:

    Wat mij goed bevalt is een trackball in plaats van een muis. Misschien ook de moeite waard van het uitproberen? Daarnaast ben ik ook een echte toetsenbordjockey 🙂

  2. Festina Lente schreef:

    Kijk je uit? Een collega van mij doet 's avonds altijd links muizen om RSI te voorkomen.

  3. Christian schreef:

    Toevallig – of niet – loop ik zelf de laatste weken (eerlijk gezegd alweer wat langer) ook weer met van die zeurderige pijntjes in m'n muizende arm. Inmiddels let ik beter op m'n houding en ben ik vaker offline, of doe ik online meer leeswerk dan typwerk.

    Volgens mij kun je nog het beste dat wandelen eens proberen, trouwens. 😉

  4. Remco schreef:

    Of je trekt die muis uit je laptop 🙂

  5. Astrid schreef:

    Deze al eens geprobeerd? Of iets dergelijks, dat zorgt dat je je hand/pols verticaal houdt. Die draai naar links schijnt de boosdoener te zijn.

    Je arts is cool. Een vriendin van me kreeg van haart bedrijfsarts te horen dat, als ze nu maar kinderen zou hebben, ze vanwege alle wisselende beweging die daarbij kwam kijken rsi had kunnen voorkomen. Tja…

  6. @Yvette: met een trackball heb ik ook wel eens geoefend, maar dat kon me toch niet echt bekoren. Heeft misschien tijd nodig om te wennen natuurlijk, maar is voor mijn gevoel niet veel accurater dan trackpad op laptop.

    @Festina: ik doe m'n best (maar zat vanochtend ook weer helemaal in opmaak blogger en vergat alweer snel dat…)

    @Christian. Zou ik echt in mijn systeem moeten brengen ja. Wandelen is ook nog mooi en leuk namelijk…en voor mij minder onnatuurlijk dan al dat gehol en ander gejakker…

    @Remco: heb ik ook al paar keer overwogen, maar soms istie toch erg handig…maar je hebt wel gelijk. Het kan makkelijk zonder, en dan kom je niet meer in de verleiding ook…

    @Astrid. Die ziet er wel gaaf uit. Krijgt computeren nog het old skool-game-aura!

    Baren tegen RSI? Buitengewoon!

  7. Luud schreef:

    Wandelen is prima, maar gewoon je toetsenbord gebruiken voor een heleboel functies is helemaal fantastisch. Ik zit ook heel veel achter de pc en eerlijk gezegd levert alleen gamen problemen op. De intensiteit is dan toch het grootst denk ik.
    Hoeveel mensen nog online formulieren invullen en dan elk veldje aanklikken met de muis terwijl de tabtoets echt werkt! Daar schrik ik telkens weer van.

    Je bent je er bewust van, dat is stap 1 lijkt me.

  8. Dat is waar. Als je mensen vraag waarvoor nu de toets met het logo van Windows dient, weten ze het vaak ook niet. Het is een prachtding, in combinaties met letters..

  9. Juut schreef:

    Deze verticale muis gebruik ik nu al een paar jaar naar volle tevredenheid! (Y)
    Je kan een proefplaatsing aanvragen, lees ik 🙂

    XXX

  10. Juut schreef:

    Sorry, link in m'n vorige bericht is niet goed gegaan…
    Deze muis dus…

  11. Goed dat je er over schrijft. Ben zelf nog niet zo lang geleden met behoorlijke nek-schouder-arm-polsklachten naar de huisarts gegaan. Zij adviseerde niet om te gaan roken 😉 maar wel om minder (eigenlijk liever niet) te muizen en in ieder geval om regelmatig te pauzeren en afwisseling te zoeken. Ben tevens naar de fysio gegaan en merkte na verloop van tijd dat ik daar baat bij had. Ik had 't niet zo ver moeten laten komen. Maar ja, zo gaat dat soms…
    Nu op m'n werk bezig de zaken goed aan te passen. Ik kreeg oa een toetsenbord van Health2work (//www.health2work.nl/) , met allemaal handige toetsen voor functies waarvoor je normaal gesproken je muis moet gebruiken. Er zit ook geen numeriek toetsenbord aan, zodat je zowel rechts als links goed kunt muizen, zonder dat je rechts je arm te veel moet strekken. Fatsoenlijk verstelbaar scherm, verstellen van bureau en een betere stoel helpt inderdaad ook.
    Datzelfde proces moet natuurlijk ook thuis gebeuren, want ik zit thuis ook altijd te computeren.
    Maar het allerbelangrijkste is afwisseling, en dat is dan meteen ook het allerallermoeilijkste… Gevonden oplossing voor de afwisseling thuis: vrijwilligerswerk waarvoor ik hÊÊl veel computerde sterk verminderd (wel jammer, maar ja, 't kan te gek ook), vaker voorstellingen, concerten, en andere leuke dingen bezoeken en lid worden van clubjes waardoor ik nu tenminste drie avonden in de week elders onder de pannen ben, zodat ik niet achter de pc kan zitten :-)) En… het werkt! Klachten zijn al een stuk minder. Nu maar volhouden voordat het zwaard van Damocles in de vorm van een spraakcomputer op m'n nek valt 😉

  12. wereldvansofie schreef:

    Ai ai, pijnlijk.
    De paden op, de lanen in. Binnen 10 minuten loop je al fluitend op de mooiste plekjes in de buurt. Zet 'em op 🙂

  13. @Juut: als ik 'm zo zie krijg ik niet meteen de indruk dat die lekker zal werken, dus zo'n proef is misschien nog helemaal niet zo verkeerd. Het is vooral het je losmaken van je patronen waarschijnlijk…

    @Anneke @Cis: meer de hort op is misschien wel het beste plan. Ik zeg nu natuurlijk steeds gekscherend dat ik even een biertje ga drinken ter ontlasting, maar dat kan ik natuurlijk ook anders doen 🙂

    Bedankt voor jullie reacties en tips allemaal!

  14. Maarten Brinkerink schreef:

    Al een aan een grafisch tablet gedacht als alternatief voor de muis? Houding is natuurlijker -schrijven/tekenen- en minder belastend op de pols. Bevalt mij erg goed!

  15. @Maarten, dat zei iemand anders ook. Heb je een naam en een merk? Kan ik eens kijken hoe dat er precies uitziet.

  16. m.e.h.brinkerink schreef:

    Wacom is een bekende maker van grafische tablets voor profs, maar heeft tegenwoordig ook een lijn voor consumenten (Bamboo). Daar heb ik als 'test' de Pen & Touch van gekocht. Deze bevalt goed als muisvervanger (gebruik hem nooit als touchpad, maar enkel met de pen). Zo goed zelfs dat ik overweeg op de duurdere Bamboo Fun Medium over te stappen.

  17. Die Wacom werd vorige week in de NRC ook aangeraden, in een ingezonden reactie op een artikel over muisarmen. De schrijver van het artikel was heel erg blij met de Wacom.

  18. Dank! Ik vind die funvariant wel heel prijzig maar als het echt de moeite waard is. Ik wil z'n ding wel eens een keer proberen. Zal er in winkels eens op letten…tenzij het alleen online te koop is, uiteraard…

  19. Ingmar schreef:

    Ik hoop dat het ondertussen al wat beter met je arm en hand gaat… Wat ik heb gemerkt (en dat zal niet in jouw straatje passen denk ik) is dat je armen en schouders trainen ook helpt. Ik doe sinds een jaar of vijf aan sportklimmen, en heb sindsdien amper nog last van armen, nek en schouders…

  20. @Ingmar: door iets rustiger aan te doen en de toetsencombi's etc, gaat het inderdaad beter alweer, maar je hebt wel gelijk: training is nog veel beter. Sportklimmen zie ik mezelf nog niet meteen doen, mar een mooie tip is het wel 🙂

Reageer