clear

zoeken

search

Helaas moeten we je daarom teleurstellen

25 augustus 2010

Vandaag denk ik aan Mark Deckers, die in januari beschreef hoe hij een zaal vol bibliotheekdirecteuren diende te verlaten, om de doodeenvoudige reden dat hij geen directeur is.

Afgelopen maandag ontving ik een mailtje van de Vereniging van Openbare Bibliotheken:

U hebt zich in de afgelopen periode opgegeven voor de nieuwsbrief van de nieuwe Vereniging van Openbare Bibliotheken. Als nieuwe VOB zijn er keuzes gemaakt voor onze communicatie. Met de fusie met de werkgeversorganisatie WOB voor de boeg is er een keuze gemaakt om ons rechtstreeks tot de directeuren van de openbare bibliotheken, en bibliotheekorganisaties te richten. We hebben onze nieuwe nieuwsbrief de afgelopen periode dan ook alleen aan directeuren van onze branche verstuurd.

Onze website is voor iedereen toegankelijk. Daar vindt u alle relevante informatie van uw branchevereniging.

Prima. Duidelijk zat. Ik had gewoon niet gezien dat deze informatiebron alleen voor directeuren is bestemd. De nieuwsbrief leek me interessant omdat ik er mogelijk dingen in had kunnen lezen die niet op de website staan. Omdat we niet bepaald worden overladen met informatie leek het me in ieder geval de moeite waard om dat na te gaan.

Op de bewuste website kwam ik diezelfde dag inderdaad een nieuwtje tegen: VOB-forum op LinkedIn van start. Nu wist ik beter inmiddels, maar ik kon het niet nalaten om het toch te proberen. Ik meldde me aan. Je wordt namelijk steeds nieuwsgieriger, als er bewust gekozen wordt voor gesloten deuren, en niet voor het platform waar de meeste leden sowieso al zijn te vinden.

Vandaag kreeg ik de afwijzing binnen. Die leest weg zoals een blauwtje wegloopt.

Ik draai klassieker 24 nog maar eens (Who’s who list where’s my name…) en besluit het op te geven. Had ik maar een vak moeten leren.

@

24 Reacties

 1. Lennert schreef:

  Jammer dat mogelijk nuttige informatie zo afgeschermd word. Zou eigenlijk niet mogen. (ergens geloof ik niet dat de info daar zรณ gevoelig is dat ze afgeschermd moet worden…)

  Het goede eraan is dat je nog eens een reden had om naar Pennywise te luisteren ๐Ÿ™‚

 2. @Lennert: er is ongetwijfeld een goede reden voor, maar op dit moment is die mij nog niet duidelijk. Het past echter wel in het totaalplaatje. Het delen van kennis op open online platformen is nog lang geen gemeengoed, ook niet op het niveau van bibliotheken of bibliotheekmedewerkers. Ben altijd blij als er uitzonderingen zijn die die regel bevestigen.

  Voor Pennywise vind ik altijd wel weer een rotsmoesje ๐Ÿ™‚

 3. Nicole schreef:

  ik zeg: unfollowen en blokkeren die club!

  ;))

 4. lol Nicole. Da's lastig als volgen niet is toegestaan. Maar de RSS van de VOB blijf ik toch maar volgen. Het is sterker dan ik zelf ๐Ÿ™‚

 5. peter de Kock schreef:

  Dit schreeuwt om nog een andere klassieker: You won't bring me down.
  //www.youtube.com/watch?v=CrctcJqfpXU

  Trouwens, jij bent toch directeur van een openbare bibliotheek (jouw blog)? ๐Ÿ™‚

 6. Peter, kom je nu gewoon aanzetten met een van mijn favorieten? Dikke vette kudos! Wat een plaat is dat toch van ST.

  De CEO van M.I. Webwerk.

  Aangenaam ๐Ÿ™‚

 7. 'Als nieuwe VOB zijn er keuzes gemaakt voor onze communicatie.'

  Blijkbaar ook de keuze om voortaan in krakkemikkig Nederlands te communiceren?

 8. Dat was me nog niet eens opgevallen eerlijk gezegd.

 9. Nicole schreef:

  Alle directeuren die jou volgen een mail sturen: je bent directeur. Helaas moet ik je daarom teleurstellen. Vanaf heden ben je geblokt.

  Overigens krijg ik die nieuwsbrief intern gewoon doorgestuurd. Wat denk je, zou Bibliotheekblad om die reden ook niet online staan? Is die ook alleen voor directeuren bedoeld?

  Wat een gekkigheid

 10. Daar was je natuurlijk te kwaad voor ๐Ÿ˜‰ Ik heb het al vaker gemerkt en erg vaak lees ik hun mededelingen toch bepaald niet.

 11. Haha, jij bent een strenge ๐Ÿ™‚

  De nieuwsbrief gaat vast nog wel verder circuleren dan. Misschien zet iemand 'm wel online zelfs…

  Van Bibliotheekblad weet ik dat er dit jaar nog een site komt!

 12. @schrijver. Kwaad niet hoor, alleen een beetje verdrietig ๐Ÿ™‚

 13. Bart Linssen schreef:

  heel herkenbaar en ik had mezelf dan ook al enthousiast aangemeld. Maar toen ik de doelgroep zag wist ik het antwoord eigenlijk al en heb mijn, burgerlijk gehoorzaam :-), aanmelding maar weer ingetrokken.

 14. @Bart: maar misschien wil jouw directeur 'm ook wel doorsturen? Je kunt het allicht even vragen natuurlijk.

 15. Bart Janssen schreef:

  Helemaal mee eens!
  Ook ik heb zo'n mailtje ontvangen en heb een 'afwijzing' voor de Linkedin-groep te verwerken gekregen.
  Het vreemde is dat in het mailtje staat 'We hebben onze nieuwe nieuwsbrief de afgelopen periode dan ook alleen aan directeuren van onze branche verstuurd', terwijl ik (niet directeur zijnde) de nieuwsbrief eerder al eens ontvangen had.

  Voor wat betreft de Bibliotheekblad-website: We realiseren ons dat het eigenlijk niet kan dat we op dit moment geen website hebben, maar zoals Edwin opmerkt, er wordt hard aan gewerkt en hopelijk wordt-ie mooi ๐Ÿ˜‰

 16. @Bart: toch he? ik dacht me dat ook te herinneren, maar kon de nieuwsbrief niet meer terugvinden in de mailarchieven. Het is blijkbaar een koerswijziging.

  Ben benieuwd naar de site!

 17. Jouke schreef:

  Het is van een zieligheid dat het haast weer humoristisch wordt.

  Zullen we VOB vervangen door VV(an)B.?

  Ik blijf bij mijn besluit om me vandaag niet op te winden! ๐Ÿ™‚

 18. Ton de Kruyff schreef:

  Ik wil mijn exemplaar van de nieuwsbrief wel forwarden naar belangstellenden hoor ๐Ÿ™‚

 19. @Jouke: dat is misschien maar het beste: overal de humor van in blijven zien. Lachen is goed voor het gestel ๐Ÿ™‚

  @Ton: nice, ik houd me aanbevolen! Dank je.

 20. Mark Deckers schreef:

  Edwin, zullen wij maar iets beginnen voor niet-directeuren? Kunnen wij ook eens zulke berichtjes sturen. Vuur met vuur bestijden! ๐Ÿ˜‰

 21. tiroka schreef:

  uhm, bedoel je deze nieuwsbrief? //www.debibliotheken.nl/fileadmin/documenten/pdf_oranje/pdf_nieuws/Nieuwsbrieven/Nieuwsbrief_augustus_2010.pdf

  Ik was aan het googelen op "9,1 miljoen bibliotheek" en kwam toevallig de nieuwsbrief tegen van juni bij de google-resultaten. URL aangepast naar augustus i.p.v. juni. En ziehier: de nieuwsbrief van 't VOB.

 22. Rob Bruijnzeels schreef:

  Edwin, er is er maar een die de echte en relevante nieuwsbrief maakt en dat ben jij! Met Wim Keizer als goede tweede ๐Ÿ˜‰

 23. Bart Janssen schreef:

  @Edwin: Ik heb het nog eens nagekeken en vind in mijn mailbox in ieder geval Nieuwsbrief nr 6 (verstuurd op 18 aug) terug en dan nog een rectificatie op nr 6 (verzonden op 23 aug). In die nieuwsbrief lijkt nou niets te staan dat 'top secret' is; de gebruikelijke nieuwtjes over bezuinigingen, adviezen en symposia.
  Blijkbaar is er inderdaad sprake van een koerswijziging… of zou het ermee te maken hebben dat ik geen contributie betaal en zodoende geen recht heb op VOB-diensten? ๐Ÿ˜‰

 24. @Mark: dat klinkt goed. Een besloten club voor medewerkers. Wie weet wat die dan opeens allemaal durven te zeggen ๐Ÿ™‚

  @Tiroka: haha, het moet toch niet gekker worden. Dank je wel voor de link! (en vanaf nu staat je feed in mijn netvibes trouwens. Beter laat dan nooit, toch?)

  @Rob: dank je wel zeg! Als het gaat om dit soort onderwerpen vind ik de nieuwsbrief van Wim toch wel relevanter trouwens, maar ik steek 'm toch maar in m'n zak, die pluim ๐Ÿ™‚

  @Bart: dank voor de info. Ik zag het ook op het weblog van Ton de Kruyff, gisteren in de trein. Opmerkelijk allemaal.
  Nu je dat zo zegt over die contributie, vraag ik me opeens af hoeveel mensen dat wel doen. Weet zo snel eigenlijk niemand. Of speelt zich dat af op bibliotheekniveau?

Reageer