clear

zoeken

search

Lastig: zoeken naar oude twittergesprekken

30 augustus 2010

Nu Google een aparte pagina heeft ingericht voor ‘realtime zoeken’ is er geen houden meer aan: steeds meer mensen vinden informatie die nu, op dit moment, verspreid wordt belangrijk en zoekmachines spelen daar op in. Twitter Search en Google realtime zoeken zijn natuurlijk niet de enige spelers. Vorig jaar stak ik de loftrompet bijvoorbeeld over Topsy en het moet gezegd: die zoekmachine gebruik ik nog steeds meerdere keren per week, ook omdat je er makkelijk mee kunt achterhalen of er in tweets naar bepaalde websites wordt verwezen en omdat de zoekmachine beschikt over interessante filtermogelijkheden.

Maar er zijn nog meer Twitter- en realtime-zoekmachines. InventorSpot belicht er tien, David Lee King testte er onlangs een aantal. Daaruit kwam naar voren dat de beperkingen van de zoekmachines pas echt aan het licht komen als je gericht gaat zoeken. Ik merkte dat vanochtend ook. Toen ik deze tweet zag, van iemand die op zoek is naar een goedkope overnachting in Middelburg, ging ik in verschillende machines op zoek naar een twittterconversatie met @jeroencl, die vorige maand iets soortgelijks vroeg. Ik reageerde daar toen zelf op, maar ook andere mensen. Ik was benieuwd of ik die conversatie eenvoudig boven water kon krijgen. De verschillen in zoekresultaten zijn echter groot, als ik zoek op “@jeroencl + middelburg”:

  • Google Realtime toont een deel van het gesprek (de gewone versie van Google een kleiner deel)
  • Topsy komt met 1, niet-relevante treffer
  • Twitter Search geeft helemaal niets terug. Als ik dingen uitprobeer (filteren op personen of periode) in geavanceerd zoeken krijg ik ook niet wat ik zoek; ik leer terloops alleen iets over de zoekstrings die TS gebruikt
  • CrowdEye geeft heel veel resultaten maar geen relevante (is overigens wel een mooie zoekmachine voor enkelvoudige zoekopdrachten)
  • Dat geldt ook voor Twazzup
  • Bettween laat wel conversaties zien, maar alleen zeer recente
De meest interessante resultaten komen naar voren in Twitoaster. Ook dat lijstje is niet volledig, maar door in de zoekresultaten door te klikken op ‘replies’ krijg je het grootste deel van de conversatie boven water. Het was in ieder geval voldoende om de vraagtweet te kunnen beantwoorden.

Deze test is uiteraard te beperkt om er een conclusie aan te kunnen koppelen. Ik heb de zoekopdrachten niet aangepast (soms komt er iets anders in beeld als je het apenstaartje weglaat) en ik heb ongetwijfeld een paar goede zoekmachines overgeslagen. Wat het mij wel leert is dat het voor de meeste mensen veel te ver zal gaan om dit allemaal uit te proberen. Zij zoeken in Google of Twitter en zullen dan niet alles vinden wat ze zoeken. In die zin is het heel begrijpelijk dat luisteren en vragen zoeken geleidelijk gaan vervangen. Durf te vragen en je krijgt vaak sneller antwoord van mensen dan van machines.

Best mooi eigenlijk.

@

Reageer